HEDEP'li vekile MHP'li Bülbül'den tehdit: 'Olacaklardan MHP’yi sorumlu tutmayın'

HEDEP'li vekile MHP'li Bülbül'den tehdit: 'Olacaklardan MHP’yi sorumlu tutmayın'
HEDEP’li Ali Bozan, Meclis Genel Kurulu'ndaki konuşmasında Devlet Bahçeli’nin, “Sapanla Gazze’ye giderim” sözlerini hatırlattı. MHP’li Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, Bozan'ın ifadelerine tehditvari sözlerle “Buradan uyarmak istiyorum. Bu noktadan sonra yaşanabileceklerden sonra MHP’yi sorumlu tutmayın” karşılığını verdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Mersin Milletvekili Ali Bozan, Meclis Genel Kurulu’nda tartışılan 12’nci Kalkınma Planı görüşmelerinde MHP’li Meclis Başkanvekili Celal Adan’ın vekillerine dönük küfrüne sert tepki gösterdi.

Bozan, Adan’ın sarf ettiği sözler nedeniyle utandığını belirtirken, “Ekranları başında bulanan tüm yurttaşlarımız da bu zat’ın davranışından utanmıştır. O zattın yeri bu Meclis’i bile değilken hala Meclis Başkanvekilliğini yapmayı sürdürüyor. Şu açık ifade edelim; Başkanvekilliğini yapan kişi ilk önce sınırını bilecek, sonra haddini bilecek sonra seviyesini bilecek. Konuştuğu sözü bilecek. O koltukta otururken görevi ne ise onun gereğini yapacak. O koltukta otururken kullandığı söz ile seviyesini açık etmiştir. Biz onun seviyesine inmeyeceğiz. Bize milyonlarca söz veren seçmenin içinden geçen sözü kullanmak isterdim ama ahlaklı bir mücadele geleneğinden geliyoruz. Bu nedenle kullanmayacağım” dedi.

‘Meclis Başkanvekilliği görevini yapamaz’

Adan’ın terbiye tersi alması gerektiğini belirten Bozan, “Terbiye tersi tamamlanıncaya kadar Meclis Başkanvekili koltuğuna oturmamalı, buna müsaade edilmemeli. Meclis bu edep yoksunu ile ilgili ne karar alacak bilmiyorum. Ama Meclis şunu bilmeli; o zat hiçbir şey olmamış gibi Meclis Başkanvekilliği görevini yapamaz. Şimdiden söylemiş olalım” diye konuştu. Bu sırada Bozan’ın sözleri sık sık MHP’liler tarafından kesilmek istendi.

Genel Kurula seslenen Bozan, “Geçen hafta burada büyük büyük laflar ettiniz. Hatta bir Genel Başkanınız sapanla Gazze’ye gidiyordu. Hala buralarda, daha gitmemiş” diye konuştu.

'Doğruları duymaktan rahatsızsınız. Bu nedenle hoplayıp duruyorsunuz'

Bu esnada MHP’li Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, Bozan’a “terbiyesiz” dedi. Bozan da aynı şekilde yanıt verdi. Ancak Meclis Başkanvekili Bekir Bozan MHP’lilere müdahale etme etmek yerine Bozan’a müdahale etti. Bozan, bu bağlamda sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğruları duymaktan rahatsızsınız. Bu nedenle hoplayıp duruyorsunuz.”

Bozan, “Ne kadar bağırsanız, tehdit de etseniz gerçekleri söylemeye devam edeceğiz. Korkmuyoruz, korkmuyoruz. Sayısal çoğunluğunuza güvenmeyin. Bu ülkede ne zaman sıkıştıysanız kaosu tercih ettiniz. Ama şunu söyleyeyim; Hangi gelenekten geliyoruz? Şeyh Said size boyun eğdi mi? Seyit Rıza size boyun eğdi mi? Sizden korktu mu? Sizin baskılar Ape Osman Sabri’yi mücadelesinden vazgeçirdi mi? Vazgeçirmedi. Bizi de vazgeçirmedi” ifadeleri ile tepki gösterdi.

'Doğurabileceği sıkıntıları az çok biliyoruz'

Bozan’ın sözlerine dair söz verilen MHP’li Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, Bozan’ın sözlerinin hakaret içerdiğini ifade etti. Bülbül, “Edep ile alakalı olarak aslında kimin yoksunluk içinde olduğunu anlaşılıyor. Anadolu’da çocuklar edep ile ilgili bir sıkıntı içine düştüğünde ağzına acı biber sürerler. Bu konuşmalarınızın burada genel bir meclisin oturmuş bir teamülü vardır. Bizim genel başkanımız da saygıyı hak ediyor. Liderimizdir. Göstermiş olduğunuz tavırların, söylemin, sözlerin çok daha provakatif bir duruma sebep olacağına dair buradan uyarmak istiyorum. Bunun altını çizmek istiyorum. Bu noktadan sonra yaşanabileceklerden sonra MHP’yi sorumlu tutmayın. Alay eder gibi veya hakarete varabilecek bir takım sözlerleler hele hele parti liderleri üzerinden yapılabiliyor olmasının doğurabileceği sıkıntıları az çok biliyoruz” şeklinde konuştu.

‘Ben tehdit ediyorsunuz’ dediğimde siz ‘kafa salladınız’

Mezopotamya Ajansı'nın yer verdiği haberle göre; Bülbül’ün sözleri üzerine HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da söz aldı. “Göstermiş olduğunuz tavırların, söylemin, sözlerin çok daha provokatif bir duruma sebep olacağına dair buradan uyarmak istiyorum. MHP’yi sorumlu tutmayın” şeklindeki sözlerini anımsatan Beştaş, “Bu tehdittir. Elinizden geleni ardınıza koymayın. Tamam mı?” bu sırada MHP’li vekiller Beştaş’a doğru yürüme başladı. Beştaş, “Gel gel! Kimi korkutuyorsunuz! Öyle bir şey olur mu? Buradan kürsüye yürüyecek ya! Elinden gelse burada dövecek ya! Hakaretlere bak! Sen beni tehdit edeceksin ben burada susacağım öyle mi? ‘Ben tehdit ediyorsunuz’ dediğimde siz ‘kafa salladınız’ Lütfen tutanaklara geçsin. Biz MHP’den ve onun gibi kimseden korkmayız. Tehdidi yutmayız” şeklinde tepki gösterdi.

Bu sırada Beştaş’ın sözleri kesildi ve gerginlik daha da arttı.

‘Biz bu ülkede barışı savunuyoruz neden korkacağız. Böyle bir korkumuz yok’

Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim korumamız yok. Üzerimizde silahımız yok. Her yerde dolaşıyoruz. Buyurun gelin. Bir kadın olarak bunu söylüyorum. Onlar bellerinde silahla dolaşıyor, biliyorum. Bu konuda sicilimiz de tarihimiz de ortadadır. Ne tehdit ederiz ne de pabuç bırakırız. Talimat vereceğiniz insanların tehdidi yutmayız” dedi. Beştaş, şöyle sürdürdü: “Biz bu ülkede barışı savunuyoruz neden korkacağız. Böyle bir korkumuz yok.”

'Tehdit etmek için onlarca yol var'

Beştaş’tan sonra tekrar söz alan MHP’li Bülbül, Devlet Bahçeli’ye dönük sözleri nedeniyle söz konusu ifadeleri kullandığını kaydetti. Bülbül, “Kışkırtmaların devam etmesi halinde bir takım sıkıntılı şeyler meydana gelebilir. Meclis tarihinde onlarca, yüzlerce örneği vardır. Bunlar olmasın diye bunların altını çizdim. Yine aynı altını çizdiğimiz hususu bir tehdit olarak algılamak çok ileri ve zorlama bir yorumdur. Böyle şeyler yaşanmasın diye bir takım şeyleri ifade ediyoruz. Yoksa tehdit etmek için onlarca yol var. Bu kadar dolambaçlı bir yol izlemem. Burası onun yeri değil” şeklinde sözler sarf etti.

Tekrardan söz alan Beştaş, Bülbül’ün son sözlerine dikkat çekerek, “Tehdit etmediğini söyledi ama üç dört defa tehdit etti. Tehdit nasıl olur bilmiyorum! 25 yıl ceza avukatlığı yaptım ya!” diyerek, tepki gösterdi. (Kısa Dalga)

Gündem