HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç: "Biz de soruyoruz, 128 milyar dolar nerede?"

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç: "Biz de soruyoruz, 128 milyar dolar nerede?"
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, "Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu döneme ilişkin döviz satışları ile çok ciddi bir soruşturma yapılmak zorundadır. Bu 128 milyar dolar meselesi ele alınmalıdır. 128 milyar dolar nerede diye soran afişleri pankartları indiriyorlar. Biz de soruyoruz. 128 milyar dolar nerede?" dedi.


 HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi. Oluç, iktidar tarafından cevabı verilmeyen 128 milyar doların peşini bırakmayacaklarını belirterek, "Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu döneme ilişkin döviz satışları ile çok ciddi bir soruşturma yapılmak zorundadır. Bu 128 milyar dolar meselesi ele alınmalıdır" diye konuştu. Oluç, şöyle devam etti:
"128 milyar dolar nerede diye soran afişleri pankartları indiriyorlar. Neden? Neden cumhurbaşkanına hakaretmiş, bunu sorunca neden hakaret oluyor? Biz de soruyoruz. 128 milyar dolar nerede? Şimdi AKP’den bir eski bakan ve yönetici Nurettin Canikli 128 milyar dolar halkın evinde diyor. Hangi halkın evinde? Patates ve soğan dağıttınız halkın evinde mi? Öyle bir şey yok. Yalanın bu kadarı görülmedi. 128 milyar dolar meselesinin peşini kesinlikle bırakmayacağız. Çünkü bu kul hakkıdır, yetimidir hakkıdır.

"HESABI VERİLMELDİR"

Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu döneme ilişkin döviz satışları ile çok ciddi bir soruşturma yapılmak zorundadır. Bu 128 milyar dolar meselesi ele alınmalıdır. Devletin bütün kurumlarına, denetleme kurumları dahil çağrıda bulunuyoruz. Bu 128 milyar dolar soruşturulmalıdır. Bir tweet atanlara soruşturma açıyor da 128 milyar dolar kaybetmiş olanlara soruşturma açılmıyor bir türlü. Albayrak döneminde talimatı ve onayı ile yapılan satışlar, üstelik açığa satışlar mutlaka soruşturmalıdır. Bu soruşturmanın sonucu mutlaka kamuoyuna açıklanmalıdır. 128 milyar doların satıldığı dönemde kur 6.5- 6,85 arasında değişiyordu. Bugün 8,15 TL. Arada böyle bir fark var. Bunun yarattığı kamu zararı 200 milyar TL’nin üzerindedir. Hiçbir dönemde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası rezervleri böyle sıfırlanmadı. Şimdi bunların sormaya devam edeceğiz halkın bu kadar yoksulluk çektiği işsizlikle uğraştı hayat pahalılığının yüzde 35-40 arasında olduğu bir dönemde insanların yiyecek bulmakta zorlandığı dönemde, dar gelirlinin büyük sıkıntılar çektiği bir dönemde halkın ürettiği zenginlikleri ona buna peşkeş çekilmesinin peşinden gitmeyi bırakmayacağız.

"ÖNERGEMİZİ REDDETTİLER" 

Böyle bir dönemde insanlar sıkıntılar çekerken, Meclis’ bir araştırma önergesi verdik. Dedik ki çoklu maaş sistemi var ve arpalık haline getirilmiş olan kamu bankaları ve kamu kuruluşları hakkında araştırma yapılsın. Bu  önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Bankacılığın A’sından anlamayan banka yönetimi oturan eski bakan milletvekilleri çeşitli çoklu maaş sistemine bağlanan kamu kurum yöneticilerin araştırılması gerekiyor. Nasıl oluyor bu çoklu maaş sistemleri? Nasıl oluyor da kamu kurumları ve bankaları arpalık haline getiriliyor. Nasıl iktidarın talimatları doğrultusunda kamu bankaları ve kamu kurumları araştırılsın dedik. AKP ve MHP önergemizi reddetti. Kayırma ve yandaş hukuku araştırılsın istemiyorlar. Bunun de peşinden gitmeye devam edeceğiz. Çoklu maaş sistemine bağlanmış olan Ebubekirler Fahrettinler Kürşatgillerin peşinden gitmeye devam edeceğiz."

Gündem