HDP Sözcüsü Günay: Türkiye'nin tek hedefi Kürtlerin statüsüz bırakılması

HDP Sözcüsü Günay: Türkiye'nin tek hedefi Kürtlerin statüsüz bırakılması
HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Türkiye’nin Suriye’de bir çözüm perspektifi bulunmuyor. Tek hedefi Kürt karşıtlığı ve Kürtlerin statüsüz bırakılmasıdır" dedi.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, gündemdeki gelişmelere dair Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) Diyarbakır’daki Genel Merkez Danışma Bürosu'nda basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’nin Suriye politikasını değerlendiren Günay, şunları söyledi:

“Türkiye’nin Suriye’de bir çözüm perspektifi bulunmuyor. Tek hedefi Kürt karşıtlığı ve Kürtlerin statüsüz bırakılmasıdır. İşgal ettiği, kendine bağlı güçleri yerleştirdiği tüm alanlardan çekilmesinin şartı olarak ön plana çıkaracağı temel şart Kürtlerin sahip olduğu hakların geri alınmasıdır. Bu da bir çözüm siyaseti değil, pazarlık ve şantaj politikasıdır. Bir kere rejim açısından Türkiye, Suriye’nin birçok bölgesinde işgal gücü bulunduran bir ülke. Hatta Suriye rejimine göre Türkiye’nin desteklediği tüm silahlı gruplar terörist. Buna rağmen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kalkmış bulundukları bölgelerden çekilip çekilmeyeceklerini açıklamadan, bu konuda bir değerlendirmede bulunmadan kendince muhalefet olarak gördüğü, ancak kontrol ettikleri yerlerde birçok insanlık suçunu işlemiş bu grupları Şam yönetimiyle barıştırmaktan söz ediyor.

'REJİM İLE ANLAŞMALI TAMPON BÖLGE OLUŞTURMAK HEDEF'

Türkiye’nin önceliği Kürtleri statüsüz bırakmak için, rejim ile ilişki geliştirmek. O yüzden kendilerine bağlı grupları rahatlıkla bırakabilir ancak bunun yaratacağı sorunlar olacak. Açıklamalarla zemin yoklamaya çalışıyor. Yine rejim ile anlaşmalı bir tampon bölge oluşturup bir kısım mülteciyi oraya yerleştirmek diğer bir hedeftir. Bu yüzden ne kadar barıştan söz etse de Türkiye’nin temel siyaseti Suriye ve Rojava’yı istikrarsızlaştırmak, işgal ve yeni saldırılara zemin hazırlamaktır. Tüm eylemleri ve planları buna yöneliktir.” (Kısa Dalga)

Politika