HDP’li Önlü’den Gülistan Doku sorusu: Şüpheliyi kim koruyor?

HDP’li Önlü’den Gülistan Doku sorusu:  Şüpheliyi kim koruyor?
HDP’li Alican Önlü, üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun ortadan kaybolmasından sorumlu tutulan erkek arkadaşı Zaynal Arabakov’un tutuklanmamasını eleştirerek, “Bu kişi ve polis memuru babasını kim koruyor?” diye sordu.

HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, 5 Ocak 2020 yılından itibaren bulunamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun ortadan kaybolmasından sorumlu tutulan Zaynal Abarakov’un 6 aydır, hakkında verilen “imza verme” yükümlülüğünü yerine getirmediği halde hakkında tutuklama kararı verilmediğini belirterek, “Bu kişi ve polis memuru babasını hangi güçler koruyor” diye sordu.

HDP’li Önlü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması için Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

Önlü, Gülistan Doku’nun 1000 günü aşkın süredir hala bulunamadığını hatırlattı. Doku’nun kaybolmasıyla ilgili soruşturmada en son görüştüğü kişi olarak erkek arkadaşı Zaynal Abarakov hakkında yürütülen soruşturma kapsamında “15 günde bir imza verme ve yurt dışına çıkmama” koşullu adli kontrol kararı verildiğini hatırlatan Önlü, Abarakov’un imza verme yükümlülüğünü yerine getirmediğini iddia etti. Bu yönde tutanaklar tutulduğunun altını çizen HPD Milletvekili Önlü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a, kamuoyunda da dillendirilen iddiaları hatırlattıktan sonra şu soruları yöneltti:

“Gülistan Doku’nun şüpheli bir biçimde kaybettirilmesinden bir gün öncesinde Zaynal Abarakov tarafından alıkonulduğu ortaya çıkmışken Zaynal Abarakov’un ailesi hakkında neden bir soruşturma başlatılmamıştır? Zaynal Abarakov ve ailesinin olay gününe dair verdiği ifadelerin birbiriyle çelişmesine rağmen neden soruşturma bu kapsamda ele alınmamıştır? Bu kişi ve polis memuru babasını hangi güçler korumaktadır?

Gülistan Doku’nun intihar ettiği algısı üzerinden yürütülen arama çalışmalarına gösterilen özen neden cinayet şüphesi üzerinden devam ettirilmemiştir? Gülistan Doku’nun kaybettirilmesi neden bir cinayet davası olarak değerlendirilmemektedir?”

HDP Millvetvekili Alican Önlü, Zaynal Abarakov yurt dışına kaçırıldığı iddialarının doğru olup olmadığının da cevabını istedi.

Gündem