HDP: Ne Cumhur İttifakı'na ne eskinin tekrarı muhalefete mecburuz

HDP: Ne Cumhur İttifakı'na ne eskinin tekrarı muhalefete mecburuz
HDP Sözcüsü Ebru Günay, "Türkiye halkları ne demokrasiyi ortadan kaldıran Cumhur İttifakı’na ne de vesayetçi geçmişi özleyen eskinin tekrarı muhalefete mecburdur" dedi.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, parti Genel Merkezi’nde düzenlediği haftalık basın toplantısında, 6-7 Haziran’da Ankara’da gerçekleştirdikleri 4’üncü Büyük Konferans sonuçlarını açıkladı.

"Eleştirel ve özeleştirel değerlendirmelerde bulunduk" diyen Günay, şunları söyledi:

"Konferansımızda, ‘Demokrasi İttifakını büyütme’, ‘Demokratik Cumhuriyeti inşa etme’ mücadelemiz ile ‘İmralı tecridini’ ve ‘cezaevlerindeki hak ihlallerini’ sonlandırma başta olmak üzere, ekonomik kriz, ekolojik talan, tarım, yerel yönetimler, gençlik, engelliler, mülteci ve göçmenler, çocuklar ve emekliler-yaşlılarla ilgili partimizin yol haritasını belirleyen ve Türkiye siyasetini doğrudan etkileyecek kararlar aldık

Kapitalist kutupların yaşadığı hegemonya krizinin bir benzeri Türkiye’de yaşanmaktadır. Çoklu krizin derinleşmesiyle her geçen gün daha fazla güç kaybeden iktidar; faşizan, cinsiyetçi, sömürüye dayalı ve ekolojik yıkıma yol açan politikalarını yükseltmektedir.

'TEK ÇÖZÜM RADİKAL DEMOKRATİK DEĞİŞİM'

Dışarıda emperyal gündemle uyumlu olarak şiddeti yayan iktidar, içeride de cezaevlerindeki ölüm ve hak ihlali siyaseti başta olmak üzere her türlü hukuksuzluğa ve zorbalığa yaslanmaktadır. Buna karşı, Kürt halkının ve binlerce siyasi tutsağın direnişi sürmekte; kadınlar eril sisteme ve zihniyete karşı alabildiğine çetin bir mücadele vermekte; işçiler ve emekçiler hakları için direnmekte; ekolojik hareketler sesini yükseltmektedir. Artan toplumsal itirazların ve tepkilerin sistem içi muhalefetle demokratik yaşamı inşaya dönüşmesi mümkün değildir. Çünkü sistem içi muhalif güçler de, AKP-MHP iktidarının savaş politikalarının arkasına dizilmektedir. Türkiye halklarının demokratik geleceği için tek çözüm, sistemin radikal demokratik değişimidir.

'DEMOKRATİK CUMHURİYETİ İNŞA ETMEDE KARARLIYIZ'

Çözüm 3. Yol’dur; Demokratik Cumhuriyet’in inşa edilmesidir. 4. Konferansımızda, farklı alanlarda mücadeleyi büyütme irademizi bir kez daha güçlü bir şekilde vurguladık. Türkiye, tarihsel bir kırılmadan geçerken, ezilenlerin ortak mücadele birliği ile Demokratik Cumhuriyeti inşa etme kararlılığındayız.

'REJİM MİADINI DOLDURMUŞTUR'

Cumhuriyet’in geride bıraktığı yüz yıllık zaman diliminde; farklı kimliklerin, kültürlerin, anadillerin ve inançların varlığını inkâr eden, evrensel temel hakların reddine dayalı demokrasiden yoksun mevcut rejim miadını doldurmuştur. Konferansımız, önümüzdeki dönemde demokrasi, eşitlik, özgürlük ve adalet zemininde bir araya gelme iradesini gösterenler olarak; Demokratik Cumhuriyeti inşa hedefine ulaşmak için ortak mücadeleyi ve dayanışmayı güçlendirmeye karar vermiştir. Konferansımız, bu kapsamda eşit, özgür ve demokratik bir ortak geleceği inşa etmek için herkese birleşik mücadele çağrısı yapmaktadır.

'3. YOL SİYASETİNİ BÜYÜTMEK'

Demokrasi İttifakı Türkiye’nin kurucu inşa gücüdür. AKP-MHP iktidarının Türkiye’de yarattığı büyük yıkımdan kurtulmanın, yapısal sorunlara kalıcı çözümler üretmenin yolu, toplumun en geniş kesimleriyle buluşmayı hedefleyen Demokrasi İttifakı’yla mümkündür. Konferansımız, Türkiye’de yaşanan çoklu krizin bir sebebi olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini değiştirmeyi; bunun yerine demokratik, özgürlükçü ve eşitlikçi bir düzenin kurulması ile güçlü demokrasinin inşasını temel hedef olarak belirlemiştir. Türkiye halkları ne demokrasiyi ortadan kaldıran Cumhur İttifakı’na ne de vesayetçi geçmişi özleyen eskinin tekrarı muhalefete mecburdur. Bu sebeple, 3. Yol siyasetimizle Demokrasi İttifakı’nı büyütmek ve sokak sokak, mahalle mahalle toplumsallaştırmak temel hedef olarak belirlenmiştir. (MA)

Politika