Heineken'e 1 milyon avroluk depozito cezası

Heineken'e 1 milyon avroluk depozito cezası
Hollandalı bira şirketi Heineken şirketi, 'depozitolu teneke kutularda içecek üretme kuralı'na uymadığı için 1 milyon avro para cezası aldı.

Dünyanın ikinci büyük bira üreticisi Heineken’in depozitosuz kutularda bira üretmeye devam etmesi durumunda, para cezasının daha da arttırılacağı belirtildi.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre geçiş süreci nedeniyle yasa ihlali yaşandığını savunan şirket, bunu önlemek için elinden geleni yapacağını açıkladı.

Hollanda’da 1 Nisan’dan itibaren yasal olarak teneke kutularda satılan içeceklerden 15 cent depozito alınması zorunlu hale geldi.

Hollanda Çevre ve Ulaşım Müfettişliği (ILT), düzenlemeye uyulup uyulmadığını saptamak için içecek piyasasındaki üretici, paketleyici, toptancı ve satıcıları denetledi.

Denetimde tespit edildi

İncelemelerde, Heineken’in hala depozito logosu bulunmayan kutularda üretim yaptığı belirlendi.

Müfettişlik, bira üreticisine, depozitosuz her kutu başına 15 centten toplam 1 milyon euro ceza yazdı. Bu cezanın yaklaşık 6,7 milyon kutudan sonra arttırılacağı açıklandı.

Sürdürülebilirlik savunması

Heineken’in yazılı açıklamasında, depozitosuz kutuların hala piyasaya sürülüyor olmasının, mümkün olduğunca az stok bulundurma hedefinden kaynaklandığı belirtildi.

Bunun verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından önemli olduğunu savunan şirket, 'bu şekilde gündeme gelmelerinin can sıkıcı olduğunu', bunu önlemek için elinden gelen her şeyi yapacağını bildirdi.

Heineken 'teneke toplama hedeflerini karşılamaya, parkları, ormanları, otoparkları ve insanların çöp toplamaktan hoşlandığı diğer tüm yerleri temiz tutmaya kararlı olduklarını' vurgulandı.

Kârı 3 milyar avroya yakın

Dünyanın en büyük ikinci bira üreticisi olan Heineken, geçen yıl yaklaşık 35 milyar avro ciro elde etti. Hollandalı bira devinin net karı yaklaşık 2,7 milyar avro oldu.

Hollanda hükümeti, teneke içecek kutularının çevreye verdiği zararı önlemek amacıyla 1 Nisan’dan itibaren zorunlu depozito uygulaması başlattı.

Çevre kurumlarına göre, önceki yıl yaklaşık 150 milyon teneke kutu çevreye atıldı. Yeni düzenlemeyle kirliliğin önemli ölçüde azalması bekleniyor. Teneke bir içecek kutusunun doğada parçalanması 50 yıldan fazla sürüyor. (Kısa Dalga)

Dünya