HDP'den Gemlik yürüyüşüne çağrı

HDP'den Gemlik yürüyüşüne çağrı
HDP Sözcüsü Ebru Günay, 12 Haziran’da yapılacak “Gemlik Yürüyüşü”ne katılmaya çağırdı.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) , Tevgera Jinen Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve MED TUHAD-FED ile beraber İmralı’daki mutlak tecride dikkat çekmek için Gemlik’e yürüyüş başlatacağını hatırlatan Günay, 12 Haziran’da yapacakları yürüyüşe değindi.

‘ÇOKLU KRİZİN SEBEBİ KÜRT SORUNU’

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, çağrının sebebine dair de Günay, şöyle konuştu:

“Bu çağrıyı yapma sebebimiz Türkiye’nin sosyal, siyasal, iktisadi ve kültürel olarak en krizli dönemini yaşamasıdır. Bu çoklu kriz halinin en temel ve en önemli sebebi Kürt sorunundaki çözümsüzlüktür.

Bu çözümsüzlüğü, muhalefeti teslim alma, toplumu boğma, barış ve huzuru çalma aracı olarak kullanan, iktidar aklının, vardığı en nihai nokta tecrit politikasıdır. Yakın tarihte çokça deneyimlediğimiz üzere, İmralı tecridi derinleştikçe savaş ve baskı da artıyor; tersinden İmralı’da görüşme ve diyalog kanallarının açık tutulduğu dönemlerde ise Türkiye’de demokrasi kültürünün yükseldiği, toplumsal iklimin farklılaştığı görülüyor. Bu bir tespit değil, hakikattir."

'TÜM TOPLUMU TECRİT EDER NOKTAYA GELDİ'

“Geleceğe dair karamsar bir tablo çıkmadı. Sürekli demokratik işleyişe dair öneri, çözüm ve sağduyu çıktı. Bugün Sayın Öcalan’a yönelik tecrit, mutlak iletişimsizlik haline dönüştürülmüştür! Tecrit politikaları her alana yayılarak tüm toplumu tecrit eder noktaya gelmiştir. Bu gerçekten hareketle diyoruz ki, tecritle mücadele toplumsal bir görevdir, demokratik bir kurtuluş reçetesidir."

'AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İNFAZ REJİMİ SONA ERDİRİLMELİ'

"Ölünceye kadar hapislik biçimindeki ağırlaştırılmış müebbet infaz rejimi AİHM kararları ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiyeleri doğrultusunda sona erdirilmelidir. İmralı Hapishanesi kapatılmalı, İmralı tecrit sistemi ortadan kaldırılmalıdır. Kürt sorununun demokratik çözümü, toplumsal ayrışma üreten her soruna eşit-ortak yaşam temelinde yaklaşılmalıdır.

Bundan ötürü diyoruz ki; ekonomik refah ve toplumsal adaleti hedefleyen bütünlüklü bir toplumsal barış projesinin hayata geçirilmesi ülkemiz açısından elzemdir. Bir kez daha ifade etmek gerekirse; tecrit politikalarının ülkede yarattığı etkilerine dair itirazımızı dile getirmek için 12 Haziran’da gerçekleştireceğimiz ‘Tecrit Siyasetine Karşı Özgürlüğü Savunmak İçin Gemlik’e Yürüyüşü’müze tüm halkımızı ve demokratik kamuoyunu davet ediyoruz."

'CHP İKTİDARLA BENZERLİK GÖSTERİYOR'

HDP Sözcüsü Günay, CHP'nin Van'da düzenlediği çalıştaya da değindi. Günay şu eleştirilere getirdi:

"Üç gün süren toplantıda Kürt meselesine, Kürt meselesinin çözümüne, Kürt halkının iradesinin gasp edilmesine dair somut bir öneri, bir çözüm projesi ortaya koyulmadığı gibi, ana muhalefet partisi Kürt halkına yönelik saldırıları dillendirilerek kendilerine oy verilmediği takdirde bu saldırıdan kurtulamayacaklarını söyledi. ‘Bütün bu baskılardan kurtulmak istiyorsanız bize katılın’ çağrısı maalesef muhalefetin de Kürt sorunundan ve bölge dinamiklerinden hiçbir şey anlamadığını gösteriyor. Daha önemlisi iktidarla benzerliklerini de gözler önüne serdi."

'ERDOĞAN’IN ‘400 VEKİL VERİN’ SÖZÜYLE AYNI'

"Bu söylem Erdoğan’ın ‘400 vekil verin bu iş huzur içinde bitsin’ söyleminin bir başka hali. Şunu hatırlatmak isterim ki, bugün yaşanan pek çok hukuksuzlukta, Kürt halkının yaşadığı mağduriyette, ‘bize katılın’ diyenlerin payı küçümsenmeyecek kadar fazladır ve Kürt halkı bunu bilecek siyasi deneyime ve birikime sahiptir. Bize katılın çağrısı yapanlar öncelikle Kürt halkının gerçeğini ve bölge dinamiklerini anlamalıdır. Bize katılın diyenler Kürt halkının özgürlük talebi, anadil talebi, kendisini yönetme talebi konusunda ne düşünüyor?"

'KİMSEYE MECBUR VE MUHTAÇ DEĞİLİZ'

"Kürt halkını, demokratik güçleri siz bana mecbursunuz diye tehdit etmek mevcut iktidarın benzer bir tezahürüdür. Bizler mücadele içinde bir değişimin öncülüğünü yapıyoruz, kimseye mecbur ve muhtaç değiliz, dün olduğu gibi bugün de milyonlarca mücadele yoldaşımızla beraber kararlı bir şekilde yürüyoruz, yürüyeceğiz."

CHP’YE: BU SAVAŞLAR AKP’NİN MHP’NİN SAVAŞI

CHP’nin operasyona destek açıklamasının sorulmasına da Günay, şöyle yanıt verdi: “Türkiye’de tek alternatif güç AKP-MHP faşizmine karşı Türkiye’nin demokratikleşmesini yaratacak tek güç HDP’dir. Onun dışında siyaset yapanların hepsinin iktidarın yedeğine düştüğünü ve iktidar gölgesinde siyaset yaptıklarına tanıklık ediyoruz. Bu savaşların hiçbiri Türkiye’nin savaşı değil bu savaşların tamamı AKP, MHP iktidarını kendi bekasını kurtarma savaşıdır. Türkiye halkları bu savaşa rıza vermiyor, rıza verenler iktidara çanak tutan bir yerdedir. Esas olan Türkiye halklarından yana tavır almaktır.”

Politika