HDP’nin görevden alınan eş başkanları: Muhalefet o zaman ses çıkarsaydı bugün çok şey değişecekti

HDP’nin görevden alınan eş başkanları: Muhalefet o zaman ses çıkarsaydı bugün çok şey değişecekti
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, verilen 2 yıl 7 ay hapis cezasının verilmesi İBB’ye kayyum atanacağı yönünde tartışmalara yol açtı. Devam eden tartışmaları iki dönemdir belediyelerine kayyum atanan ve 2019 yılındaki yerel seçimlerde kazandığı 65 belediyeden sadece 6’sını yöneten HDP’nin yerine kayyum atanan belediye eş başkanları ile konuştuk.

Şenol Balı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla hakkında açılan davadan 2 yıl 7 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, CHP’li İmamoğlu'na siyasi yasak uyguladı. Eğer karar temyizde kesinleşirse Ekrem İmamoğlu belediye başkanlığı görevinden de alınacak.

İBB Başkanı İmamoğlu, hakkındaki bu kararın ardından akşam saatlerinde Saraçhane'de vatandaşlara seslendi. İmamoğlu'nun yanında İYİ Parti Genel Başkanı Akşener de bulundu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Almanya programını yarıda keserek ülkeye döndü ve İmamoğlu ile buluştu.

İmamoğlu’na ilişkin karara muhalefet partileri sert tepki gösterdi. Millet ittifakı'na dahil olan altı siyasi parti lideri Saraçhane’de ‘destek toplantısında' bir araya geldi. “Millet, iradesine sahip çıkıyor” sloganıyla gerçekleşen buluşmaya sağlık sorunu olan Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu dışında millet ittifakının diğer liderleri ve parti kurmayları hazır bulundu.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, konuyla ilgili yaptı ve "Biz siyasi rekabeti önemseyen bir ekibiz. Biz meydanlarda siyasi polemik yapmayı seven bir ekibiz. Şu an kesinleşmeyen bir karar söz konusu. Yerel mahkemenin verdiği bir karar var. Ancak bundan sonraki süreçte hem İstinaf hem Yargıtay boyutu olacaktır. Yani kesinleşmeyen bir karar var. Biz isteriz ve dileriz ki tüm siyasi rakiplerimiz hakarete varan, davalara konu olan açıklamalar yapmasın. Ancak meydanlarda gümbür gümbür demokratik bir yarış yapalım" sözlerini kullandı.

Konuya ilişkin bir açıklama da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan geldi. Bozdağ, İmamoğlu'na verilen hapis cezasıyla ilgili "Bu karar karşı temyiz yolu açıktır, nihai karar sonra çıkacak. Sayın İmamoğlu hakkında kesinleşmiş ne bir siyasi yasak vardır ne de hapis cezası vardır. Böyle bir algı oluşturmak doğru değildir. Şu anda bu yollar sonuna kadar açık ve sağlıklı işlemektedir" sözlerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da karara tepki gösterdi ve sosyal medya hesabından şu açıklamaya yer verdi; “Sn İmamoğlu hakkındaki karar hukuki değil, siyasidir. Halk iradesini yansıtan seçim sonuçlarını kayyım ve yargı darbesiyle, kumpaslarla ortadan kaldırma döneminiz kesinlikle bitecektir. Halkın iradesi karşısında yenileceksiniz!"

HDP’li belediyelere 2 dönemdir kayyum atanıyor

İmamoğlu hakkındaki hapis cezası kararı, İBB’ye kayyum atanacağı yönündeki iddiaları beraberinde getirdi. Kayyum iddialarını, yerlerine kayyum atanan HDP'li belediye eş başkanlarıyla konuştuk.

HDP belediyelerine iki dönemdir kayyum atanıyor. 11 Eylül 2016’daki Kanun Hükmünde Kararnameyle başlayan kayyım atamaları sonucu o dönemki adıyla Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 106 belediyesinden 95’ine kayyım atandı. HDP, 31 Mart 2109 yerel seçimlerinde 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde belediyesi olmak üzere toplam 65 belediye kazandı ama 19 Ağustos 2019 tarihinde HDP’nin Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir belediyelerine kayyum atandı ve devamında periyodik olarak birçok il, ilçe ve beldede devam etti. Şu an HDP ‘li eş başkanların yönetmeye devam ettiği dördü ilçe ve ikisi belde olmak üzere 6 belediye yönetimi kalmış durumda.

Yerine kayyum atanan Erciş Belediyesi eş başkanı Çetin: Kayyum politikalarına karşı sessizlik vardı

Yerine kayyum atanan Van’ın Erciş ilçesi belediye eş başkanı Yıldız Çetin, İmamoğlu’na verilen cezayı kabul etmediklerini dile getiriyor. HDP’li belediyelere dönük uygulanan kayyum politikalarına karşı muhalefetin sessiz kaldığını belirten Çetin, ‘’ 2014 yılında HDP'li belediyelere dönük uygulanan kayyum politikalarına karşı bir sessizlik vardı. O dönem buna direnen HDP ve tabanıydı. Bir ülkede eğer bir partinin seçilmişlerine karşı bir hukuksuzluk uygulanıyorsa o ülkenin kamuoyu buna sessiz kalıyorsa bu çark kendilerine dönük de dönüş yapacaktı. Elbette yapılanları savunmuyoruz, doğru değil ama 2014 yılında HDP’li belediyelere kayyum atandığında başta Kılıçdaroğlu ve kamuoyu buna karşı çıksaydı bugün İmamoğlu’nun karşılaştığı tablo gerçekleşmeyecekti. ‘’

Çetin, İmamoğlu’na verilen cezayı halkın iradesine dönük bir tahammülsüzlük olarak tarif ediyor ve şu cümlelerle devam ediyor; "Bugün aynı hukuksuzluğa kendileri karşı karşıya kalıyor. İki defa kayyuma maruz kalmış ve hapis cezası almış bir belediye eş başkanı olarak yerime kayyum atandı. Mesele benim tutuklanmam falan değil, toplumun iradesinin gaspı var burada. Bir hukuksuzluktur. Bize uygulanan bu hukuksuzluk bugün İmamoğlu üzerinden açığa çıktı. Bu uygulamayı doğru bulmuyor ve kınıyoruz. Mesele İmamoğlu meselesi değil. Bir halkın iradesine olan tahammülsüzlüktür. İmamoğlu CHP’nin adayı olabilir ama demokrasi platformunun destek verdiği bir adaydı."

"HDP ile başlayan kayyum durumu İmamoğlu ile son bulmayacak’’

Şu sözlerle devam ediyor Çetin "Bu ilk defa yapılan bir şey değil, darbe girişiminden sonra istenilen her kuruma çok rahat bir şekilde kayyum atanabildi. Kadir Topbaş, Melih Gökçek istifa ettik dediler ama bu istifa değildi. Görevinden alındılar. İşine gelmediğinde istediği kişinin yerine kayyum atayabiliyor. HDP ile başlayan kayyum durumu İmamoğlu ile son bulmayacak."

Ekim 2019 tarihinde gözaltına alındıktan sonra görevden alınan ve devamında yerine kayyum atanan Çetin, ardından tutuklanmış ve Nisan 2021 tarihinde görülen duruşmada 7 yıl 6 ay hapis cezası alarak tahliye edilmişti. Çetin’in eş başkan olduğu Gürpınar ilçesi belediyesine de 2017 yılında kayyum atanmıştı.

senol1.jpeg

Yerine kayyum atanan Van’ın Erciş ilçesi belediye eş başkanı Yıldız Çetin (Foto: MA)

Yerine kayyum atanan Yüksekova Belediye eş başkanı İrfan Sarı: Muhalefet o zaman sesini çıkarsaydı çok şey değişirdi

"Halkın tertemiz oylarıyla seçilmiş insanlar ve halkın hak talepleri vardı. Halk kendi iradesini belirlemişti. Bizim hakkımızda açılan davaların algı sonucu açıldığını biliyoruz. Ama Türkiye’deki muhalefet sesini çıkarmamıştı. Bugün de bunun sonuçlarını yaşıyoruz. Sesini çıkarsalardı çok şey değişirdi. Yine İstanbul Belediyesi'nin üzerine gidilecekti ama bu kadar fütursuzca bir dosya hazırlanmazdı" bu sözler de yerine kayyum atanan Hakkari’nin Yüksekova Belediyesi eş başkanı İrfan Sarı’ya ait. Sarı, yerine kayyum atandıktan sonra 2019 yılının Ekim ayında tutuklanmış ve 9 Mart 2020 tarihinde tahliye edilmişti. Sarı hakkında ‘terör örgütü propagandası’ yapma suçlamasıyla 1 yıl 3 ay ceza verilmişti.

"Dayanışmanın gerektiği zamanlardan geçiyoruz’’

Sarı, İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir tehlike olduğunu ifade ediyor ve şu şekilde devam ediyor; "İmamoğlu Erdoğan için tehlikeydi. Kılıçdaroğlu’nun çıkmasını istiyor çünkü İmamoğlu Türkiye’deki tüm kesimlerden destek alabilecek bir aktör gibi görünüyordu. Diğer taraftan İstanbul’un kaybedilmesinin AKP için kötü olduğunu biliyorlar. Doğal olarak bu şekilde alabilmenin provalarını yapıyorlar. ‘’

‘’ Gözaltına alınıp tutuklandığımızda ve o ana ait fotoğraflar servis edildiğinde Türkiye kamuoyu daha doğrusu muhalif kesim bu süreçte sesini çıkarmadı ‘’ cümlesini kullanan Sarı, dayanışmanın gerektiğini ifade ediyor; "Dayanışmanın gerektiği zamanlardan geçiyoruz. Kürtlerin görevinden alındığı, kayyumların atandığı dönemde eğer muhalif kesimler sesini çıkarabilmiş olsaydı bugün belki bu manzarayla karşı karşıya kalmazdık. Türkiye’deki demokrasi güçlerinin bugün güç birliğine gitmesinin zamanı gelmiştir. ‘’ sözlerini kullanıyor.

senol2.jpeg

İrfan Sarı - Yerine kayyum atanan Hakkari’nin Yüksekova Belediyesi eş başkanı (Foto: Ajanslar)

Demirtaş: Sarı öküzü vermeyecektiniz

Öte yandan HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş da yaşananlara ilişkin bir açıklama yaptı. Demirtaş sosyal medya hesabından şu ifadelere yer verdi;

"Bana verilen ceza üst mahkemede, Saray'ın açık talimatıyla 41 günde, Diyarbakır Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı'ya verilen ceza ise 35 günde onaylandı. Üzgünüm ama sarı öküzü vermeyecektiniz. Yine de geç değil. Şimdi hep birlikte direnme ve hep birlikte kazanma zamanıdır."

Özel Haber