HDP’li Buldan: 'Cumhurbaşkanını da bu ülkeyi de değiştirmek bizimle olacak'

HDP’li Buldan: 'Cumhurbaşkanını da bu ülkeyi de değiştirmek bizimle olacak'
Adana’daki Adalete Çağrı mitinginde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Cumhurbaşkanını değiştirmek de bu ülkeyi değiştirip dönüştürmek de bizimle olacak, HDP’yle olacak, HDP’nin gücüyle olacak bunu da kimse aklından çıkarmasın” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü, Uğur Mumcu Meydanı'nda "Adalete Çağrı" mitingi düzenledi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk’ün konuşmacı olarak katıldığı mitinge katılan yurttaşlar barış ve özgürlük talep etti.

Evrensel'in haberine göre, HDP Milletvekilleri Ayşe Sürücü, Kemal Peköz, Sezai Temelli, Alican Önlü, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Fatma Kurtulan, Tülay Hatimoğulları ile SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve parti yöneticilerinin yer aldığı mitingde Emek ve Özgürlük İttfakı’nın Adana’daki bileşenleri de mitinge katıldı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, desteğini kaybeden AKP iktidarının hukuksuzluklara ve Kürtleri hedef gösteren politikalara başvurduğunu belirterek “Biz birlik ve beraberliğimizi koruyacağız. Ve bu saldırılar karşısında pes etmeyeceğiz” dedi.

İlk konuşmayı yapan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Paris'te 3 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya tepki göstererek “Bu ilk değil, bugünden önce 3 Kürt kadını katledildi. Ancak Fransız devleti sözünü yerine getirmedi. Bu katliamın sorumlusunu biliyoruz ama Fransa o dönemde üzerine düşen görevi yerine getirmedi. O dönemde görevlerini yerine getirmiş olsalardı bu katliam şimdi olmayacaktı” dedi. Tecrit ve savaş politikalarının birbirine bağlı olduğunu dile getiren Öztürk, “Tecrit ağırlaştığında hükümet Kürtleri düşman olarak gösteriyor ve ‘ben sizi kurtaracağım’ diyor. Demokrasi istiyoruz diyorsunuz ama savaşı alkışlıyorsunuz. Bu sözüm muhalefete. Hukuk herkes için hukuk olsun. Savaşa karşıysanız, her yerde savaşa karşı çıkın. Demokrasiyi koruyacağız. Bu çok uzak değil" diye konuştu.

"HDP savaşa karşı çıkmaya devam edecektir"

İktidarın hukuksuzluk, baskı ve inkardan beslendiğini ifade eden HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Bugün AKP’nin artık toplumun yüzüne bakacak yüzü kalmadı. Bugün AKP’nin artık anketlerde düştüğünü görüyoruz. Oy kaybeden bir iktidarın sarıldığı ve kendisini ayakta tutabilmek için yaptığı hukuksuzlukları, haksızlıkları da biliyoruz. Onlar ayakta durmanın iktidarda kalmanın ve bir kez daha seçimi kazanmanın yol ve yöntemlerini Kürtlere saldırarak, HDP’ye saldırarak, kadınlara saldırarak yapmaya çalışıyor. Ancak Kürtler de direniyor mücadele ediyor ve ayakta kalıyor" diye konuştu.

Türkiye’nin kaynaklarının işçiye, emekçiye, esnafa, kadına ve bu ülkede üretim yapanlara aktarılmadığını dile getiren Buldan, “Bu ülkenin kaynakları savaşa aktarılıyor. Savaş konseptiyle birlikte rant sağlanıyor ve bunlarla birlikte de AKP, kendisini ayakta tutmaya çalışıyor. Bu ülkede yaşayan halklar, bu ülkenin insanları, kadınlar, farklı inançlar, farklı kimlikler bu ülkenin kaynaklarını savaşa aktarılmasını istemiyor. Çünkü savaş ölüm demek, gözyaşı demek, kan demek, acı demek. Bunun getirisi elbette yoksul halkımızı daha çok vuruyor. Biz HDP olarak Türkiye'nin huzuru için, Türkiye’nin geleceği için Türkiye’nin yarınları için savaşa karşı olduğumuzu bir kez daha bu alandan, bu meydandan bu ülkeyi yönetenlere söylemek istiyoruz. HDP, savaşa karşıdır. HDP savaşa karşı çıkmaya da devam edecektir” dedi.

Öcalan açıklaması

Buldan, “Bu tecridin gayri meşru olduğunun, Sayın Öcalan’ın avukatlarıyla ve ailesiyle görüştürülmemesinin hiçbir yasal tarafı yoktu. Yapılan bu hukuksuzluk hiçbir yasa hükmünde geçerliliği olan bir şey değildir. Tamamen keyfi olarak, AKP’nin keyfine bağlı olarak uygulanan ve tecriti İmralı’dan başlayıp Türkiye’nin her yerine yaymak isteyen bir zihniyetle karşı karşıyayız . HDP olarak, bir an önce bu ülkedeki yasaların anayasanın, hukukun, adaletin, işletilmesini ve tecride bir an önce son verilmesini ifade ediyoruz. Tecridin son bulması için de mitinglerimizi ve etkinliklerimizi yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Halka yönelik hukuksuzlukların, adaletsizliklerin AKP hükümetini ayakta tutamayacağını ifade eden Buldan, “Artık çürüyen, çöken, yönetmeyen bir iktidar var. Ama karşısında da Kürt halkının, demokrasi güçlerinin, Türkiye halklarının onurlu mücadelesi var. İşte bu mücadeleden de rahatsızlık duyuyorlar. Türkiye halklarının, Kürtlerin yanında olmasına bile tahammül edemiyorlar. Bileşen partilerimize, saldırılar yapıyorlar” dedi.

DBP’ye yapılan operasyonda DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır’ın gözaltına alınmasına tepki gösteren Buldan, “Şu an gözaltında. Keskin Bayındır'a yapılan bu saldırı, aslında bütün Kürtlere yapılan bir saldırıdır. HDP’nin bileşenlerine, HDP’nin yanında olanlara, HDP’nin çeperinde olanlara, HDP’ye selam verenlere görün verenlere elini tutanlara yapılan bir saldırıdır. Ama şunu ifade etmek isterim ki artık ne yaparsanız yapın HDP gümbür gümbür geliyor” dedi.

HDP kapatma davasının iler ki günlerde gündemlerinde olduğunu ifade eden Buldan, “Kobani Kumpas Davası var önümüzde. Bütün bu hukuksuzluklar devam ederken çalışmalarımızı hiçbir şekilde aksatmadan, ara vermeden gece gündüz demeden 7 gün 24 saat daha güçlü, daha görkemli ve herkese ulaşarak, her eli sıkarak herkesin gönlüne girerek, herkesin kapısını çalarak yapmak zorundayız. HDP'nin de seçimlerde başarılı bir çıkmasına ihtiyacı var. Cumhurbaşkanlığı seçimi ayrı. Bunu bir kenara bırakıyoruz. Büyük bir güçle büyük bir sayısıyla çok sayıda milletvekiliyle parlamentoya girmeyi ve halkımızı orada temsil etmeyi önümüze bir görev olarak koyduk. Cumhurbaşkanını değiştirmek de bu ülkeyi değiştirip dönüştürmek de bizimle olacak, HDP’yle olacak, HDP’nin gücüyle olacak bunu da kimse aklından çıkarmasın” dedi.

Politika