HDP'li Paylan, Erdoğan'ın 'ekonomi karnesi'ne 'sıfır' verdi

HDP'li Paylan, Erdoğan'ın 'ekonomi karnesi'ne 'sıfır' verdi
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, başkanlık sistemine geçilen 2018'den bu yana ekonomideki bozulmayı rakamları kıyaslayarak anlattı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, bugün Meclis'te basın toplantısı düzenleyerek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni eleştirdi.

Paylan, Erdoğan'ın 2018'de seçilmesinin ardından dolar, kredi ve enflasyon gibi kalemlerdeki büyük artışa dikkat çekerek kıyaslama yaptı.

HDP'li vekil, "Tek adam rejiminin 5 yıllık ekonomik karnesi sıfırlarla dolu. Sayın Erdoğan, sen 'Ekonomistim' diyorsun ama senin ekonomi notun sıfır" dedi.

Paylan, diplomasının olmadığını ifade etti.

Enflasyon yüzde 15'ten 55'e...

Paylan'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

* 5 yıl önce bugünlerde enflasyon yüzde 15 imiş. Tüketici enflasyonu yüzde 15. O da yüksek ama 5 yıl önce ‘Bana yetkiyi verin, ben ekonomistim’ dediğinde enflasyon yüzde 15’miş. Bugün kaç yüzde 55. O da TÜİK’in rakamlarıyla. TÜİK’in rakamlarıyla bile 5 yılda enflasyon yüzde 55’e yükselmiş.

Dolar dört kat arttı

* Dolar 5 yıl önce dolar 4 lira 80 kuruşmuş. Bugün kaç? 19 lira 15 kuruş. Allah Allah, dolar dört kattan daha fazla yükselmiş, milletin alım gücü azalmış.

Yüzde 40'tan aşağı faiz bulamıyor

* 5 yıl önce bir yurttaşımız bir bankaya gidip kredi almaya kalksa yüzde 15 ile kredi alabiliyordu yıllık faizle. Şimdi bir yurttaşımız bankaya gittiğinde yüzde 35’ten, yüzde 40’tan aşağıya kredi bulamıyor.

Temel gıda 7 - 15 kat zamlandı

* 5 yıl önce kuru soğan 2 TL idi. Bugün 20 TL. Allah Allah, 10 kat artmış. Patates 5 yıl önce 1 TL imiş bugün 10 TL olmuş. Süt 3 TL imiş bugün 30 TL oldu. Peynir ortalama 20 TL imiş, bugün 200 TL’nin altında peynir yok. Yani temel gıda maddelerinin tamamı 7, 10, 15 kat zamlanmış.

Mutfak masrafı fırladı

* Dört kişilik bir ailenin yalnızca mutfak masrafı 5 yıl önce 1.500 TL iken bugün 10 bin TL’nin üzerine çıkmış. 10 bin TL’nin üzerinde geliri olan da çok az vatandaşımız var. En düşük emekli maaşı 5 bin 500 TL idi bugün 7 bin 500 TL olacak, asgari ücret 8 bin 500 TL.

Kira 10 kat arttı

* 5 yıl önceki ev kiralarına bakın... 1000 TL’ye orta halli bir ev tutabiliyordu yurttaşlarımız. Bugün 10 bin TL’nin altında doğru düzgün bir ev yok. Ben yurttaşlarımıza sorarım hanginizin geliri 10 kat arttı? Burada basın emekçilerine sorarım hanginizin geliri 5 yılda 10 kat arttı? En fazla bir kat artmıştır ama kiralar ve gıda 10 kat artmışsa hepiniz yoksullaştınız.

Emekçiye yok, patrona var

* Emeğin gayri safi yurtiçi hasıladan aldığı pay yüzde 38’di. Bu da düşük bir oran. Biz bunu eleştirirken 5 yıl sonunda emeğin, tüm emekçilerin gayri safi yurtiçi hasıladan aldığı pay yüzde 25’e düştü.

* Patronlar, 5 yıl önce üretimden yüzde 42 pay alırken şimdi yüzde 55 pay alıyorlar. Tek adam rejimi bir paylaşım krizine yol açtı. Patronlar, daha zengin, işçiler daha yoksul oldu. Yüzde 1 daha zengin oldu, yüzde 99 daha yoksul oldu.

'Ekonomi ligi'nde 21'inci sıraya gerilendi

* Tek adam rejimi, ülkeyi "Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokacağım" dedi. "En zengin, en büyük 10 ekonomisi arasına sokacağım" dedi. Ne oldu? Türkiye, ilk 20’lik ligden düştü. Türkiye, 10’uncu sıraya gitmeyi bırakın 18’inci sıradan 21’inci sıraya düştü.

* Tek adam "Bölgesel eşitsizliği de azaltacağım" dedi 5 yıl önce. Bugün Diyarbakır, Bayburt, Şırnak, Gümüşhane ve Ağrı daha yoksul. Bu anlamda "Ekonominin baş sorumlusu benim, ben!" diyen Erdoğan, Türkiye’yi 5 yılda batırmıştır. (ANKA)

Ekonomi