HDP'li Paylan: EYT, emeklilikte prime takılanlar haline geldi

HDP'li Paylan: EYT, emeklilikte prime takılanlar haline geldi
HDP Milletvekili Garo Paylan, EYT düzenlemesine dair değerlendirmelerde bulundu ve komisyon görüşmeleri sırasında verecekleri önergeler hakkında bilgi verdi.

AKP’nin EYT ile ilgili kanun teklifi, yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Komisyon üyesi HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, AKP’nin hazırladığı EYT düzenlemesi ile EYT’lilerin emeklilikte prime takılanlar haline geldiğini belirtti.

Düzenlemeye dair değerlendirmelerde bulunan ve komisyon görüşmeleri sırasında verecekleri önergeler hakkında bilgi veren HDP'li Paylan, AKP'nin getirdiği teklifin yeni mağduriyetler yarattığını söyledi.

Paylan, "Özellikle EYT’lilerin emeklilikte prime takılanlara dönüşmesi riski var. Çünkü Çalışma Bakanı Vedat Bilgin bundan 2 ay önce Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe görüşmelerinde ‘8 Eylül 1999 öncesindeki şartlar neyse, EYT o şartlarla emekli olacaklar’ dedi. O dönem 5 bin prim günü ile yurttaşlarımız emekli olabiliyordu ama gelen teklifle 5 bin 900 güne varan primlerle EYT’liler emekli olabilecek. Bu da EYT’lileri emeklilikte prime takılanlar haline getirecek" dedi.

Paylan, 1999 yılındaki Düzce ve Marmara depremlerinde yurttaşların işe girişlerinde sorun yaşandığını da anımsatarak, teklifte 8 Eylül 1999 tarihinin baz alınmasını eleştirdi. Paylan, “Cesetleri enkazların altından çıkarmaya çalışırken bu yasa çıkarıldı. O dönemde yine yüzbinlerce yurttaşımız işe girişlerini yapamadılar. Bu nedenle Marmara ve Düzce depremi dolayısıyla işe girişi yapılamayan yüzbinlerce yurttaşımız için en azından bu miladın 31 Aralık 1999’a çekilmesini talep ettik ama bu da teklifte yok” diye konuştu.

"8 bin 500 lira olmasını önereceğiz"

Paylan, EYT’lilerin emekli olduğunda hayal kırıklığı ile karşı karşıya kalacağını da vurgulayarak, şöyle konuştu: “Büyük çoğunluğu yalnızca 5 bin 500 liralık maaşla karşı karşıya kalacaklar. Bu da ciddi bir mağduriyet. Yıllardır mücadele ediyor ve emekli olmaya çalışıyorsunuz ama karşılığında bir sefalet maaşı ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Biz en düşük emekli maaşının 8 bin 500 lira olmasını önereceğiz. Aynı zamanda intibak düzenlemesi ile 2000 sonrası emekli olan yurttaşlarımızın mağduriyetlerini gidermek için elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz.”

Paylan, EYT’lilerin prim günü nedeniyle yaklaşık 2,5- 3 yıl daha çalışmak zorunda kalacağına dikkat çekti. Paylan, SGK’nin milyonlarca EYT’linin yükünü kaldıramayacağını ve maaşların yatış sürecinin gecikebileceğini de belirterek, “Mayıs ayını dahi bulabilir ama toplu bir maaş alacaklar” dedi.

"Kademeli geçişi önereceğiz"

HDP Milletvekili Paylan, 9 Eylül 1999’da işe giren yurttaşların 15 yıl daha bekleyeceğini kaydederek, “Bu da büyük adaletsizlik. Kademeli geçişi öneren bir yasal düzenlemeyi Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunacağız. Yani 8 Eylül 1999’da işer giren yurttaşımız 45 yaşında emekli olabiliyorsa, 1 gün veya 1 yıl sonra giren yurttaşımızın da 50 yaşında emekli olmasını sağlamak için kademeli geçiş teklifini Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunacağız” diye konuştu.

Paylan, EYT düzenlemesinde stajyer ve çırakların yer almamasını da eleştirdi.

Türkiye'de ortalama yaşam süresi ile emeklilik yaşının aynı olduğunu kaydeden Paylan, seçimden sonra iktidarın değişimi ile emeklilik yasanının Meclis’te yeniden ele alınması gerektiğini ifade etti. (ANKA)

Gündem