"HSK’da hakim ve savcıların sosyal medya hesaplarını takip eden bir birim oluşturulmuş"

"HSK’da hakim ve savcıların sosyal medya hesaplarını takip eden bir birim oluşturulmuş"
Şanlıurfa Cumhuriyet Savcısı Taner Temür’e, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nda (HKS) görevli bir memurun şikayeti üzerine sosyal medya paylaşımları nedeniyle kınama cezası verildi.

Meslekte 26 yıllık deneyime sahip Şanlıurfa Cumhuriyet Savcısı Taner Temür, 2019 yılında sosyal medya hesabından iki ayrı paylaşımda bulundu. Temür, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin ardından yaptığı paylaşımda ‘seçimi içine sindiremeyenler’ olduğunu belirterek, T.C. ibarelerinin kaldırılmasını, FETÖ’nün yargıyı ele geçirmesini, bilim insanlarının itibarsızlaştırılmasını ve kozmik odaya girilmesini de içine sindiremeyenler olduğunu ve onların sözlerinin dinlenmediğini ifade etti. Temür bir diğer paylaşımında da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e küfreden Kadir Mısırlıoğlu’nun cenazesine giden siyasileri eleştirdi.

HSK veri memuru H.Ç., Temür’ün paylaşımlarıyla ilgili şikayette bulundu. Şikayet dilekçesinde Temür’ün paylaşımlarının ona ait olduğunu göstermek için ailesiyle ve eşiyle çekilmiş fotoğraflar da şikayete eklendi.

HSK İkinci Dairesi Temür hakkındaki şikayeti inceleyerek, paylaşımlarının ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığı ve siyasete taraf olduğu izlenimi yaratacak açıklamalar olduğu sonucuna vardı. Temür’e bire karşı 5 oyla “kınama” ve 2 gün aylıktan kesme cezası verdi.

"HSK'da özel birim kurulmuş"

İkinci Dairenin kararına Temür’ün Avukatı Mustafa Karadağ itiraz etti. YARSAV’ın eski başkanı da olan 29 yıllık hakimlik geçmişi bulunan Karadağ itiraz dilekçesinde, “Sıkıntılı olan konu HSK’da hakim ve savcıların sosyal medya hesaplarını takip eden bir birimin oluşturulduğunun öğrenilmesidir. Bu istibdat yönetimlerinin bir yöntemidir. Hafiyecilik olarak adlandırılması da yanlış bir değerlendirme olmayacaktır. Bu konu ayrıca yargıya taşınacaktır” dedi.

Temür’ün dosyası HSK Genel Kurulu önüne gönderildi. HKS Genel Kurulu’nda Avukat Karadağ’ın itirazı reddedilirken, İkinci Daire’nin kararı usul ve kanuna uygun bulunarak onandı.

Temür’ün paylaşımlarını HSK’ya götürdüğü iddia edilen H.Ç. hakkındaki suç duyurusunda bulunuldu. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen suç duyurusu dilekçesinde, H.Ç.’nin savcı Temür’ün kişisel verilerini hukuka aykırı olarak ele geçirdiğini ve yaydığı, özel hayatın gizliliğinin de ihlal ettiği belirtildi.
Savcılık Adalet Bakanlığı’ndan kovuşturma için izin istedi. Ancak Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, H.Ç. hakkında kovuşturma başlatılmasına izin vermeyerek, “H.Ç. tarafından yapılan herhangi bir ihbar ve şikayet bulunmadığı gibi bahse konu ihbarın kötü niyetle yapılmadığına veya delillerin uydurulduğuna dair somut delil de bulunmadığı anlaşıldı” dedi. Savcılık H.Ç. hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. (Tamer Arda ERŞİN / ANKA)

Gündem