HDP'li 21 kadın vekilden 'tarikat skandalına' ilişkin 105 soru

HDP'li 21 kadın vekilden 'tarikat skandalına' ilişkin 105 soru
HDP’li 21 kadın milletvekili, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşında imam nikahıyla evlendirmesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle 105 soru önergesi verdi.

HDP’li 21 kadın milletvekili, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşında imam nikahıyla evlendirmesini TBMM gündemine taşıdı.

Milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na ayrı ayrı olmak üzere toplam 105 soru önergesi verdi.

Önergelerde, “Basına yansıyan bilgilere göre İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G. babasının kendisini 6 yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’, çocukluğu boyunca her gün cinsel istismara uğradığını anlatarak şikâyetçi olmuştur. H.K.G.’nin iddialarına göre Çengelköy’de yaşadıkları sırada 6 yaşındaki küçük kız çocuğu karşı dairede yaşayan Kadir İstekli ile imam nikahı yoluyla ‘evlendirilmiş’ ve yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasının yanında anne ve babası tarafından bu istismarın ‘doğal olan’ olduğu kendisine sürekli söylenmiştir” denildi

“Çocuk istismarına dair veriler neden açıklamamaktadır”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergeleri şöyle:

“* Daha önce, tarikat, cemaat ve vakıflarda yaşanan tecavüz, istismar, şiddet ve baskı suçlarında olduğu gibi, 6 yaşından itibaren sistematik biçimde cinsel şiddete maruz kalan H.K.G. vakasının üstü örtülecek midir?

*Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G., babasının kendisini 6 yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirdiği’ bilgisine dair daha önce tarafınıza bir şikayet ulaşmış mıdır?

* Çocuklara yönelik istismar suçunu işleyen vakfın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel, Fatma Gümüşel ve Kadir İstekli’nin tutuksuz yargılandığından haberdar mısınız?

* 17 Ağustos 2012’de hastanedeki muayenesinden sonra çocuk istismarını tespit eden doktor tarafından polise haber verilmesinin ardından devam eden süreçte kemik testi sonucunu manipüle edenler kimlerdir? Bu kişilerle ilgili bir işlem veya soruşturma başlatılmış mıdır?

* H.K.G.’nin kemik yaşı tespiti sırasında 21 yaşındaki bir kadının teste sokulması olayında ismi geçen Mehmet Emin Marangoz söz konusu davada yargılanmış mıdır?

* İsmailağa Cemaati’nin lideri olarak bilinin ayrıca Hiranur Vakfı’nı kuran Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını müritlerden biri ile imam nikâhı ile evlendirmesi çocuğa yönelik cinsel istismar suçu olduğu açıktır. Çocuğun beyanına rağmen neden ilk ihbarda soruşturma açılmamıştır?

* Genelde İsmailağa Cemaati, özelde Hiranur Vakfı’na dair tarafınıza daha önce bu tarz bir suç bildirilmiş midir? Bildirildiyse alınan bir önlem ve yapılan bir denetim olmuş mudur?

* Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak, 6 yaşındaki çocukları evlendiren, istismarı meşrulaştıran Hiranur Vakfı’nın kapatılması ve yetkililer hakkında yasal işlemlerin başlatılması için herhangi bir talimat verdiniz mi?

İşbirliği projeleri neler?

* Hiranur Vakfının Milli Eğitim Bakanlığı ile ‘iş birliği’ içinde yürüttüğü eğitim projeleri nelerdir?

* Hangi okullarda bu projeler yürütülmüştür/yürütülmektedir? Vakıf Sancaktepe Valisi, Şanlıurfa Valisi ve Sancaktepe Belediye Başkanı ile hangi yardımlaşmaları gerçekleştirmektedir?

* Yöneticilerin dini bir cemaat ile bu kadar içli dışlı olması mülki amir sıfatı ile örtüşmekte midir?

* Vakfın Suriye’den ‘eğitim amaçlı’ öğrenci getirmesi konusunda herhangi bir yasal işlem başlatılacak mıdır? Bu amaçla Suriye’den getirilen çocuk sayısı kaçtır? Bunlar hangi bölgelerden ne şekilde getirilmektedir? Getirilen kişiler hangi konuda eğitilmektedir?

* Sancaktepe Belediyesi, vakfa ulaşım dışında hangi destekleri sunmaktadır? Bu konuda Sancaktepe Belediyesi hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır?

Kolluğa intikal etmiş kaç vaka vardır?

* Son 5 yılda çeşitli cemaat, vakıflar ve kurumlar cinsel istismara uğradığı şikâyetiyle kolluğa intikal etmiş kaç vaka vardır? Söz konusu cemaat, vakıf ve kurumlar hangileridir?

* Türkiye’de son 5 yılda, 18 yaşından küçük kaç çocuk imam nikâhı ile evlendirilmiştir? Bu sebeple cinsel istimara uğrayan çocuklara ilişkin kolluğa intikal etmiş kaç dava vardır?

* Türkiye’de çocuk istismarına dair verileri açıklamaktan sorumlu olan Adalet Bakanlığına bağlı Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğü 2017’den beri verileri neden açıklamamaktadır? Bu bilgilerin saklanmasının gerekçesi nedir?

* Hem fiziksel, cinsel veya psikolojik şiddetin doğrudan mağduru olan çocukları hem de ebeveynleri arasında bu tür şiddete tanık olan çocukları korumayı hedefleyen İstanbul Sözleşmesi’nin geri getirilmesi için bir çalışmanız olacak mıdır?

* Türkiye’de faaliyet gösteren kaç tarikat cemaat ve vakıf vardır? Bu tarikat, cemaat ve vakıflara iktidar tarafından verilen ayni ve nakdi destekler nelerdir? Bu cemaat, tarikat ve vakıflar niçin denetlenmemektedir?

* Başta İsmailağa Cemaati olmak üzere ülkedeki tarikat, cemaat ve vakıf mensuplarının çocuklarının yaşadıkları istismar, şiddet ve ayrımcılık vakaları araştırılmakta mıdır?

* Bakanlık olarak bu cemaat, tarikat ve vakıflarda çocuğun istismara ve şiddete uğradığını, kaç çocuğun okula gönderilmediğini ve hapsedildiğini soruşturmakta mısınız? Bu nedenle okula gönderilmeyen kız çocuğu sayısı ile erkek çocuğu sayısı kaçtır?

* Denetim ile okullarda çocukların cinsel istismara karşı güçlendirilmesi amacıyla bir eğitim yapılacak mıdır? Bu konuda bir planlamanız var mıdır?

* Çocuklara ve kadınlara yönelik şiddete karşı faaliyet yürüten kurumların kapatılmasının ardından artan tarikat, cemaat ve vakıflarda yaşanan çocuğun cinsel istismarına karşı nasıl bir önlem planınız olacaktır?

* Yerellerde kurulan ‘Evlilik Okulları’nın özellikle kız çocuklarının yaşamdan koparılmasına olan etkisinin önüne nasıl geçeceksiniz?

* Bu okulları kapatacak mısınız? Meclis’e belirli aralıklarla sunulan ve kamuoyunda “istismar yasası” olarak bilinen tasarılara engel olmaya yönelik planınızı nasıl hayata geçireceksiniz?

“Ensar Vakfı soruları"

* Ensar Vakfı’nda yaşanan çocuk istismarı suçunun ardından dava nasıl kapatıldı? Bu nedenle kaç kişi yargılandı ve kaç kişi mahkûm edildi? Ensar Vakfı’na yönelik ne gibi yaptırımlar hayata geçirildi?

* Çocuk istismarının araştırılması, gereken önlemlerin alınması ve önlenmesi için kurulan araştırma komisyonlarının sonuçları neler olmuştur?”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergeleri şöyle:

* “Daha önce, tarikat, cemaat ve vakıflarda yaşanan tecavüz, istismar, şiddet ve baskı suçlarında olduğu gibi, 6 yaşından itibaren sistematik biçimde cinsel şiddete maruz kalan H.K.G. vakasının üstü örtülecek midir?

* İsmailağa Cemaati’nin lideri olarak bilinin ayrıca Hiranur Vakfı’nı kuran Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını müritlerden biri ile imam nikâhı ile evlendirmesi çocuğa yönelik cinsel istismar suçu olduğu açıktır. Çocuğun beyanına rağmen neden ilk ihbarda soruşturma açılmamıştır?

* H.K.G.’nin kemik yaşı tespiti sırasında 21 yaşındaki bir kadının teste girmesi olayında ismi geçen Mehmet Emin Marangoz söz konusu davada yargılanmış mıdır? Teste girdiği ileri sürülen kişi kimdir? Bu kişi hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?

* Türkiye’de çocuk istismarına dair verileri açıklamaktan sorumlu olan Adalet Bakanlığına bağlı Adli Sicil ve İstatistik Müdürlüğü 2017’den beri verileri neden açıklamamaktadır? Bu bilgilerin saklanmasının gerekçesi nedir? Ensar Vakfı’nda yaşanan çocuk istismarı suçunun ardından dava nasıl kapatıldı? 2017 yılından beri yargıya intikal eden çocuk istismarına ilişkin vaka sayısı kaçtır?”

“Kaç çocuk gebelik dolayısıyla hastaneye başvurmuştur?"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesi şu şekilde:

* “17 Ağustos 2012’de hastanedeki muayenesinden sonra çocuk istismarını tespit eden doktor tarafından polise haber verilmesinin ardından devam eden süreçte kemik testi sonucunu manipüle edenler kimlerdir?

* Kemik testine sokulan kişi kimdir? Bu kişilerle ilgili bir işlem veya soruşturma başlatılmış mıdır?

* Hastanedeki sağlık personelinin kemik testi sahtekârlığında bir ihlali olmuş mudur? Olmuş ise bu personeller hakkında bir işlem yapılmış mıdır?

* Son 5 yılda, çocuk istismarı başta olmak üzere çocuklara yönelik şiddet dolayısıyla hastanelere sağlık hizmeti için başvuran 18 yaş altı kişi sayısı kaçtır? Kaç çocuk gebelik dolayısıyla hastaneye başvurmuştur?”

“ Tutuksuz yargılandıklarından haberdar mısınız ?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergeleri şu şekilde:

* “Daha önce, tarikat, cemaat ve vakıflarda yaşanan tecavüz, istismar, şiddet ve baskı suçlarında olduğu gibi, 6 yaşından itibaren sistematik biçimde cinsel şiddete maruz kalan H.K.G. vakasının üstü örtülecek midir?

* Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G. babasının kendisini 6 yaşındayken imam nikâhıyla ‘evlendirdiği’ bilgisine dair daha önce tarafınıza bir şikâyet ulaşmış mıdır?

* Söz konusu vakadan ne zaman haberdar oldunuz? Çocuklara yönelik cinsel istismar suçunu işleyen vakıf kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel, Fatma Gümüşel ve Kadir İstekli’nin tutuksuz yargılandığından haberdar mısınız?

* H.K.G.’nin kemik yaşı tespiti sırasında 21 yaşındaki bir kadının teste sokulması olayında ismi geçen Mehmet Emin Marangoz söz konusu davada yargılanmış mıdır?

* Genelde İsmailağa Cemaati, özelde Hiranur Vakfı’na dair tarafınıza daha önce bu tarz bir suç bildirilmiş midir? Bildirildiyse alınan bir önlem ve yapılan bir denetim olmuş mudur?

* Türkiye’de son 5 yılda, 18 yaşından küçük kaç çocuk imam nikâhı ile evlendirilmiştir? Bu sebeple cinsel istimara uğrayan çocuklara ilişkin yargıya intikal etmiş kaç davaya müdahilsiniz?

* Hem fiziksel, cinsel veya psikolojik şiddetin doğrudan mağduru olan çocukları hem de ebeveynleri arasında bu tür şiddete tanık olan çocukları korumayı hedefleyen İstanbul Sözleşmesi’nin geri getirilmesi için bir çalışmanız olacak mıdır? Sözleşmenin feshedilmesi sonrası bu suçlardaki artış oranı nedir?

* Başta İsmailağa Cemaati olmak üzere ülkedeki tarikat ve cemaat mensuplarının çocuklarının yaşadıkları istismar, şiddet ve ayrımcılık vakaları araştırılmakta mıdır?

* Bakanlık olarak bu cemaat, tarikat ve vakıflarda kaç çocuğun istismara ve şiddete uğradığını, kaç kız çocuğunun okula gönderilmediğini ve eve hapsedildiğini araştırmakta mısınız? Bakanlığınızın denetimi ile okullarda çocukların cinsel istismardan korunması adına bir eğitim yapılacak mıdır?

* Çocuklara yönelik şiddete karşı faaliyet yürüten kurumların kapatılmasının ardından artan tarikat, cemaat ve vakıflarda yaşanan çocuk istismarına karşı nasıl bir önlem planınız olacaktır?

+ Meclis’e belirli aralıklarla sunulan ve kamuoyunda ‘istismar yasası’ olarak bilinen tasarılara engel olmaya yönelik planınızı nasıl hayata geçireceksiniz? Bu türden bir düzenlemeye destek verecek misiniz? Çocuk istismarının araştırılması, gereken önlemlerin alınması ve önlenmesi için kurulan araştırma komisyonlarının sonuçları neler olmuştur? H.K.G.’nin beden ve ruh sağlığının korunması için herhangi bir girişinde bulundunuz mu? Bulunacak mısınız?”

"Sancaktepe belediyesi vakfa ulaşım dışında hangi destekleri sunmaktadır?"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle verilen soru önergeleri şu şekilde:

* “Hiranur Vakfının Milli Eğitim Bakanlığı ile ‘iş birliği’ içinde yürüttüğü eğitim projeleri nelerdir?

* Hangi okullarda bu projeler yürütülmüştür/yürütülmektedir? Vakıf Sancaktepe Valisi, Şanlıurfa Valisi ve Sancaktepe Belediye Başkanı ile hangi yardımlaşmaları gerçekleştirmektedir?

* Yöneticilerin dini bir cemaat ile bu kadar içli dışlı olması mülki amir sıfatı ile örtüşmekte midir?

* Vakfın Suriye’den eğitim amaçlı öğrenci getirmesi konusunda herhangi bir yasal işlem başlatılacak mıdır? Bu şekilde kaç çocuk getirilmiştir?

* Getirilen kişiler hangi konuda eğitilmektedir? Sancaktepe Belediyesi, vakfa ulaşım dışında hangi destekleri sunmaktadır? *

Bu konuda Sancaktepe Belediyesi hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Son 5 yılda çeşitli cemaat, vakıflar ve kurumlarda çocukların cinsel istismara uğradığı şikâyetiyle kolluğa intikal etmiş kaç vaka vardır?

* Söz konusu cemaat, vakıf ve kurumlar hangileridir?” (ANKA)

Gündem