Hubble, yıldızının etrafında her dönüşünde atmosferi değişen esrarengiz gezegeni görüntüledi

Hubble, yıldızının etrafında her dönüşünde atmosferi değişen esrarengiz gezegeni görüntüledi
Hubble teleskobu, her yörüngede atmosferik değişimler geçiren esrarengiz gezegeni görüntülemeyi başardı. Gezegen, yıldızının etrafındaki her dönüşünde atmosferinde öngörülemeyen değişiklikler sergiliyor.

Dünya'dan yaklaşık 32 ışık yılı uzaklıkta bulunan genç bir gezegen, ana yıldızının etrafındaki her dönüşü sırasında atmosferinde dinamik değişimler sergiliyor.

Hubble Uzay Teleskobu bu büyüleyici keşfi, son derece aktif bir kırmızı cüce yıldız olan AU Microscopii (AU Mic) yörüngesindeki gezegeni gözlemlerken yaptı.

Kısa sürede dinamik atmosferik değişimler

Donanımhaber'in derlediği bilgilere göre; Hubble tarafından yapılan ilk gözlemlerde esasında AU Mic b olarak adlandırılan genç gezegenin atmosferini istikrarlı bir şekilde koruyor gibi göründüğü kaydedildi. Ancak yaklaşık bir buçuk yıl sonra yapılan takip gözlemleri, gezegenin yaşadığı "atmosferik kaybın açık belirtilerini” gün ışığına çıkardı.

Gözlemler, ev sahibi yıldızın şiddetli rüzgârlarının gezegenin hidrojen atmosferini adeta sıyırdığını gösterdi. Dolayısıyla yörüngeler arasındaki atmosfer kaybındaki bu keskin değişkenlik bilim insanlarının kafasını karıştırdı.

Dartmouth College'dan Keighley Rockcliffe yaptığı resmi açıklamada "Bir gezegen yıldızının önünden geçerken atmosferik kaçışın bu kadar kısa bir süre içinde tamamen tespit edilemezden çok tespit edilebilire geçtiğini hiç görmemiştik. Gerçekten çok öngörülebilir, tekrarlanabilir bir şey bekliyorduk. Bunu ilk gördüğümde 'Bu doğru olamaz' diye düşündüm" ifadelerini kullandı.

Atmosferik değişkenliğin ardındaki olası nedenler

2020 yılında NASA'nın Spitzer ve TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) uzay teleskopları tarafından keşfedilen AU Mic b, yaşı 23 milyon yıl olan AU Microscopii adlı genç bir yıldızın etrafında dönüyordu. Yıldızından 9,6 milyon kilometre - veya Merkür'ün Güneşimize olan mesafesinin onda biri kadar - mesafede dönen AU Mic b, bir tam turunu 8,46 günde tamamlıyor.

Atmosferi olan tüm gezegenler yıldızlarının yörüngesinde dönerken bir miktar gaz kaybederler; bu süreç atmosferik kaçış olarak bilinir. Bu durum ya Dünya gibi hafifçe ya da AU Mic b gibi dramatik bir şekilde gerçekleşebilir. Ancak araştırmacıların The Astronomical Journal'da yayınladıkları rapora göre, bilim insanları atmosferik kaçışın yörüngeler arasında durup başladığını daha önce hiç görmemişlerdi.

Teknoloji