HDP'li yönetici: Demirtaş'ın adaylık talebi genel merkezimize ulaşmadı

HDP'li yönetici: Demirtaş'ın adaylık talebi genel merkezimize ulaşmadı
Gazeteci İsmail Saymaz, HDP'li üst düzey bir yöneticinin, “Selahattin'in ‘aday olmak istiyorum’ talebi asla olmadı, genel merkezimize ulaşmadı" dediğini aktardı.

Gazeteci İsmail Saymaz, HDP’li üst düzey bir yöneticinin tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın adaylık açıklamasına yanıt verdiğini aktardı. HDP’li yönetici, “Selahattin'in ‘aday olmak istiyorum’ talebi asla olmadı, genel merkezimize ulaşmadı” dedi.

Demirtaş, seçim sonuçları nedeniyle HDP’ye sert eleştirilerde bulunarak, "Kendi adıma, halkımıza layık bir politika ortaya koyamadığımız için içtenlikle özür diliyorum. Mücadeleyi cezaevinden her yoldaşım gibi dirençle sürdürürken, aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum" demişti. Demirtaş, HDP’ye aday olmak istediğini bildirdiğini ancak hiçbir gerekçe sunulmadan reddedildiğini söylemişti.

İsmail Saymaz, Sözcü Gazetesi’ndeki köşesinde, HDP’li üst düzey bir yöneticinin Selahattin Demirtaş’ın açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerini aktardı.

“Kadın cumhurbaşkanı adayı önerdi”

HDP’li yönetici, Demirtaş’ın adaylık açıklamasına şöyle yanıt verdi:

“Selahattin'in ‘aday olmak istiyorum’ talebi asla olmadı, genel merkezimize ulaşmadı. Tam tersine basına mülakatlar vererek, ‘hukuki durumum sebebiyle seçeneklerden biri değilim’ dedi. Hatta partimiz aday havuz oluştururken, Selahattin başkanı başa koymuştu. Hukuki durumunu avukatları da kendisi de biliyor. Denklemde yer almadığına, kadın cumhurbaşkanı adayının etkili olacağına dair bizlere notu ulaştı ve partide bu notu mevcut.”

“Demirtaş’ın ‘aday olayım’ diye bir notunun asla olmadığını” ifade eden HDP’li yönetici, “Ulaşmışsa da parti kurullarına ulaşmamıştır. Çünkü onunla iletişim kuran mekanizmaya gelen bilgileri esas almışız” dedi.

“Böyle bir talep ulaşmadı”

“Ama siz onu aday havuzuna koydunuz” sorusuna “Listenin başında geliyordu. Kendisi kadın aday önerdi. Gülten (Kışanak) hanımın olabileceğini ima etti. Bunu kendisi de iletişimde olan mekanizma da çok iyi biliyor” yanıtını veren HDP’li yönetici, şöyle devam ett:

“Kendi değerlendirmesi midir, yorum mudur, yanlış anlama mıdır, bilmiyoruz. Cezaevidir, gidip gelen bol, ama parti mekanizmalarına böyle bir talebi ulaşmadı.”

“HDP’den istifası söz konusu değil”

HDP'li yönetici, Demirtaş'ın aktif politikadan çekilme açıklamasının ne anlama geldiğine dair ise şu açıklamayı yaptı:

"Kendisi cezaevinde. Resmi bir görevi yok. Değerlendirmelere katkısı oluyor, kamuoyuna mesaj veriyordu. Bu mesajlarının bir süre azalacağını kastediyor. HDP'den istifası söz konusu değil."

HDP’li yönetici, cumhurbaşkanı adayı çıkarmamalarının nedenini ise şöyle açıkladı:

“Erdoğan'ın ilk turda gitmesinin birinci yolu aday çıkarmamaktı. Bu birinci neden. İkincisi, Demirtaş'ın 2018'deki adaylık deneyiminden yola çıkarak, ikinci turu hedeflemeyen adaya rağbet yoktu. O zaman 3-4 puan düşük almıştık. Birinci turda Erdoğan'ın psikolojik üstünlük kazanıp yarışı bitireceği, bundan HDP'nin sorumlu tutulacağı kaygısı taşındı. Bir riskti aday çıkarmak. Ama çıkarmamak da riskliydi. Riskler analiz edildi. Daha az riskli seçenek tercih edildi.”

Sonuçlar itibariyle aday çıkarmanın daha doğru olabileceğini ifade eden HDP'li yönetici, "Ama faturayı Emek ve Özgürlük İttifakı’na çıkarmak, karşılayabileceğimiz bir risk değildi. Demokrasi ve değişim isteyen güçlerle aramıza mesafe girebilirdi” dedi. (Kısa Dalga)

Politika