Hollanda hükümeti: Prenses Amalia bir kadınla evlenirse tahttan feragat etmeyecek

Hollanda hükümeti: Prenses Amalia bir kadınla evlenirse tahttan feragat etmeyecek
Hollanda hükümeti, Kraliyet tahtının varisi Prenses Amalia'nın bir kadınla evlenmek istemesi durumunda tahttan feragat etmesine gerek olmadığını bildirdi.

Başbakan Mark Rutte, bir veliaht prens veya prensesin aynı cinsiyetten biriyle evlenmesi için bir rıza yasasının önünde hiçbir engel görmediğini söyledi. BBC Türkçe'den Yusuf Özkan imzalı habere göre yasa gereği, Hollanda tahtının varislerinin, kendi cinsinden biriyle evlenmek istemeleri durumunda, tacından vazgeçmek zorunda. Hollanda hükümeti, 2000 yılında, veliaht prens ya da prenseslerin kendi cinsinden kişilerle evlenmesine çekince koymuştu. Dönemin Adalet Bakanı Job Cohen, tahtın kalıtsal olduğunu belirterek, aynı cinsten iki kişinin evliliğinden çocuk olmayacağı için, krallığın bu kalıtsal niteliğinin ortadan kalkacağını savunmuştu.


İKİ PARTİ KONUYU MECLİS'E TAŞIDI

İktidar ortağı Demokrasi ve Özgürlük İçin Halk Partisi (VVD) ile muhalefetteki İşçi Partisi (PvdA), bunun günümüz Hollanda standartlarına uymadığını belirterek konuyu meclis gündemine taşıdı.

İki partinin verdiği zoru önergesini yanıtlayan Başbakan Mark Rutte, Prenses Amalia'nın bir hemcinsiyle evlenmesi durumunda tahttan feragat etmesine gerek olmadığını söyledi.

Başbakan, evlenen aynı cinsten iki kişinin edindiği çocukların taht için uygun olup olmayacağı sorusuna yanıt vermedi.

Hollanda Anayasası'nda, kral ya da kraliçe yerine, yasal olarak soyundan gelen birinin tahta geçmesi öngörülüyor. Hollanda tahtına ilişkin verasetin anaysada belirtildiği gibi uygulanmak zorunda olmadığını vurgulayan Başbakan, gelecekte, Kraliyet Ailesi'nden böyle bir istek gelirse, Senato ve Temsilciler Meclisi, bu konuyu değerlendirebileceğini söyledi.

HABERİN TAMAMI

Dünya