HDP'li Kerestecioğlu: IŞİD’liler tarafından Türkiye’nin başkentine nasıl bu kadar kolay insan getiriliyor?

HDP'li Kerestecioğlu: IŞİD’liler tarafından Türkiye’nin başkentine nasıl bu kadar kolay insan getiriliyor?
Filiz Kerestecioğlı, IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi bir kadının Ankara’da hücre evinde tutulduğu iddiasını Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sordu.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, IŞİD tarafından 2014 yılında kaçırılan Ezidi bir kadının Ankara’nın Kazan ilçesindeki bir hücre evinde tutulduğu iddiasını Meclis gündemine taşıdı.

Kerestecioğlu, gazeteci Hale Gönültaş'ın Ankara’da Ezidi bir kadın daha kurtarıldı başlıklı yazısında gündeme getirdiği konuyu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, “Köle olarak satın alınmış kadınlar ve çocuklar, IŞİD’liler tarafından Türkiye’nin başkentine nasıl bu kadar kolay getirilmekte, uzun süreler boyunca Ankara’da barınmaktadır” diye sordu.

Kerestecioğlu, önergesinde şunları kaydetti:

“7 Nisan 2022’de, IŞİD tarafından 2014 yılında, 15 yaşında iken kaçırılan Ezidi bir kadının Ankara’nın Kazan ilçesine bağlı Saray mahallesinde IŞİD’liye ait bir evde yaklaşık üç yıldır tutulduğu bilgisi basına yansıyan haberler ile kamuoyu tarafından duyulmuştur. Ezidi bir kadın olan Rojda, IŞİD’in 2014’te yaptığı Şengal katliamı sırasında üç kız kardeşi ve annesi ile beraber kaçırıldığını, daha sonra annesinden ve kardeşlerinden ayırılarak iki seneye yakın bir süre Musul ve Rakka’da IŞİD’liler tarafından köle olarak satıldığını belirtmiştir. Bu süreçte aralarında IŞİD’li kadınlar da olmak üzere birçok kişi tarafından tecavüz ve şiddete uğrayan Rojda, Rakka’nın Mayadin ilçesine götürülürken kendini arabadan atarak intihara kalkışmış ve ağır yaralanmıştır. Bu olaydan sonra tedavi amaçlı yine Mayadin’de bir eve götürülen Rojda, bu evin Türkiye ve Cezayirli iki kadın tarafından idare edildiğini söylemiştir.

"ROJDA 200 DOLAR KARŞILIĞINDA SATILMIŞ"

Tedavisi yapıldıktan sonra köle olarak satılmaya devam edilen Rojda, önce İdlib’de Türkiyeli bir IŞİD’liye 200 dolar karşılığında satılmış, daha sonra satıldığı Suriyeli bir IŞİD’li ve ailesiyle kaçak yollarla sınırı geçerek Türkiye’ye, Gaziantep’e getirilmiştir. Suriyeli IŞİD’linin Gaziantep İl Göç İdaresi’ne eş ve üç çocuğu için yaptığı geçici koruma başvurusunun kabul edilmesinden sonra kendisi için de sahte ‘geçici koruma belgesi’ çıkartılan Rojda, IŞİD’li ve ailesiyle beraber Ankara’ya getirilmiş ve IŞİD’li kendisini ailesine satmaya karar verinceye kadar Kazan ilçesinin Saray mahallesinde yaşamıştır.

“ROJDA IŞİD’LİLERDEN KURTARILAN KIZ KARDEŞİNİN BULUNDUĞU ÜLKEYE ULAŞTIRILMIŞTIR”

Suriyeli IŞİD’li, Rojda’nın Kanada’ya iltica eden uzak akrabalarına sosyal medya uygulaması üzerinden ulaşmış ve akrabalarına eğer isterlerse Rojda’yı sekiz bin dolar karşılığında kendilerine teslim edebileceğini söylemiştir. Daha sonra Rojda’nın akrabaları, IŞİD’in elindeki Ezidi kadın ve çocukların satın alınmalarında etkin rol oynayan uluslararası insani yardım kuruluşları ile temasa geçmiş ve bu kuruluşlar kısa bir süre sonra Rojda’nın Türkiye’den çıkarılması için Ankara’daki bazı isimler ile temas kurmuştur. Ankara’daki ‘güvenli kişiler’in Suriyeli IŞİD’linin irtibatçıları ile temas kurmasıyla beraber Rojda alıcılara teslim edilmiştir. Geçici önlemlerle sağlık durumu güçlendirilen Rojda, birkaç gün önce yine uluslararası insani yardım kuruluşlarının çabası ile IŞİD’lilerden kurtarılan ve halen rehabilitasyon gören kız kardeşinin bulunduğu ülkeye ulaştırılmıştır.” (ANKA)

Kadın