HDP’li Başaran: İktidar cinsel istismarı normalleştiriyor

HDP’li Başaran: İktidar cinsel istismarı normalleştiriyor
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Aile Bakanı’na “Failleri açığa çıkartmadıkça, cezasızlıkla ödüllendirdikçe, bunun karşısında hakiki bir tutum almadıkça bu suça ortaksınız” diye seslendi.

HDP Parlamento Kadın Grubu, İsmailağa Cemaatinde yaşanan cinsel istismar vakasına ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, istismarın münferit bir vaka olmadığını söyledi.

Ensar Vakfı’nda yaşanan çocuk istismarını hatırlatan Başaran, şöyle devam etti:

“İktidar istismarı normalleştiriyor”

“Dönemin Bakanı denetim yapamadıklarını ifade edeceğine, hesap vereceğine, istifa edeceğine, bu istismarı yapanlar hakkında işlem başlatacağına; çok normalmiş gibi ‘Bir kereden bir şey olmaz’ demişti. Yine benzer bir vaka yaşanıyor ve Aile Bakanı üç gün boyunca sessizliğini korudu. Daha sonra davaya müdahil olacaklarını açıkladılar. Neyi beklediniz, kamuoyuna yansımadan önce de göreviniz değil mi davaya müdahil olmak? Bu yurtlarda, vakıflarda ve okullarda, sokaklarda, evlerde çocukların istismara uğramasını engellemekten sorumlu değil misiniz? Ama hayır, iktidar politik bir tavır olarak bu meselelerinin üstüne gitmiyor. Hatta bunu normalleştiriyor. İktidarın söylemleri, basının bu konuda tavrı ve yargının bu konudaki duruşu ülkedeki istismar vakalarını her geçen gün biraz daha fazla artırıyor.”

Adalet Bakanlığı’nın çocuk istismarına ilişkin verileri açıklamadığına dikkat çeken HDP’li Başaran, iktidarı istismar vakalarını değil kamuoyuna yansımasını engellemekle suçladı.

Meclis’te komisyon kurulması gündemde

Çocuk istismarıyla ilgili Meclis’te araştırma komisyonu kurulması taleplerinin reddedildiğini hatırlatan Başaran, “Şu anda Meclis’te bir tartışma yürütülüyor ortak komisyon kurulması adına. Bu olumlu bir gelişme ama biz bu komisyonun gerçekten işlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü Meclis bünyesinde defalarca komisyonlar kuruldu ama bu komisyonlar gereğini ve işlevini yerine getirmedi” dedi.

“Bu suça ortaksınız”

Başaran, Aile Bakanı’na “Bu suça ortaksınız. Failleri açığa çıkartmadıkça, cezasızlıkla ödüllendirdikçe, bunun karşısında hakiki bir tutum almadıkça bu suça ortaksınız” diye seslendi.

Hiçbir tutuklama kararı vermeyen hâkimlerin de bu suça ortak olduğunu savunan Başaran, “Bütün kadınlara ve demokratik kamuoyuna sesleniyoruz: Bu suça ortak olmayalım. Mücadelemizi daha da büyütelim” diye konuştu.

Kadın