HEDEP'li vekillerden Öcalan ile görüşmek için toplu başvuru: Kürt sorununun çözümünü konuşmak istiyoruz

HEDEP'li vekillerden Öcalan ile görüşmek için toplu başvuru: Kürt sorununun çözümünü konuşmak istiyoruz
Meclis’te HEDEP’li milletvekilleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, “Milletvekili arkadaşlarımızla birlikte Sayın Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığına toplu bir başvuru yapacağız. Kendisi ile Kürt sorununun demokratik çözümü için görüşmek istiyoruz” dedi.

HEDEP vekilleri, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı'na başvuru yapacaklarını açıkladı. HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, "Kendisi ile Kürt sorununun demokratik çözümü için görüşmek istiyoruz" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) milletvekilleri, Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek, Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvuru yapacaklarını bildirdi.

HEDEP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Öcalan’dan haber alınamadığını belirterek, "Ne ailesi ne avukatları herhangi bir haber alabiliyor. Bu durumun insanlık dışı bir gelişme olduğunu defalarca kaydettik. Aynı zamanda hem ulusal hukuk açısından hem de uluslararası hukuk ve anlaşmalar bakımından baktığımızda hiçbir şekilde kabul edilemez bir durumla karşı karşıyayız. Dünyada böyle bir örnek yok. Tek örnek var; o da İmralı, hem Sayın Öcalan’a hem de yanındaki 3 kişiye yönelik mutlak tecrittir" diye konuştu.

“Cumhuriyet tarihinin en büyük yasadışlığı”

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü ve HEDEP İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek de İmralı'daki uygulamaları “cumhuriyet tarihi ve insanlık tarihin görüp görebileceği en büyük yasadışlık” olarak tanımladı.

Çiçek, “Bir hukukçu olarak da söylemek isterim ki bir hukuk skandalıdır, bir yasadışılıktır. Burada, yasama organının merkezinde bu açıklamayı yapıyoruz. Bu aynı zamanda yasama faaliyetlerinde bulunan bütün milletvekillerinin onur meselesidir. Bir rejim yasanın dışına çıkmışsa bu yasadışılığa karşı, seçmenlerden yasama faaliyeti için yetki olan bütün vekiller tavır geliştirmelidir. Çünkü bilmekteyiz ki kötülük sadece muhatabıyla sınırla kalmaz. Hukuksuzluk, yasadışılık sadece Sayın Öcalan’a mahsus değil. Bu iktidar 25 yıldır İmralı'da şunu deneyimledi; her hukuksuz ve her yasadışı eylemi, faaliyeti topluma bir kanser uru gibi yayıldı” diye konuştu.

Gültan Kışanak’ın uzun tutukluluk süresine, Can Atalay’ın AYM kararına rağmen tahliye edilmediğini kaydeden Çiçek, “İmralı'ya hukukun kara deliği diyoruz. Bu kara deliğe karşı mücadeleyi yürütmek hepimizin boynunun borcu olmalıdır” dedi.

Çiçek, Cumhuriyetin en köklü ve kadim sorununun Kürt sorunu olduğunu da belirterek, şöyle konuştu:

“Kürtlere yönelik düşmanca uygulamalardan vazgeçmediğiniz sürece, Kürt halkının iradesi olarak gördüğü insanlara düşmanlıktan vazgeçmediğiniz sürece ve savaş politikalarına karşı durmadığınız sürece bu ortam sadece bizi yemiyor, bizi tüketmiyor, Türkiye’deki bütün halkları, emekçileri tüketiyor. Daha dün bir milletvekilimiz şunu söyledi; bu ülke uyuşturucu baronlarının, uyuşturucu çetelerinin merkezi oldu. İşte bu yasadışı ve hukukdışı düzen bütün toplumu sarıyor. Her birimiz Türkiye’nin geldiği durumu Kürt meselesinin demokratik çözümüyle bağını kurmak zorundayız. Bir kez daha söylüyoruz; Sayın Öcalan’a yaklaşım Kürt halkının özgürlük ve demokrasi taleplerine yaklaşımdır. Türkiye ve Ortadoğu’daki savaşla bire bir ilintilidir."

“Hukukdışılık hukuk, yasadışılık yasa oldu”

“Bir cezaevi düşünün 2011 yılından bu yana 5 defa avukat görüşü yapılabilmiş, 2014 yılından bugüne 5 aile görüşü yapılabilmiş. 25 yıldır mahpuslar İmralı Ada Hapishanesi'nde 2 defa telefon görüşmesi hakkını kullanabilmiş” diyen Çiçek, “Bu ülkede hukukdışılık hukuk oldu, yasadışılık yasa oldu. Olağanüstülük olağan oldu. Bu rejim her birimizi sarıp sarmalamakta, her birimizin geleceği ile oynamakta” ifadelerini kullandı.

7 milyar doların savaşa harcandığını kaydeden Çiçek, “Halklarımız Kürt sorunun demokratik çözümden yana olmalıdır. Kürt meselesinin demokratik çözümü ve Sayın Öcalan üzerindeki mutlak iletişimsizlik politikalarına karşı mücadele sadece grubun mücadelesi değildir. İnsanım diyen, demokratım diyen, bu ülkenin ikinci yüzyılına girerken demokratik geleceğinden, özgür geleceğinden taraftarım diyen herkesin doğal görevidir. Bu topraklara karşı bir borcudur” dedi.

“Hüda Kaya, Kobani gününde tutuklandı”

Çiçek, eski milletvekili Hüda Kaya’nın tutuklanmasına da tepki gösterdi. Çiçek, “Kobani bir kadın devrimidir, Kobani bütün insanlığı esir almak isteyen ve diz çöktürmek isteyen IŞİD zulmüne karşı Kürt halkının ve Ortadoğu halklarının onur abidesidir. Kobani gününde Sayın Hüda Kaya arkadaşımıza yönelik hukuk kumpası aynı zamanda bu iktidarın kininin ve nefretinin, bu topraklardaki özgürlük değerlerine yönelik düşmanlığın göstergesidir” diye konuştu.

“Kürt sorununun demokratik çözümü için görüşmek istiyoruz”

Çiçek, “Bir kez daha devleti ve onu yönetenleri kendi yasalarına saygı duymaya davet ediyoruz. Sayın Öcalan hukuki yasal anayasal bütün haklarının tesis edilmesini talep ediyoruz. Bu talebimizi grup olarak milletvekili arkadaşlarımızla birlikte Sayın Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığına toplu bir başvuru yapacağız. Kendisi ile Kürt sorununun demokratik çözümü için görüşmek istiyoruz. Bu konuda kritik, tarihsel rol oynayacağını deneyimimizle biliyoruz. Bu başvuru aynı zamanda hukuka davet başvurusudur, hukuka riayet edin başvurusudur” dedi. (Kısa Dalga)

Politika