HDP’li Oluç: İndirin o küfeyi de içindekileri halka dağıtalım

HDP’li Oluç: İndirin o küfeyi de içindekileri halka dağıtalım
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Cumhurbaşkanı’na “İndirin o sırtınızdaki küfeyi de içindekileri halka dağıtalım” diye seslendi ve ekledi: “Şundan da eminiz; halk o küfeyi en kısa zamanda sırtınızdan indirecek.”

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, açıklanan asgari ücret rakamına ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

“En son söyleyeceğimi başta söyleyeyim” diyen Oluç, şunları belirtti:

“Adil bir asgari ücret belirlenmesi yapılmadı, adaletsiz bir belirlenme yapıldı. Aslında bir sefalet ücreti açıklandı. Biliyorsunuz 2015’ten bu yana süren bir kriz var. 2018 en derin krizin yaşandığı dönem ve 2018’den bugüne geldiğimizde şunu görüyoruz ki açlık sınırı 7800 TL, yoksulluk sınırı 27000 TL olmuş. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı, cumhurbaşkanı sıfatıyla bugün asgari ücreti net 8500 olarak açıkladı.

“İşçilerin milli gelirden aldığı pay düştü, sermayenin aldığı pay arttı”

“4 kişilik hanelerin yüzde 43’ünde tek kişi çalışıyor. TÜİK verilerine göre ailelerin 3’te birinde ancak iki kişi çalışıyor. Biraz önce söyledim açlık sınırı 7800 TL, yoksulluk sınırı 27 bin. Yani bu şu anlama geliyor. Bir ailede ancak 3 kişi asgari ücretle çalışırsa yoksulluk sınırına ulaşmış olunuyor. Bu tabii ki sefalet ücreti, adaletsiz bir ücret. İşçilerin, emekçilerin milli gelirden aldığı pay 2016’dan bugüne karşılaştırma yaptığımızda yüzde 40.5’ten yüzde 26’ye indi. Peki, sermayenin milli gelirden aldığı pay ne oldu? 41’den 55’e yükseldi. Yani sermaye zenginleşmeye devam ediyor ama işçi, emekçi, dar gelirli, ücretli çalışan milli gelirden gittikçe daha az pay alıyor. Bankaların karlarına baktığımızda yüzde 500’lerden söz ediliyor. Ama işçilerin ve emekçilerin milli gelirden aldıkları pay yüzde 26 ve daha da düşecek. Bu asgari ücretin belirlenmesi bu payın daha da düşmesi anlamına geliyor.”

Vergilere yüzde 100’e varan zam yapılırken, işçilere yüzde 54,66 oranında asgari ücret zammı yapıldığını belirten Oluç, “Asgari ücretle çalışanlar enflasyona ezdirilmiş oldu” dedi.

Oluç, dünyada asgari ücretin çalışma hayatının istisnası olduğunu, Türkiye’de ise kural haline geldiğini vurguladı.

“İndirin o küfeyi de içindekileri halka dağıtalım”

Oluç, “Faiz lobilerine, silahlanma ve savaş baronlarına aktarılan kaynaklara karşı emekçiler sefalete sevk edilmişlerdir. Cumhurbaşkanı açıklamasında ‘Sırtımızda yumurta küfesi var’ dedi. Doğru, o sırtınızdaki yumurta küfesini bir indirin de o küfenin içindekileri halka dağıtalım. O küfenin içinde her gün harcadığı paralar, milyonlar var. O küfenin içinde Saray’da yaptığınız örtülü ödenek harcamaları var, kimin nereye gittiğini bilmediği örtülü ödenek harcamaları. İndirin o sırtınızdaki küfeyi de içindekileri halka dağıtalım. Şundan da eminiz; halk o küfeyi en kısa zamanda sırtınızdan indirecek” diye konuştu.

Oluç, bu asgari ücretin en geç 4 ay içinde eriyeceğini de sözlerine ekledi. (Kısa Dalga)

Ekonomi