HDP’den kanun teklifi: Emekli bayram ikramiyeleri 8.500 TL’ye yükseltilsin

HDP’den kanun teklifi: Emekli bayram ikramiyeleri 8.500 TL’ye yükseltilsin
HDP’li Paylan, "Emeklilere yılda iki kez, bayram için ödenen ikramiyenin uygulanmaya başladığı günden bugüne geçen 5 yıl zarfında sadece 100 TL zamlanmış olması ne yazık ki son derece trajikomik bir durum oluşturmaktadır” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, emeklilere yılda iki kez verilen bayram ikramiyesine yapılan zammın yetersiz olduğunu belirterek, ikramiyelerin 8 bin 500 TL’ye çıkarılması için Meclis’e kanun teklifi sundu.

Paylan, kanun teklifinin gerekçesinde, 13 milyon emekli, dul ve yetimin büyük çoğunluğunun, açlık sınırının altında ve alım gücünü tamamen yitirmiş maaşlarla yaşam mücadelesi verdiğini belirtti.

“Ülkemiz, ‘en iyi emeklilik’ koşullarını ortaya koyan ‘Küresel Emeklilik Endeksinde’ son sıralarda yer almaktadır. Emeklilere bir nebze nefes aldırmak için bayram ikramiyeleri 8.500 TL’ye yükseltilmelidir” diyen Paylan, emeklilere yılda iki kez, bayram için ödenen ikramiyenin uygulanmaya başladığı günden bu yana geçen 5 yılda sadece 100 TL zam yapılmasını “trajikomik bir durum” olarak nitelendiren Paylan, bu yıl 2 bin TL’ye çıkarılmasının ise bugünkü ekonomik şartlarda kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Paylan, “Kanun teklifim yasalaştığında; milyonlarca emekli, dul, yetim ve yaşlılık aylığı alan yurttaşımız 8.500 TL bayram ikramiyesi alarak bir nebze de olsa rahatlamış olacaktır” dedi.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik öngören kanun teklifi ile emekli ikramiyesi asgari ücret düzeyine çıkarılıyor. Kanuna eklenen geçici madde ile emekli ikramiyesinin 31 Aralık 2023 tarihine kadar 8.500 TL olması öngörülüyor. (Kısa Dalga)

Ekonomi