HDP "demokrasi programı" turlarına başladı, ilk ziyaret TBMM Başkanı Şentop'a

HDP "demokrasi programı" turlarına başladı, ilk ziyaret TBMM Başkanı Şentop'a
HDP, “demokrasi programı” kapsamında ilk görüşmesini TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile yaptı. HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, “Demokratik siyaset canlı kaldıkça, sorunlara çözüm bulma umudu da canlı kalır" dedi.

HDP, “demokrasi programı” kapsamında ilk görüşmesini TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile yaptı. HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, “Demokratik siyaset canlı kaldıkça, sorunlara çözüm bulma umudu da canlı kalır. Bu görüşlerimizi Sayın Şentop’a da aktardık. Meclis’in bu çerçevede daha fazla rol oynaması için kendisinin katkıda bulunmasını istedik. AİHM’in Demirtaş kararı üzerine ortaya çıkan durumun, yarattığı sıkıntıları, sorunları çözme konusunda kendisinden de insiyatif beklediğimizi söyledik” dedi. Sancar, bugün Saadet Partisi’ne yapacakları ziyaretin ardından 5 Şubat’ta CHP’yi, 9 Şubat’ta Gelecek Partisi’ni, 11 Şubat’ta da DEVA Partisi’ni ziyaret edeceklerini aktardı. Sancar, “İYİ Parti'den de randevu talep edeceğiz, takdir onlarındır, muhalefetteki bütün partilerle bir diyalog kurmak istiyoruz” dedi.

HDP, “demokrasi programı” kapsamında muhalefet partileriyle görüşmek için harekete geçti. HDP Eş Başkanı Pervin Buldan ile Mithat Sancar, siyasi partilerden önce ilk görüşmeyi TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile yaptı. Şentop’un makamındaki ziyaret, yaklaşık 45 dakika sürdü.

“KENDİSİNİN KATKIDA BULUNMASINI İSTEDİK”

Görüşme sonrası açıklama yapan Sancar, şöyle konuştu:

“Bildiğiniz üzere bugün muhalefet partileri ile görüşme turlarına başlıyoruz. 1 Şubat itibarıyla başlayan yeni bir program koyduk önümüze. Bu programın ayrıntılarını kamuoyu ile paylaşacağız başlangıcı Meclis Başkanlığı ile görüşerek yapmayı tercih ettik. Bunun sebebi; demokratik siyaseti hayati önemde bulmamız ve Meclis’i, yetkileri azalmış olmasına, etkisi sınırlandırılmış olmasına rağmen demokratik siyasetin hala kurumsal olarak en önemli mekanlarından biri görmemizdir. Programımıza Sayın Şentop’la Meclis Başkanı’yla görüşerek başlattık. Kendisine programımızı ana hatlarıyla aktardık. Programımız, demokrasi programıdır. Türkiye'de acil demokratikleşmeye ve hukuk devletine ihtiyacı var. Buradan uzaklaştığımız her gün krizler derinleşiyor, sorunlar ağırlaşıyor, toplumda kutuplaştırma ve gerilim artıyor. Biz çözümü demokrasi yeniden inşa etmekte ve hukuk devletine sağlam bir şekilde kurmakta görüyoruz. Bunun yolu da demokratik siyasetten geçiyor. Demokratik siyasetin yöntemleri bellidir, diyalogdur, müzakeredir. Demokratik siyaset canlı kaldıkça, sorunlara çözüm bulma umudu da canlı kalır. Bu görüşlerimizi Sayın Şentop’a da aktardık. Meclis’in bu çerçevede daha fazla rol oynaması için kendisinin katkıda bulunmasını istedik. AİHM’in Demirtaş kararı üzerine ortaya çıkan durumun, yarattığı sıkıntıları, sorunları çözme konusunda kendisinden de insiyatif beklediğimize söyledik, karar açıktır ve kesindir, uygulanmalıdır. Ama bu karar daha ötesine işaret ediyor Demirtaş kararı… Türkiye'de son 5 yılda yargı alanı ve adalet konusunda yaşanan büyük çöküşü resmi bir şekilde belgeliyor. Bir tadilat programı önereceğiz.”

“AİHM SİSTEMİNİ BİLEN HERKES, KARARIN UYGULANMAMASININ TÜRKİYE’Yİ ZORA SOKACAĞINI GÖREBİLİR”

İktidar kanadından AİHM’in Selahattin Demirtaş hakkında verdiği karara gelen farklı yorumların sorulması üzerine Sancar, “Cemil Çiçek’in söyledikleri doğrudur. Bu bizim de söylediğimiz şeylerdir. Aslında aklın yolu, bilginin yolu tektir. Bu konuda AİHM sistemini bilen herkes, tartışmaya açık olmadığını, uygulanmasından başka seçeneklerin sadece Türkiye'yi daha fazla zora sokacağını görebilir. 20 yıldan fazla ders vermiş bir akademisyen kimliği ile de konuşuyorum. Doğrusu diğer argümanları savunanlar beni şaşırtıyor, çünkü bu konuda ne yapılacağını, Avrupa İnsan Hakları Hukuku dersini almış herhangi bir hukuk öğrencisi bilir. AİHM kararları, Anayasa’nın 90 maddesine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 46. maddesine göre nasıl uygulanacağı bellidir, burada başka bir seçenek yoktur” dedi.

TBMM Başkanı Şentop’un bu konudaki yorumunun sorulması üzerine Sancar, “Şentop bu konuda açıklama yapmayı kendisi isterse yapar” yanıtı verdi.

“İYİ PARTİ’DEN DE RANDEVU TALEP EDECEĞİZ”

Siyasi partilerle görüşme programına ilişkin gelen soruya Sancar, “Bugün Saadet Partisi ile gerçekleşecektir. 5 Şubat’ta Cumhuriyet Halk Partisi’ni Genel Merkezi’nde ziyaret edeceğiz. 9 Şubat'ta Gelecek Partisi ile benim başkanlık gideceğim heyet görüşme yapacak. 11 Şubat'ta da Sayın Buldan'ın başkanlık edeceği heyet, Deva Partisi ile görüşecek. İYİ Parti'den de randevu talep edeceğiz, takdir onlarındır, muhalefetteki bütün partilerle bir diyalog kurmak istiyoruz, daha sonra daha doğrusu sistemli ve düzenli diyaloğun Türkiye'de sorunları çözmesi, ağır hukuk ve siyaset krizini aşması bakımından önemli görüyoruz” dedi. (ANKA)

Gündem