Hollanda'da 1 TL uyarısı: Para üstü alırken dikkat edin

Hollanda'da 1 TL uyarısı: Para üstü alırken dikkat edin
Hollanda Merkez Bankası (DNB), yayınladığı uyarıda madeni 1 liranın 2 avroya benzediğini belirterek dikkatli olunmasını istedi.

Merkez Bankası’na göre bazı işletmelerde para üzeri olarak 2 avro yerine, 5 centten daha az değere sahip madeni 1 TL veriliyor.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre banka, son dönemde alışveriş sonrası para üzeri olarak 'avroya çok benzeyen yabancı para' alan kişilerin şikayette bulunduğunu kaydetti.

DNB, 'kafa karıştırıcı yabancı madeni paranın' 2 avroya çok benzeyen madeni 1 lira olduğunu vurguladı. Banka, her iki paranın benzerliğini gösteren bir fotoğraf yayınladı.

Bankaya göre, her iki para da aynı kontrast renklere sahip ve yaklaşık olarak aynı boyutta.

Bankanın açıklamasında, “Tavsiyemiz; nakit ödeme yaptığınızda para üstü alırken her zaman dikkatli olun. Çünkü 1 lira alırsanız, elinizde 2 avro değil sadece 5 centiniz oluyor” dendi.

Otomatlarda kullanılmıştı

O zamanki adıyla 'YTL' olarak 2005 yılında basılan madeni 1 Türk Lirası, Avrupa’da çok sayıda şikayete neden olmuştu.

Avroya benzerliği nedeniyle o dönemde Avrupa ülkelerindeki birçok sigara, yiyecek içecek otomatı ve kumar makinelerinde, 2 avro yerine 1 lira kullanıldığı belirlendi.

Bunun üzerine birçok işletme, otomatlarda değişiklik yaparak avro dışında bozuk para kullanımını engelledi.

YTL adı, 1 Ocak 2009'dan itibaren TL olarak değiştirildi. Bu yıl da yüksek maliyetler nedeniyle Darphane tarafından 1 TL'nin gramajı 8,1 gramdan 6,6 grama düşürüldü. (Kısa Dalga)

Dünya