HDP Eş Genel Başkanı Sancar, altılı masanın anayasa önerisini yorumladı

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, altılı masanın anayasa önerisini yorumladı
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Altılı Masa'nın anayasa değişikliği önerisine ilişkin olarak, "İçinde olumlu pek çok madde var ancak toplamına baktığınızda bu önerinin gerçek ve demokrasi için eksik ve zayıf kaldığını görebilirsiniz" dedi.

HDP'nin grup toplantısında konuşan Sancar, altılı masaya, "Toplumsal muhalefete ve demokrasi güçlerine çağrımızdır; önerileri elbette tartışırız, olumluya olumlu deriz. Ama eksiği, yanlışı söylemekten de sakınmayız. Hakiki ortaklık, sahici dönüşüm iradesi ve gerçek bir müzakere ancak bu zeminde yürütülür" çağrısı yaptı. Sancar özetle şunları söyledi:

Güçlü bir demokrasi için eksik ve zayıf

"Altılı Masa, dün bir Anayasa değişikliği taslağı önerisi sundu. Cumhurbaşkanlığı sistemini lağvetme, parlamenter sistemi yürürlüğe koymuş bir öneri bu. İçinde olumlu pek çok madde var ancak toplamına baktığınızda bu önerinin gerçek bir demokrasi, güçlü bir demokrasi için eksik ve zayıf kaldığını görebilirsiniz.

Bir tür tamirat programı ortaya koyuyor bu öneri. Cumhurbaşkanlığı sistemi yürürlüğe girdikten sonra yaşanan tahribatların bir kısmının onarılması... Hedef bu. Sürekli kriz ve çatışma üreten sistemin kendisine dönük bir dönüştürme, değişiklik iradesi var mı? O iradeyi göremiyoruz...

Geçmişi, belli düzenlemelerle geleceğin vaadi olarak sunmak bir çıkış değildir. Demokratik, çoğulcu, katılımcı, demokratik bir sistemdir Türkiye'nin ihtiyacı. Bu, ancak seçimlerden sonra gerekli bir Meclis çoğunluğu oluşursa resmileşebilecek bir öneri... Ama seçime kadar ne yapmak gerekir sorusunun cevabı burada yok. Amaç, güçlü bir toplumsal sözleşme, kapsayıcı bir mutabakat oluşturmaksa, seçim sürecinin de bu esaslar üzerinde kurulması gerekiyor.

Altılı masaya çağrı

"Olumluya olumlu deriz, eksiği söylemekten sakınmayız. Hem iktidarı değiştireceğiz hem de sistemi... Onarımlarla, yüzeysel restorasyonlarla, mahçup, ürkek reformlarla bu kısır döngüden çıkamayız. Daha cesur, daha kararlı ve daha güçlü alternatifler ortaya koymak gerekiyor. HDP de bunu yapıyor.

Bu soygun iktidarına, talan, rant iktidarına; yalan ve kan iktidarına karşı halklara gerçek alternatifi sunuyor. Başarmak için birlikte yürümemiz gerekiyor. Gerçek alternatifler üretmek zorundayız.

Göz boyayan ya da sadece tamiratla sınırlı kalan programların bizi kısır döngü içinde tuttuğunu gözden kaçırmamalıyız. Altılı Masa'ya, toplumsal muhalefete ve demokrasi güçlerine çağrımızdır; önerileri elbette tartışırız, olumluya olumlu deriz. Ama eksiği, yanlışı söylemekten de sakınmayız. Hakiki ortaklık, sahici dönüşüm iradesi ve gerçek bir müzakere ancak bu zeminde yürütülür."

Gündem