Hiçbir şey net değil: Belediye serbest bölgeyi nasıl satacak?

Hiçbir şey net değil: Belediye serbest bölgeyi nasıl satacak?
Cumhurbaşkanlığı kararıyla ekim ayında ilan edilen Menemen Serbest Bölgesi’nin kurulacağı 1.5 milyon metrekarelik arazi, Menemen Belediyesi tarafından önümüzdeki günlerde ihale ile satışa çıkarılacak. Türkiye’de ilk kez bir serbest bölge alanıyla ilgili ihale düzenlenecek.

Türkiye’deki serbest bölge kuruluşlarında ilk kez farklı yol izleniyor. Mevcut serbest bölgelerde alan, kurucu ve işleticisi ile birlikte açıklanırken, kuruluşu ilan edilen “Menemen Serbest Bölgesi”ni kimin işleteceği, belirlenen arazinin satışı sonrasında netleşecek.

Ekonomi gazetesinden Ahmet Usman imzalı habere göre Menemen Belediyesi geçtiğimiz ay gerçekleştirilen meclis toplantısında arazinin ihale yoluyla satış işlemlerinin yürütülmesi için Belediye Encümeni’ne yetki verdi.

İhaleye katılan kişi ya da kurumlar sadece bir araziye değil, bir serbest bölgeyi kurup işletmeye de talip olacaklar. Fakat sürecin nasıl işleyeceği yönünde kafalar karışık.

İhaleye kimlerin katılabileceği, ihaleyi kazanacak kişi ya da kuruluşların serbest bölge işletmeciliği konusunda yetersiz görülmesi halinde nasıl bir süreç yaşanacağı ile ilgili soru işaretleri bulunuyor. Ticaret Bakanlığı, Ekonomi gazetesinin sürecin nasıl işleyeceği ile ilgili bilgi talebine olumsuz yanıt verdi.

Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yazılı bir açıklama yapan Menemen Belediyesi Başkan Vekili Aydın Pehlivan, serbest bölgenin ilçeye önemli katma değer sağlaması yanında yaklaşık 15 bin kişiye de istihdam imkânı sunacağını dile getirdi.

Alana sınır komşusu olan İzmir Serbest Bölgesi’ni kuran ve işleten İzmir Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ (İZBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli de ilgili alanı genişleme bölgesi olarak gördüklerini ifade etti.

Her iki açıklamada da Menemen Serbest Bölgesi’ni kimin kurup işleteceği sorusunun yanıt bulmadı. 14 Aralık 2022 tarihinde toplanan Menemen Belediye Meclisi’nde, 1.5 milyon metrekarelik alanın ihale yoluyla satışının gerçekleştirilmesi işinin Encümen tarafından takip edilmesi yönünde bir karar alındı.

Ekonomi