HDP’li Turan: Savaş bütçesi geçen yıla göre 2 katına çıkarıldı

HDP’li Turan: Savaş bütçesi geçen yıla göre 2 katına çıkarıldı
HDP'li Rıdvan Turan, "Bu bütçe savaş bütçesidir. Aynı zamanda yoksullara, işçilere, emekçilere, ücretlilere karşı uyguladığı zor ve şiddet nedeniyle bir sınıfsal savaş bütçesidir” dedi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Merin Milletvekili Rıdvan Turan, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, bütçe görüşmeleri ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

Bütçe Komisyonunda 26 gün boyunca görüşülen 2023 bütçesinde tek bir virgülün dahi değişmediğini söyleyen Turan, “Bu bütçenin sınıfsal açıdan röntgenini çekmeye çalışacağım” dedi ve şöyle devam etti:

“Bütçe hakkı aynı zamanda barış hakkıdır. 1215 Magna Carta’ya dayandırılır. Halkın vergilerini savaşa harcama yetkisini denetlemek adına bütçe hakkı barış hakkı olarak doğmuştur. Türkiye’nin 1215 tarihli Magna Carta’nın bile çok daha gerisine sınıfsal olarak savrulduğunu görüyoruz.”

“Bu bütçe savaş bütçesidir”

“Saray’dan yazılan bütçe tek bir virgülü dahi değişmeden Genel Kurul’a gelmiştir. Bu, Türkiye demokrasisi açısından son derece sorunlu ve kötü bir durumdur. Meclis’in de fonksiyonunu ortadan kaldıran, Meclis’e yönelik hakaret olan bir niteliktedir. Bu bütçe savaş bütçesidir. Aynı zamanda yoksullara, işçilere, emekçilere, ücretlilere karşı uyguladığı zor ve şiddet nedeniyle bir sınıfsal savaş bütçesidir.”

“3,8 trilyonluk gelirin 2,7 trilyonu düşük gelirli gruplardan alınacak”

4,5 trilyon liralık bütçenin 3,8 trilyonunun halktan toplanan vergilerle oluştuğunu kaydeden Turan, “Geçen yıl bütçe geliri olarak 1,47 trilyon lira toplanmışken, bütçe geliri olarak bu yıl bu miktar 3,8 trilyona çıktı. Yani yüzde 150 oranında artış oldu. Bakalım bu nereden ve kimden alınıyor? 3,8 trilyonluk gelirin 2,7 trilyonu düşük gelirli gruplardan dolaylı vergilerle alınan kısım. Yani bunlar esasında tüketim vergileri. Sermayenin ve durumu iyi olan kesimin bütçeye yansıyan katkısı ise 1,1 trilyon. Burada sınıfsal tercihi görüyoruz” diye konuştu.

“Savaş bütçesi 2 katına çıkarılıp 460 milyar TL yapıldı”

“Bu ülkede Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklı yaşanan çatışma ve savaş ortamı, iktidarın giderek artan öfkesi ve bastırma politikaları bütçeye yansımış durumda” diyen Turan, bütçeden savunmaya geçen yıla göre 2 kat artırılarak 460 milyar lira ayrıldığını söyledi.

İktidar yetkililerinin “enflasyon düşme eğilimine girdi” açıklamasının aksine enflasyonun önümüzdeki dönemde yükselmesini beklediklerine işaret eden HDP’li Turan, gerekçe olarak da iktidarın mevcut ekonomik planlama ve ekonomi modelini gösterdi.

“Çözüm ekonomide yeni bir paradigmanın kurulmasıdır”

“Çözüm elbette var” diyen Turan, şunları söyledi:

“Ancak çözüm denenmişi denemekten geçmiyor. Kapitalizmin kurallarını bir ayet gibi telaki etmekten geçmiyor. Neoliberal politikalara sarılmaktan geçmiyor. Çözüm; demokratik, kamucu, yerelci ve halkçı bir üretim ve paylaşım felsefesini hayata geçirmekten geçiyor. Son günlerde çok fazla alternatif ekonomi tartışmaları yapılıyor. Ama esas olan yaşanmış olanı, denenmiş olanı yeniden denemek değildir; esas olan yeni bir paradigmanın kurulmasıdır. İşte biz Çözüm Bütçesi adıyla bir bütçe önerisi oluşturduk. Burada kaynaklar esas olarak zenginlerden, servet sahiplerinden, atmosferi kirleten fabrika sahiplerinden toplanacak ve halkın geneline yayılacak. Önümüzdeki haftalarda HDP’nin Türkiye için nasıl bir ekonomi politikası ve programı önerdiğini tekrar paylaşacağız.” (Kısa Dalga)

Gündem