Helikopter kazasıyla ilgili 11 şüpheli durum: Sisli havada uçtu, ELT cihazı yoktu, kabindeki yangın neden çıktı?

Helikopter kazasıyla ilgili 11 şüpheli durum: Sisli havada uçtu, ELT cihazı yoktu, kabindeki yangın neden çıktı?
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin de öldüğü helikopter kazasıyla ilgili şüpheler devam ediyor.

İran'da, helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer yetkililer için Tebriz kentinde tören düzenlendi. Cenaze töreni üç gün sürecek ve beş farklı şehirde gerçekleşecek. Helikopter kazasıyla ilgili şüpheler devam ediyor. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında "Karanlık noktalar" diyerek şu soruları sordu:

1- Kabul, İran’a 1979 Humeyni devriminden bu yana ambargo uygulanıyor. Ama İran, Cumhurbaşkanı’nı taşıyan helikoptere sinyal vermesini sağlayacak olan ELT cihazını da taktıramayacak durumda mı? Ülkede tek bir ELT cihazı olsa önce Cumhurbaşkanı’nı taşıyan helikopterde bulunması gerekmez mi? ABD Başkanı Biden, İran’ın 1979 yılında dondurulan 10 milyar Euro’sunu 3 Temmuz 2023 tarihinde serbest bıraktı.

2- Üç helikopter havalanıyor. İkisi ineceği havaalanına inmeyi başarıyor. Cumhurbaşkanı’nı taşıyan helikopter neden düşüyor?

3- Diğer iki helikopterin sisin yoğun olduğu bölgeye geldiğinde uçuş güzergâhını değiştirdiği ifade ediliyor. Peki Cumhurbaşkanı’nı taşıyan helikopterin pilotu güzergâhı neden değiştirmedi?

4- Uçuş güzergâhının değiştirilmesi konusunda diğer iki helikopterin pilotu ile aralarında bir diyalog geçti mi?

5- Cumhurbaşkanı riskin sıfır olduğu bir güzergâhtan ve ülkenin en güvenilir helikopteri ile taşınır. Bölgenin dağlık, havanın sisli ve yağışlı olduğu bilinmesine rağmen, yüzde yüz riskin olduğu bir güzergâhtan neden uçuluyor, pilot helikopteri neden kaldırıyor?

6- Reisi’nin cumhurbaşkanlığı envanterinde olan helikopterle değil, İran Kızılayı’na ait bir helikopterle uçurulduğu ortaya çıktı. Reisi’nin olduğu helikopterde ELT cihazı bulunsaydı, düştüğü andan itibaren 30 gün boyunca sinyal gönderirdi. Böylece Reisi’nin bulunması daha kolay olurdu. Acaba Reisi’nin ölmesinin kesinleşmeden önce bulunması istenmedi mi?

7- Helikopterin düştüğü bölgede yoğun sis var. Sisin içinden geçmek durumunda kalan helikopterin palleri üzerinde buzlanma meydana gelme riskinin çok büyük olduğu söyleniyor. Bunu helikopter pilotlarının çok iyi bildiği belirtiliyor. Acaba helikopterin düşmesine pallerin üzerindeki buzlanma mı neden oldu?

8- Düşen helikopterde pilotların bulunduğu kabinde yanma olduğu tespit edildi. Pilot ve iki görevlinin de yanarak öldüğü tespit edildi. Cumhurbaşkanı’nın olduğu ana gövdenin ise kabinden ayrıldığı ortaya çıktı.

9- Pilot kabinindeki yanma bir suikast işareti olabilir mi? Pilot kabinine bir patlayıcı ya da havada yanıcı bir madde yerleştirilmiş olabilir mi?

10- Cumhurbaşkanı Reisi, Hamaney’in yerine aday gösterilen iki güçlü isimden biri. Diğeri ise Hamaney’in oğlu Mojtaba Hamaney. Acaba İran derin devleti içinde Mojtaba Hamaney’in gelmesini isteyen yapı mı Reisi’yi ortadan kaldırdı?

11- Cumhurbaşkanı Reisi dini lider olursa yerine Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan’ın geleceği tahmin ediliyordu. Acaba bir taşla iki kuş mu vuruldu? İran derin devleti mıntıka temizliği mi yaptı? (Kısa Dalga)

Yazının tamamı

Dünya