HDP'den Fincancı'nın tutuklanmasına tepki: Bu korku ve istibdat rejimine karşı bütün demokrasi güçlerini mücadeleye çağırıyoruz

HDP'den Fincancı'nın tutuklanmasına tepki: Bu korku ve istibdat rejimine karşı bütün demokrasi güçlerini mücadeleye çağırıyoruz
HDP, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasının ardından “Şebnem Hocamızın yanındayız. Bu karar yok hükmündedir. Türkiye halklarının vicdanında mahkûm edilmiştir” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında savcılıkta ifadesi alınan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, sevk edildiği Ankara 3'üncü Sulh Ceza Hakimliğince 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklanarak, Sincan Kapalı Kadın Cezaevi’ne gönderildi.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, Fincancı’nın tutuklanmasının ardından açıklama yapan HDP Merkez Yürütme Kurulu, Fincancı’nın serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

HDP, “Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve İnsan Hakları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasını kınıyor, derhal serbest kalması gerektiğini vurguluyoruz” dedi.

Tutuklama kararının yok hükmünde olduğunu ve Türkiye halklarının vicdanında mahkûm edildiğini belirten HDP’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Fincancı, AKP-MHP iktidarı, ulusalcı-Ergenekoncu çevreler ve yandaş medya tarafından lince uğramıştır"

"TSK’nın kimyasal silah kullandığına dair iki PKK’lının ortaya çıkan görüntülerinden sonra hekimlik mesleğinin gereğini yerine getirmeye çalışan Fincancı, görüntülerde kimyasal gaz kullanımı ihtimalinin olduğunu dile getirmiş ancak hakikatin ortaya çıkması için durumun incelenmesi gerektiğini, bunun için de bağımsız heyetlerin bölgeye gitmesi gerektiğini ifade etmiştir. Bu açıklamadan sonra Fincancı günlerce AKP-MHP iktidarı, ulusalcı-Ergenekoncu çevreler ve yandaş medya tarafından lince uğramıştır.

"İktidar, elinde tuttuğu yargı sopası ile gerçeklerin gün yüzüne çıkmasının önüne geçerek korku rejimi yaratmıştır"

İktidar, elinde tuttuğu yargı sopası ile gerçeklerin gün yüzüne çıkmasının önüne geçerek; şiddet, işkence, hukuksuz ve keyfi tutuklamalarla bir korku rejimi yaratmıştır. Bu korku ve istibdat rejimine karşı bütün demokrasi güçlerini, aydınları, yazarları, sanatçıları ve duyarlı kamuoyunu güçlü bir toplumsal bariyer yaratmaya ve ortak mücadele mekanizmalarını inşa etmeye çağırıyoruz.

"Korkmuyoruz, buradayız"

Bilimin haysiyetine uygun davranarak görüşlerini dile getirmekten çekinmeyen, her koşul ve şartta hakikatin ortaya çıkması için çalışan Fincancı, Türkiye halklarının onuru ve vicdanıdır. AKP-MHP iktidarı toplumun duymasını istemediği gerçeklerin açığa çıkmasından rahatsızdır. Fincancı şahsında toplum korkutulmak, sindirilmek istenmektedir. Korkmuyoruz, buradayız. Şebnem Hocamızın yanındayız. Bu karar yok hükmündedir. Türkiye halklarının vicdanında mahkûm edilmiştir.

Gündem