HDP’li Günay: İktidar savaş uçaklarıyla seçim kampanyasının startını verdi

HDP’li Günay: İktidar savaş uçaklarıyla seçim kampanyasının startını verdi
HDP Sözcüsü Ebru Günay, “İktidar seçim kampanyasının startını savaş uçaklarıyla vermiştir. Dolayısıyla bugün iktidarın savaş politikalarına destek veren, her seferinde savaş ve ölüm siyasetinin arkasına dizilen tüm kesimlere iktidarın seçim kampanyasına da destek verdiklerini hatırlatıyoruz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, parti genel merkezinde toplandı. Toplantı sırasında basın mensuplarına açıklama yapan HDP Sözcüsü Ebru Günay, hafta sonu yapılan Kadın Meclisi ve Parti Meclisi toplantıları ile bugünkü MYK toplantısında Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik TSK’nin askeri harekâtları, İmralı’daki tecrit ve yaklaşan seçimlerin ele alındığını belirtti.

“Rojava'ya yönelik saldırılar iktidarın savaştan beslenme siyasetinin bir parçasıdır”

Günay, “AKP-MHP ittifakı, özellikle 2015 yılından bu yana derinleştirdiği savaş siyasetini, savaş ve çatışma konseptini her seçim arifesinde tırmandırıyor. Kuzey ve Doğu Suriye’ye, Rojava halklarına karşı hazırlıkları yapılan kara saldırısı, iktidarın savaştan beslenmeye yönelik siyasetinin bir parçasıdır. Bu savaş Kuzey ve Doğu Suriye halklarının ağır bedellerle inşa ettiği devrimi, halkların bir arada eşit ve özgür yaşamını temel alan yeni yaşamı yok ederek, buraları tekrar savaş cenderesine alıp kirli işbirliği yaptığı insanlık düşmanı çetelere teslim etmek istediği bir savaştır” dedi.

“İktidar savaş uçaklarıyla seçim kampanyasının startını verdi”

Ayrıca, “bu savaşın iç siyaseti dizayn etmek için kullanıldığını” söyleyen Günay, “İktidar seçim kampanyasının startını savaş uçaklarıyla, ölüm ve yıkımla vermiştir. Dolayısıyla bugün iktidarın savaş politikalarına destek veren, her seferinde savaş ve ölüm siyasetinin arkasına dizilen tüm kesimlere iktidarın seçim kampanyasına da destek verdiklerini hatırlatıyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pazartesi günü Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Sınır ötesi harekâtlar yürüttüğümüz yerlerde kimsenin kökenine, inancına, mezhebine, meşrebine göre ayrımcılık yapmayız. Hiçbir yere öldürmek, yıkmak, yok etmek için gitmedik, gitmeyiz” dediğini hatırlatan Günay, şöyle yanıt verdi:

“Bu aynı zamanda bir ikrardır, savunma ruh halidir. Çünkü işgal edilen her yerde Kürt, Arap, Ermeni, Süryani insanlar katlediliyor. İşgal edilen bölgeler, çeteler arası iç çatışma, gasp, taciz, tecavüz ve işkence merkezleri haline geldi. Bakın dünya bu yalana ne diyor? Birleşmiş Milletler Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı, 20 Eylül 2020’de ‘Türkiye ve Türkiye’ye bağlı güçler ağırlıklı olarak Kürtlerin yaşadığı bölgeleri hedeflemektedir. ‘Efrin, Rasulayn ve çevresinde Türkiye destekli Suriye Ulusal Ordusu (SMO) rehin alma, zalimce muamele, işkence ve tecavüz gibi savaş suçu kategorisine giren suçlar işlemişler…’ diyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) Mart 2021 raporuna göre, Efrin’de 604 sivil öldürüldü, 7 bin 243 kişi kaçırıldı, 300 bin kişi göç etti, 314 bin 400 zeytin ağacı söküldü, 28 eski yapı tahrip edildi ve 14 kutsal mekân yıkıldı. İşte bu tablo iktidarın eseri ve bu suç tablosunu daha da kabartmak istiyorlar.”

“Kürtleri ümmetten saymıyor musunuz, Kürt çocukları çocuk değil mi?”

Günay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında yoksul ülkelerde ve çatışma bölgelerindeki çocuklarla ilgili konuşmasını da hatırlattı, “Peki, Sayın Erdoğan Efrin’e, Gire Spi’ye, Şengal’e yaptığınız saldırılarda hayatını kaybeden Kürt çocukları niye sizin düşmanınız oluyor? Kürtleri ümmetten saymıyor musunuz?” diye sordu.

HDP Sözcüsü, “Savaş karşıtı, toplumsal barışı tesis etme siyaseti bizim temel mücadelemizdir. Girdiğimiz seçim sürecinde de aday belirlemeden seçim stratejimize kadar her adımda bu ilke ile hareket edeceğiz” diye ekledi.

Ebru Günay, CPT’nin Eylül 2022’de İmralı’ya yaptığı ziyarette Abdullah Öcalan’ın görüşmeye çıkmadığı yönündeki açıklamasını da değerlendirdi. Günay, “Bu tablo İmralı adasındaki tecrit rejiminin ulaştığı vahim boyutu göstermektedir. Bu durum endişeleri derinleştirmiştir” dedi, CPT’ye ziyaretin detaylarını açıklama çağrısı yaptı.

HDP Sözcüsü Günay, bir gazetecinin “Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılar devam ederken muhalefet toplantılar düzenliyor ve en son anayasa taslağını açıkladı. Muhalefetin taslağını ve tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“AKP iktidarı bir savaş siyaseti yürütüyor, kendi iktidarını, faşizmini savaş politikalarıyla kurumsallaştırıyor. AKP iktidarının her savaş ve saldırı konseptine karşı itirazları yükseltmek önemli eşiklerden biridir. Aksi AKP’nin savaş politikalarına destek vermek, AKP’nin arkasında dizilmektir. Biz savaşın Türkiye halklarına, bütün Orta Doğu halklarına kaybettirdiğinin farkındayız. AKP’nin yürüttüğü her savaş AKP’nin iktidar savaşıdır, kendi bekasını koruma savaşıdır. Vicdanlı insanları, Türkiye demokrasisini ve kamuoyunu, kadınları ve gençleri savaş politikalarına itiraz etmeye davet ediyoruz.”

Politika