HDP'nin adayı Gültan Kışanak mı?

HDP'nin adayı Gültan Kışanak mı?
HDP'nin 'kendi adayımızla seçime gireriz' çıkışı siyaseti hareketlendirirken HDP'nin olası adayları da tartışılıyor. Bir iddiaya göre aday Gültan Kışanak...

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan cumartesi günü bir açıklama yaparak partisinin seçimlere kendi adayıyla gireceğini söyledi. Buldan, "HDP olarak en kısa zamanda kendi cumhurbaşkanı adayımızı Türkiye halklarıyla paylaşacağız” dedi. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise Buldan’dan sonra yaptığım açıklamada müzakere şartına dikkat çekti. Oluç “Bu müzakere bizimle yapılmayacaksa kamuoyunda minimum yüzde 12 – 13 oyu görünen bir parti olarak kendi yolumuzda yürümeye devam ederiz" dedi.

Buldan'ın ''HDP cumhurbaşkanı adayı çıkaracak'' açıklaması sonrası eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan da destek geldi.

HDP'nin bu çıkışı siyasi gündemi hareketlendirdi. euronews.com'dan Dilek Gül'e konuşan Gazeteci-Yazar Dr. Ecevit Kılıç "Öncelikli olarak Pervin Buldan’ın açıklamasını ilk gördüğümde nihai bir kararmış gibi algılamadım. Millet İttifakı’nın kendilerine yönelik tavrına bir rest gibi okudum. Ancak sözlerin çıktısını alıp tamamına bakınca net bir karar olduğu anlaşılıyor" dedi.

"Bu kadar net bir kararın dönüşü olur mu sorusu burada öncelikli hale geliyor…" diyen Kılıç, "Mümkün elbette. Millet İttifakı'nın doğrudan HDP’yi ortak aday görüşmelerine dahil etmesiyle mümkün. O da yetmiyor adayın üzerinde de anlaşma lazım. Millet İttifakı’nın genel anlayışı HDP’nin keskin bir şekilde ittifaktan uzak tutulması ama el atından görüşmelerin sürmesi üzerine kurulu. Bu görüşmeler de ağırlıklı olarak CHP, biraz da DEVA üzerinden yürütülüyor. HDP bütün bu süreci ve diyalog şeklini ortadan kaldırdı" dedi. Kılıç, HDP'nin aday isim konusunda ise anketlere bakarak bir yorumda bulunuyor ve muhtemel adayın cezaevinde olan Gültan Kışanak olduğunu ifade etti: ''HDP de bütün partiler gibi anketler yaptırıyor. Muhtemelen isim bazında da yaptırıyordur. Aday olarak Gültan Kışanak isminin bu kadar çok telaffuz edilmesinin bu anketlerin sonucu olduğunu düşünüyorum.''

Politika