HDP'li Paylan'a göre KKM 'saatli bomba': 'Sürdürülemez hale gelecek'

HDP'li Paylan'a göre KKM 'saatli bomba': 'Sürdürülemez hale gelecek'
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, seçim yatırımları ve dövizdeki artış nedeniyle kur korumalı mevduat (KKM) sisteminin sürdürülemeyeceğini söyledi.

HDP'li Paylan, KKM gibi uygulamaların bağımlılık yarattığını, ilk etapta süresinin uzatıldığını, yeniden bir yıl daha uzatılmasının öngörüldüğünü ifade etti.

HDP'li Paylan, KKM'deki mevduatta bulunan 1,5 trilyon liralık kaynağın 'zenginlerin parası' olduğunu, zenginlerin dolar garantili faiz aldığını kaydetti.

Paylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de enflasyonun yüksek seyredeceğini biliyoruz. Dolar kurunun da buralarda durmayacağını biliyoruz. Şu anda dolar kuru 18,5 lira. Gelecek yıl dolar kuru 30, 35, 40 liraya yükselebileceği konuşuluyor. Eğer dolar kuru 30 liraya bile yükselse, kur korumalı mevduatla Hazine ve Merkez Bankası kaynaklarından 1 trilyon liraya yakın kaynak zenginlere aktarılacak. Kimin vergisinden, yoksulların vergisinden aktarılacak. 1 trilyon lira ne demek? 1 trilyon lira ile işçi, memur, emekliye çok ciddi zamlar yapılabilir. Kredi garanti fonunda zenginlere aktarılan kaynakların yanında, kur garantili mevduatla da yüz milyarlarca lira zenginlere aktarılacak. 1 trilyon lirayla tüm emeklilerin maaşlarına 3’er bin lira ilave zam yapılabilir. 200 bin daha öğretmen ataması yapılabilir. Çiftçi destekleri beş katına yükseltilebilir. Havyan üreticisine yapılan destekler beş katına yükseltilebilir."

'HAZİNE'Yİ İFLAS ETTİREBİLİR'

Paylan, KKM'nın Hazine ve Merkez Bankası’nın altındaki 'saatli bomba' olduğunu belirterek dolar kuru yükseldiğinde nasıl ödeme yapılacağını sordu.

HDP'li siyasetçi, şunları kaydetti: "Gelecek yıl böyle giderse, seçimlere kadar tutmayı hedefliyor ama tutamayacak, dolar kurunun 30-35-40 liraya çıkması durumunda, kur korumalı mevduat sistemi Hazine’yi iflas ettirebilir. Merkez Bankası’nın da daha fazla para basmasına sebebiyet verebilir. Dolar kurunun daha da yükselmesine sebebiyet verebilir. Ekonominin çökmesine sebep olacak bir saatli bombayla karşı karşıyayız şu anda Hazine ve Merkez Bankası’nın altında duran. Bu saatli bombayı mutlaka durdurmalıyız.”

'LİRALAŞMAYI BİZ YAPACAĞIZ'

Paylan, güven veren politikalarla yurttaşların Türk Lirası'nda güvenmesinin sağlanması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Bunlar liralaşma diyor ya, liralaşmayı biz yapacağız. Kur korumalı mevduattan bir an önce çıkmalıyız. Aksi takdirde, eninde sonunda bu sistem patlayacak. Ben yasa çıktığında 3 ay ila 3 yıl içinde bu sistemin patlayacağını söylemiştim. Geçici yurt dışından para bulduğu için Erdoğan, bu sistemin şimdilik çökmesine engel olmuş gibi görünüyor. Yılbaşına doğru göreceğiz. Seçim yatırımları, daha çok Türk lirası basacak. Bu paralar daha çok dövize gidecek, bu sistem sürdürülemez hale gelecek. Bu sistem patlarsa ülke ekonomisini çökertebilir.” (ANKA)

Ekonomi