HDP'den AKP iddiası: Tarikatlara ‘sus payı’ olarak rektörlükler dağıtılıyor

HDP'den AKP iddiası: Tarikatlara ‘sus payı’ olarak rektörlükler dağıtılıyor
HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, TBMM Genel Kurulu’nda, "Bugün, Türkiye üniversitelerinin tüm rektörleri tek bir kişi tarafından atanıyor… AKP’de milletvekili olamayanlara ya da cemaatlere, tarikatlara ‘sus payı’ olarak rektörlükler dağıtılıyor" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülüyor.

"YÖK bir arpalık, üniversiteler bir arpalık"

Genel Kurul’da YÖK ve ÖSYM bütçesi üzerine söz alan HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, AKP’ye yakınlığı ile bilinen kişilerin rektör olarak atandığını belirterek şunları söyledi:

“Her gelen iktidar, ‘YÖK’ü kaldıracağız’ iddiasıyla geldi. Ama geldiler, bir baktılar ki YÖK bir arpalık, üniversiteler bir arpalık. Buralar kadrolaşmak için uygun bir alan ve sonuna kadar kullan babam kullan. AKP için de bu dönem, tam da buna evrildi… Bugün, Türkiye üniversitelerinin tüm rektörleri tek bir kişi tarafından atanıyor. Bu tek kişi, sadece ve sadece partiye bağlılığına bakarak, eskiden AKP yandaşlığı yapmış olan, AKP vekilleri birer birer üniversitelere atıyor. AKP’de milletvekili olamayanlara ya da cemaatlere, tarikatlara ‘sus payı’ olarak rektörlükler dağıtılıyor. Bu rektörler ne yapıyor? Bu rektörler de tek adamın üniversitedeki tek adamıdır. Üniversite kurullarının hiçbiri çalışmıyor. Anabilim dalından tutun da üniversite senatosuna kadar hiçbir kurul çalışmıyor. Dekanın haberi olmuyor. Türkiye üniversiteleri çöküşü yaşıyor."

Çepni: Bakan’ın bunu 2 yıl öncesinde de bildiği ortaya çıkıyor

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ise İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken imam nikahı ile evlendirilmesine ilişkin, "Konuşmakta zorlandığımız bu cinsel saldırı karşısında Bakan’ın ortaya koydu pratik gerçekten ibret verici. Bir çocuk, bir tarikatta, bireysel değil sistematik olarak cinsel saldırıya maruz kalıyor. Bakan’ın bunu 2 yıl öncesinde de bildiği ortaya çıkıyor. Fakat ortada ne bir soruşturma var ne bir tutuklama var. Yapılan açıklamaların da büyük ağırlığı, bunu münferit bir saldırı olarak değerlendirmek, tarikat ve cemaat sistemine bunu mal etmemek. Bir bakan nasıl bir koltuk sevdasıyla orada oturuyor ki böyle bir durumda bile bir tutum alamıyor. İşte bu, saray rejiminin içinde bulunduğu ibretlik durumun çok net ifadesidir” dedi.

Bilbül: Çocuğun beslenmesine dair devlet cimriliği utanç verici

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül de “Oraya, buraya, yandaşa, müteahhitte para saçarken çocuğun beslenmesine dair ortaya konulan bir devlet cimriliği utanç vericidir” diye konuştu. (ANKA)

Politika