HDP’li kadın vekillerden Bakan Soylu’ya: Kadınlara şiddet bilginiz dahilinde mi?

HDP’li kadın vekillerden Bakan Soylu’ya: Kadınlara şiddet bilginiz dahilinde mi?
HDP’li kadın milletvekilleri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya gözaltında bulanan kadınlara uygulandığı iddia edilen şiddetle ilgili soruşturma açılıp açılmayacağını sordu.

HDP’li kadın milletvekilleri, TJA (Tevgera Jinên Azad-Özgür Kadın Hareketi ) soruşturmasında gözaltına alınan kadınlarla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

TBMM Başkanlığı’na sunulan soru önergesinde; milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Ayşe Acar Başaran, Ayşe Sürücü, Dersim Dağ, Dilan Dirayet Taşdemir, Dilşat Canbaz Kaya, Ebru Günay, Fatma Kurtulan, Feleknas Uca, Filiz Kerestecioğlu, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Hüda Kaya, Muazzez Orhan, Nuran İmir, Oya Ersoy, Pero Dündar, Remziye Tosun, Serpil Kemalbay, Şevin Coşkun, Tülay Hatimoğulları ve Züleyha Gülüm’ün imzası bulunuyor.

Diyarbakır’dan Ankara’ya getirilen kadınların yol boyunca yemek ve su ihtiyaçlarının karşılanmadığı, kadınların polisler tarafından tehdit, hakaret ve sözlü tacize maruz bırakıldığı ileri sürülen soru önergesinde, Ankara Emniyeti’nde ise kadınlara ince arama yapılmak istendiği ve kabul etmeyen kadınların tek sıra halinde yüzleri beton duvara dönük şekilde bekletildiği iddia edildi.

“Bilginiz dahilinde mi?”

HDP’li kadın milletvekilleri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Gözaltında bulunan kadınlara fiziksel, psikolojik ve sözlü şiddet uygulandığı bilginiz dahilinde midir? Kolluğun kadınlara yönelik tutum ve davranışları Bakanlığınızca mı belirlenmiştir?” diye sordu.

Polis şiddeti hakkında bir soruşturma açılıp açılmayacağını soran HDP’li vekiller, ayrıca Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti: “Diyarbakır’da gözaltına alınan ve kolluk aracı ile Ankara’ya getirilen kadınların henüz yola çıkmadan önce 9 saat gibi uzun bir süre aç ve susuz şekilde araçta bekletilmesinin amacı nedir? Bu durumda oluşan zararın ve ihlalin giderimi konusunda Bakanlığınız neler yapacaktır? Gözaltı merkezlerinde ve Emniyette uygulanan ‘ince aramanın’ hukuksal dayanağı nedir?”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında, 29 Kasım’da Diyarbakır, İzmir, Siirt, Antep, Ağrı, Muş ve İstanbul’da 19 kadın gözaltına alınarak Ankara’ya getirilmişti. (KISA DALGA)

Gündem