Hollanda'da suç örgütlerinin tehdit ettiği gazeteciye silahlı saldırı

Hollanda'da suç örgütlerinin tehdit ettiği gazeteciye silahlı saldırı
Hollandalı ünlü araştırmacı gazeteci Peter R. de Vries Amsterdam’da uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralandı. Hollanda polisi üç şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.

Hollanda'da ünlü araştırmacı gazeteci, polis-adliye muhabiri Peter R. de Vries dün Amsterdam'da uğradığı silahlı saldırıda kafasına isabet eden kurşun sonucu ağır şekilde yaralandı. Olay, Salı akşamı saat 19:30 sıralarında kent merkezinde bir televizyon kanalının önündeki caddede meydana geldi. Tanınmış gazetecinin saldırı öncesinde katıldığı canlı yayın sonrası televizyon binasından ayrıldığı belirtildi. Hastaneye kaldırılan de Vries'e ilk müdahaleyi yapan doktorlar, gazetecinin hayati tehlikesinin bulunduğunu açıkladı.

Hollanda polisi ise saldırıyı gerçekleştirdiklerinden kuşkulanılan üç kişinin gözaltına alındığını duyurdu. De Vries, Hollanda'da şu sıralarda bir organize suç örgütüne karşı yürütülen davada yer alan baş tanığın yakın dostlarından biri. Baş tanığın kardeşi ve avukatına da 2019'da silahlı saldırı düzenlenmişti. Ağır kriminal vakalarla ilgili yaptığı haberlerle uluslararası üne de sahip olan de Vries, 1987'de bira üreticisi Freddy Heineken'in kaçırılmasını konu edinen bir kitap da yazmıştı.

"Özgür gazeteciliğe yönelik bir saldırı"

De Vries'e yönelik suikast girişimini "Özgür gazeteciliğe yönelik bir saldırı" sözleriyle kınayan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, saldırıdan kısa süre sonra Adalet Bakanı Ferd Grapperhaus ile bir araya geldi.

Resmi bir ziyaret kapsamında Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan Kraliyet çifti ise olaydan dolayı "derin bir şok yaşadıklarını" söyledi. Kral Willem-Alexander ve Kraliçe Máxima, Facebook'tan yaptıkları açıklamada, "Gazeteciler değerli işlerini tehdit edilmeden ve özgürce yapabilmelidir" ifadelerini kullandı.

Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema da olaydan sonra yaptığı açıklamada, "Peter R. de Vries yaşam mücadelesi veriyor" dedi.

dpa/TY,HS

© Deutsche Welle Türkçe

Dünya