HDP’nin “Anadil temelli çok dilli eğitim" talebi Anayasa'ya aykırı bulundu
HDP, dün Millî Eğitim Bakanlığı 2022 yılı bütçe kanun teklifi görüşmelerinde, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na, "Anadil temelli çok dilli eğitim koşullarının sağlanması adına bir hazırlık çalışması yapılması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı 2022 yılı bütçesinin 10 milyon TL artırılması" için önerge verdi.
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, HDP’nin önergesini; Anayasa’ya aykırılık gerekçesiyle işleme almadı.
"HEPİMİZ VERGİ VERİYORUZ, BU ÜLKENİN TÜM YURTTAŞLARINA DA BU BÜTÇE HİZMET ETSİN İSTİYORUZ"
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, şunları söyledi:
"Az önce 'anadil temelli çok dilli eğitim ile ilgili bir önerge' verdik. Bu önergemizin Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia ettiniz. Bundan bir saat kadar önce AK Partili vekil ‘bu ülkede ayrımcılık yok’ dedi ama ayrımcılığın olduğunu siz tescil etmiş olduğunuz. 84 milyon yurttaş olarak bu ülkede vergi veriyoruz. Bu ülkede Türk de Kürt de Ermeni de Süryani de... Hepimiz vergi veriyoruz. Bu ülkenin tüm yurttaşlarına da bu bütçe hizmet etsin istiyoruz. Nasıl ki Türkçe dilinde eğitim veriliyorsa, nasıl ki, maalesef diyorum, İngilizce, Almanca, Fransızca eğitim veriliyorsa bu ülkede Kürtçe, Ermenice, Lazca, Çerkezce de eğitim verilebilir.”
"İŞTE AYRIMCILIK BURADA VAR"
Paylan, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e dönerek, "Ama bununla ilgili hazırlığın yapılması üzerine Sayın Bakan, anadil temelli çok dilli eğitim üzerine bir hazırlık, çalışma yapın diye 10 milyon TL bütçe eklensin diyorum. Sayın başkan diyor ki, 'bu Anayasa'ya aykırıdır.' İşte ayrımcılık burada var. Hepimiz vergi veriyoruz ama tekçiliğe hizmet eden bir bütçe ile karşı karşıyayız. Bu tutumunuzu doğru bulmuyorum. Önergemiz Anayasa'ya aykırı değildir" dedi.
GEREKÇE; ANAYASA 42'NCİ MADDE
Komisyona verilen önerge metnine "işleme alınmadı" yazıldı. Karar, Anayasa'nın 42'nci maddesi ile gerekçelendirildi.
Anayasa'nın 42'nci maddesinde şu ifadeler yer alıyor:
"...Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez. Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tabi olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Milletlerarası andlaşma hükümleri saklıdır..."
(Berkay Varol / ANKA)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.