HDP’li Beştaş: Rönesans Holding'in kaçırdığı parayla 100 yataklı 800 yurt yapılırdı

HDP’li Beştaş: Rönesans Holding'in kaçırdığı parayla 100 yataklı 800 yurt yapılırdı
HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, "Pandora Belgeleri, dünyanın her yerinde tartışılıyor, soruşturmalar açıldı. Türkiye’de bu konu gündeme bile gelmiyor. Aslında, ‘Sayıştay Papers’ da çok farklı değil buna da soruşturma açılmıyor" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AKP grup toplantısında gösterilen videolar için “AKP Genel Başkanı’na bir önerim var bir medya prodüksiyon şirketi kurabilir, siyaseti de bırakabilir uzun yıllar oldu” yorumunu yaptı. Beştaş, “Kürt sorunu yoktur” açıklamaları için de “İnkar siyasetiyle bunu yürütenler unutulacaklar ama Kürt sorunu çözülecek ve Türkiye demokratikleşecek” dedi.

HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Beştaş, Kürt sorunu açıklamaları, enflasyon, öğrencilerin yurt sorunu ve Pandora belgeleri ile ilgili konuştu. Danış Beştaş, “Kürt sorunu yoktur” söylemleri ile ilgili, “Madem Kürt sorunu yok, o zaman neden nefes tüketiyorsunuz? Bir meselenin olmadığını kanıtlamaya çalışmak aslında o meselenin varlığını kabul etmek anlamına geliyor. İnkar siyasetiyle bunu yürütenler unutulacaklar ama Kürt sorunu çözülecek ve Türkiye demokratikleşecek” diye konuştu. Beştaş’ın konuşmasında dikkat çeken noktalar şöyle:

RÖNESANS’IN KAÇIRDIĞI PARAYLA 800 ADET YURT YAPILIRDI: Pandora Belgeleri, dünyanın her yerinde tartışılıyor, soruşturmalar açıldı. Türkiye’de bu konu gündeme bile gelmiyor. Aslında, ‘Sayıştay Papers’ da çok farklı değil buna da soruşturma açılmıyor. Sermayeye her gün AKP sözcüleri, Türkiye’ye yatırım yapın çağrısı yapıyor. Kendileri çalarak yolsuzlukla yurt dışına kaçırıyorlar. Türkiye’de 220’den fazla isim var. AKP döneminde Türkiye, vergi kaçakçılarının cenneti olmuş durumda. Vergi kaçakçılarının ‘offshore şirketleri’ üzerinden vergi kaçırdıklarını açıkça ortaya koyan belgeden söz ediyoruz. Vatan, millet edebiyatı yapanların her fırsatta nasıl hırsızlık yaptıklarını tüm dünya da Türkiye de görmüş oldu. Bin odalı Saray’ı yaptıran Rönesans Holding bu olayın başını çekiyor. Pandora Belgeleri’ne göre, sadece Rönesans Holding’in kaçırdığı vergi 210 milyon dolar ve ortalama rakamlarla konuşursak bunun 1 milyar 900 milyon TL ettiğini, bu parayla 100 yataklı 800 adet yurt yapılabileceğini gayet iyi biliyoruz.

KÜRT SORUNU ÇÖZÜLECEK, TÜRKİYE DEMOKRATİKLEŞECEK: Meclis açılalı bir hafta oldu. Bu bir hafta içinde de iki üç kez ‘Kürt sorunu yoktur’ diye bir inkar ile karşı karşıya kaldık. İktidardan panikle ‘inkar’ açıklamaları yapıyorlar. Madem Kürt sorunu yok, o zaman neden nefes tüketiyorsunuz? Bir meselenin olmadığını kanıtlamaya çalışmak aslında o meselenin varlığını kabul etmek anlamına geliyor. Trafik ışıklarında bile kırmızı, yeşil, sarı olduğu için neredeyse yasaklayacak bir mantaliteye önce bir ‘ciddi olun’ demek istiyoruz. Kürt meselesi, tarihi bir meseledir. Ciddi olmayanları, halk ciddiye almayacaktır. İnkar siyasetiyle bunu yürütenler unutulacaklar ama Kürt sorunu çözülecek ve Türkiye demokratikleşecek. Japonya’da açılan Kürtçe kurs için dış ilişkileri devreye sokarak iptal etmeye çalışanlar, sorun yok diyorlar. İnkar edilen sadece Kürt meselesi değildir. Alevilerin, gençlerin, kadınların sorunları da inkar ediliyor. Türkiye’nin demokrasi sorunudur bu. Partimiz bu sorunun taraflarından biridir hem de sorunun çözümü için en donanımlı partilerin başında gelmektedir.

ERDOĞAN, İHALE FİYATLARIYLA MARKET FİYATLARINI KARIŞTIRMIŞ OLABİLİR: Artık marketler de hedef tahtasında yerini aldı. Saray’ın mutfak masraflarında artış oranı yüzde 24. Buna rağmen ‘Fiyatlar pahalı değil’ açıklamaları yapılıyor. Sanki Saray mutfağında milyonlarca lira açıklanmamış gibi. Erdoğan’ın fiyatlar uygun açıklamasını tüm yurttaşlar adına soruyorum; fiyatlar uygunsa enflasyon neden bu kadar yüksek? Hangi ürünlerin fiyatı uygun bunu kamuoyuyla paylaşmalarını istiyoruz. Sanırım ihale fiyatlarıyla market fiyatlarını karıştırmış olabilir Erdoğan. Enflasyon sepetine hiçbir şekilde girmeyen ya da çok az giren ürünleri aldılar tüm Türkiye ne aldıklarını gördü. Biz Erdoğan’ı halk pazarına davet ediyoruz. Barbunyanın kilosu 20 TL, domates 7-8 TL, yeşil fasulye 12 lira, marulun tanesi 5 lira. Bir demet yeşil soğan 5 liraya yükselmiş durumda. Eskiden pazar arabalarıyla halk pazarına gidilirdi. Doldurulup dönülürdü. Şimdi halk pazarında pazar arabaları bile yok. Ellerde 1-2 küçük poşet var.

EMİNE ERDOĞAN’IN KİTABINDAKİ YEMEKLERİ HALK NASIL YAPACAK?: Emine Hanım özellikle duysun bir mango 16 TL. Mangoyu yiyebiliyor mu ki halk kurutsun? 1 milyon TL devlet desteğiyle Emine Hanım yemek kitabı çıkardı. O yemek kitabındaki yemekleri halk nasıl yapacak? Emine Erdoğan’a tavsiyemiz halkın yoksulluğunun kitabını yazsınlar.

ERDOĞAN’IN ABUR CUBURLA DOLDURDUĞU SEPETİ 1002 LİRA TUTTU: Tertiplenmiş market gezisi vardı. Erdoğan sepetini abur cuburla doldurdu 1002 lira tuttu. Temel tüketim maddelerini kullanmak artık lüks. 2019’da 99 TL olarak görünen zeytinyağı bu kez 182 TL. Erdoğan’ın müjdesini verdiği market fiyatı bu. Çay eskiden 12.90’dı şimdi 29.90. Böyle bir artışı bile görünmez kılmaya çalışan bir akılla karşı karşıyayız. HDP olarak hakça dağıtım politikalarını yaşama geçireceğimizin sözünü veriyoruz.

ÜNİVERSİTE KAZANANLARI TERÖRİST İLAN EDEN BİR AKILLA KARŞI KARŞIYAYIZ: Yurt sorunu ve barınma sorunu da ekonomiyle bağlantılı bir mesele. Bunu anlamalarını beklemiyorduk ama bu kadar ileri gideceklerini düşünemiyorduk. Üniversite kazananları terörist ilan eden bir akıl, bunu genel kurulda reddedecek kadar da pişkin bir zihniyetle karşı karşıyayız. TÜİK’in verilerine göre kendi evinde oturanların sayısı yüzde 57, vatandaşın yarısı kirada oturuyor. Avrupa İstatistik Ofisi’nin son verilerine göre konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olarak kayıtlara girdi. İktidar yine mağdurları hedef gösteriyor, sebep olduğu sorunu görünmez kılmaya çalışıyor. Şunu anlıyoruz, yazlık, kışlık, uçan, yüzen saraylarda yaşayanlar sokakta yaşayanların, kiracıların sorunlarını göremiyor. Üniversite öğrencilerinin yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum.

SİYASETİ DE BIRAKABİLİR, UZUN YILLAR OLDU: (AKP) Grup toplantısında yine halkın, halkın sorunlarının yer almadığı açlığın işsizliğin yer verilmediği bir vizontele grup toplantısı izledik. Grup toplantısının önemli bir bölümünü hazırlanan videolar teşkil ediyordu. Halkın gündemi saptırılmak isteniyor. İyi bir prodüksiyon yapmışlar. AKP Genel Başkanı’na bir önerim var bir medya prodüksiyon şirketi kurabilir, siyaseti de bırakabilir uzun yıllar oldu."

(ANKA)

Gündem