HDP’li Tiryaki Soylu’ya yanıt verdi: Usulsüz tek bir işlem yok, Anayasal suç işliyorsunuz

HDP’li Tiryaki Soylu’ya yanıt verdi: Usulsüz tek bir işlem yok, Anayasal suç işliyorsunuz
“Bir gazete ve dergi aboneliği yüzünden belediye eşbaşkanımız hakkında soruşturma başlatılmış. Yolsuzluk ve usulsüzlük dedikleri suçlama bu.”

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Meclis Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmeleri sırasında HDP’li belediyeler hakkında dile getirdiği iddialara yanıt verdi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Tiryaki, muhalefet milletvekillerinin İçişleri Bakanı’na “Birleşik Arap Emirlikleri’ne neden ve kiminle gittiği, yurt dışına kaçan kişilere önceden haber verip vermediği, siyasi cinayetleri karartıp karatmadığı, uyuşturucu baronlarının kimler tarafından korunduğu ve suçlularla olan fotoğraflarını” sorduklarını hatırlattı.

Bakan Soylu’nun iddialara yanıt vermek yerine milletvekillerine hakaret ettiğini belirten Tiryaki “Bir de açık bir hukuksuzluk ve yolsuzluk örneği olan kayyım siyasetine yönelik eleştirilere yanıt vermek yerine, görevden alınan belediye başkanlarımızı yolsuzluk, usulsüzlük ve hırsızlık yapmakla suçladı. Belediyelerimizin ismini tek tek andı. Belediye başkanlarımızın bu suçlamalar nedeniyle 800 yıla varan cezalarla cezalandırıldığını söyledi” dedi.

HDP’li Tiryaki, Soylu’nun “Milletin verdiği vergilerle belediyelerin milletimize nasıl hizmet edeceğini gösterenler, burada büyük bir ithamla karşı karşıyadırlar” sözleri için “Bu kast ettiği belediye başkanları, kayyımlardır. Kayyımlar için bunu söyledi. Bizi hırsızlık ve yolsuzluk yapmakla suçladı” diyen Tiryaki, belediye eşbaşkanları hakkında açılan soruşturmaların yolsuzluk soruşturmaları olmadığını ifade etti.

“Korkut Belediyesi’ni AKP’li Başkana sormak lazım”

Tiryaki, şöyle devam etti:

“Sözde Iğdır Belediye Başkanı yolsuzlukta bulunmuş, mahkemelere intikal etmiş, rüşvet almak rüşvet vermek, irtikap. Diyarbakır ili Bismil, Yenişehir, Hazro, Silvan, Ergani; Hakkari, Yüksekova, Kızıltepe, Mazıdağı, Saray; Siirt, Muş ili Bulanık, Korkut; Mardin ili Derik ve birçok belediye diye sıraladı.

“En sondan başlayalım. Ne HDP ne de HDP’nin bileşeni olan partiler hiçbir zaman Korkut Belediye Başkanlığını kazanmadı. Dolayısıyla AKP’li belediye başkanının yolsuzluk yapıp yapmadığını kendi partisine sormalı.”

Diğer belediye eşbaşkanları hakkındaki davalarla ilgili tek tek bilgi veren Tiryaki, tamamının dosyalarında suçlamaların “örgüt üyeliği” ve/veya “örgüt propagandası” olduğunu, bu suçlamaların da katıldıkları demokratik etkinlikler, eşbaşkan olmaları veya itirafçı/gizli tanık beyanlarına dayandığını söyledi.

Müfettiş incelemelerinde usulsüz tek bir işlem yok

Müfettiş incelemelerinde tek bir usulsüz işlem olmadığının altını çizen HDP’li Tiryaki, Siirt Belediye Başkanı Berivan Helen Işık’ın su borçlarının faizinde indirim yapmasının dışında dosyalarda belediye işlemleriyle ilgili suçlamalar olmadığını bildirdi.

“Yolsuzluk dediği bir yıllık gazete aboneliği”

“Yolsuzluk” olarak öne sürülen tek iddianın Van Özalp Belediyesi Eşbaşkanı Yakup Almaç’ın dosyasındaki Yeni Yaşam Gazetesi ve Zring Dergisinin bir yıllık aboneliği olduğunu aktaran Tiryaki, “Bir gazete ve dergi aboneliği yüzünden belediye eşbaşkanımız hakkında soruşturma başlatılmış. Yolsuzluk ve usulsüzlük dedikleri suçlama bu” diye konuştu.

Öte yandan, belediye eşbaşkanlarının yerine atanan kayyımlar hakkındaki yolsuzluk soruşturmalarını hatırlatan HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki, bu soruşturmalardan örnekler verdi.

“Anayasal suç işliyorsunuz”

Tiryaki, “Madem görevi ile ilgili suçlama olmayan kişileri görevden uzaklaştıramıyorsun, bizim 48 belediye başkanımızı hangi yasaya dayanarak görevden uzaklaştırdınız? Anayasal suç işliyorsunuz dedim İçişleri Bakanına. Göreceksiniz bugünler değişecek, dönecek. Anayasal ilkeleri, yasal ilkeleri tamamen yok sayan, halkın seçme ve seçilme hakkını yok sayan, belediyeleri gasp eden İçişleri Bakanı başta olmak üzere, bu kayyım görevlendirmesinin altında imzası olan her kamu görevlisi Anayasayı yok saydıkları için mutlaka yargılanacak ve yargı karşısında bunun hesabını verecek” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem