HDP'den aday tartışmasına ilişkin yeni açıklamalar: Ortak aday fikrine kapı kapatmadık

HDP'den aday tartışmasına ilişkin yeni açıklamalar: Ortak aday fikrine kapı kapatmadık
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Buldan’ın sözlerine bir günde gelinmediğini belirterek, "Biz trenimizi yola çıkardık. Ancak ortak aday fikrine kapı kapatmadık" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan cumartesi günü bir açıklama yaparak partisinin seçimlere kendi adayıyla gireceğini söyledi. Buldan, "HDP olarak en kısa zamanda kendi cumhurbaşkanı adayımızı Türkiye halklarıyla paylaşacağız” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise Buldan’dan sonra yaptığım açıklamada müzakere şartına dikkat çekti. Oluç “Bu müzakere bizimle yapılmayacaksa kamuoyunda minimum yüzde 12 – 13 oyu görünen bir parti olarak kendi yolumuzda yürümeye devam ederiz" dedi.

Buldan'ın ''HDP cumhurbaşkanı adayı çıkaracak'' açıklaması sonrası eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan da şu açıklama geldi: "Eğer muhalefetin diğer bloku ortak aday çıkarmak için veya çıkacak ilkeler üzerinde ortaklaşmak için HDP’yle müzakere yürütmeyi düşünmüyorsa elbette HDP kendi adayıyla çıkacaktır. Bundan daha normal, bundan daha meşru bir tutum olamaz.”

TİP ve EMEP

HDP’nin de içinde olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı ortaklarından TİP ve EMEP ise açıklama yaparak "ortak adaya daha yakın" olduklarını belirtti. Buldan dün yaptığı açıklamada da görüşünü yineledi ve “HDP kendi ittifakları ile birlikte adayını çıkaracak” dedi.

Konuyla ilgili HDP'den yeni açıklamalar geldi. halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz'a konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Buldan’ın sözlerine bir günde gelinmediğini belirterek, şunları söyledi:

"Demokrasi İttifakı'na, kapsayıcı siyasete ihtiyaç var. Değişim HDP’siz olmaz. Hem siyaseten hem de matematik olarak. Ancak Altılı Masa’yı kilitleyen bir akıl var; Meral Akşener ve CHP’deki bazı keskin ulusalcılar başta olmak üzere. Şu konfordalar: ‘İktidar HDP’yi kapatacak, HDP’liler de mecbur oy verecekler! Seçime dört ay varken ne kadar beklememiz gerekiyor? Düşünün ki, iki ay sonra Altılı Masa’nın adayı çıktı ve bizimle görüşmedi. O zaman geç kalmış olacağız. Biz trenimizi yola çıkardık. Ancak ortak aday fikrine kapı kapatmadık.”

Yazının tamamı

Gündem