Hollanda'da bir kasabadan Twitter'a 'satanist pedofili çetesi' davası

Hollanda'da bir kasabadan Twitter'a 'satanist pedofili çetesi' davası
Hollanda'daki Bodegraven-Reeuwijk kasabası, '1980'lerde satanist bir pedofili çetesine ev sahipliği yaptığı' yönündeki yalan iddiaların yayılmasını engellemediği gerekçesiyle Twitter'a dava açtı.

Hollanda'da bir kasaba, bir zamanlar 'şeytana tapan bir pedofili çetesine ev sahipliği yaptığı' yönünde yayılan komplo teorileri nedeniyle Twitter'a dava açtı. Kasaba yetkilileri, doğru olmayan iddialara ilişkin tüm paylaşımların Twitter'dan kaldırılmasını talep ediyor.

Lahey yakınlarındaki Bodegraven-Reeuwijk kasabasında 1980'lerde bir satanist pedofil çetesi tarafından birçok çocuğun istismar edildiği ve öldürüldüğü yönündeki yalan iddialar, ilk olarak 2020 yılında üç erkek kullanıcı tarafından dolaşıma sokulmuştu.

MEZARLIKLARI ZİYARET ETTİLER

Söz konusu kasabada büyüyen ve ilk paylaşımı yapan kişi bu olaylara çocukken tanık olduğunu öne sürerken, iddianın yayılması sonrasında onlarca kişi kasabadaki Vrederust Mezarlığı'nı ziyaret etmiş ve rastgele çocuk mezarlarına çiçekler bırakmıştı.

Lahey Bölge Mahkemesi, geçtiğimiz sene ilk paylaşımları yapan üç erkeğin söz konusu mesajlarını silmesine hükmetmiş ancak iddialar dolaşımdan kalkmamıştı. Kasabanın avukatı Cees van de Sanden, Twitter'ın temmuz ayında iddialara ilişkin tüm paylaşımların kaldırılması yönündeki talebe yanıt vermediğini belirtti.

Belediye Başkanı Christiaan van der Kamp da, RTL Nieuws kanalına demecinde "iddiaların çok acı verici olduğunu ve başka sebeplerden ölen çocukların aileleri için bazen tehditkâr hale geldiğini" söyledi.

Söz konusu üç kişinin, aralarında Holland Başbakanı Mark Rutte'nin bulunduğu bir dizi başka isme karşı nefret yaymak ve ölüm tehdidinde bulunmak suçlarından açılan ayrı bir dava nedeniyle hapiste oldukları belirtildi. (Kısa Dalga)

Araştırma