HÜDA-PAR Cumhur İttifakı’nda net bir oy kaybına sebep olacak

HÜDA-PAR Cumhur İttifakı’nda net bir oy kaybına sebep olacak
AKP’nin panik ve kaygıyla, ne gelirse kârdır mantığı ile HÜDA-PAR’la anlaştığını belirten araştırmacı Ertan Aksoy, ancak bunun ciddi bir muhasebe hatası olduğunu söyledi.

Aksoy Araştırma kurucusu Ertan Aksoy, HÜDA-PAR’ın Cumhur İttifakı’na katılmasının ittifakta net bir oy kaybına sebep olacağını belirtti.

Duvar’dan Emirhan Durmaz’a konuşan Aksoy, HÜDA-PAR tabanının kendi haline bırakıldığında dahi büyük ölçüde Erdoğan’ı destekleyeceğini söyleyerek, kurumsal desteğin ise başka bir anlam taşıdığını ifade etti.

Aksoy, şöyle konuştu: "Toplumun büyük çoğunluğu HÜDA-PAR’ın hayal ettiği aşırı ve marjinal Türkiye programı ile uyuşmuyor. Bu denklemde HÜDA-PAR’ın Cumhur İttifakı’na dahil olduğu durum, AK Parti ve MHP tabanında da büyük huzursuzluk yaratacak ve net bir oy kaybına sebep olacaktır. Esasen, buradan hareketle AK Parti’nin iktidar olduğundan bu yana hiç bu kadar sıkışmadığını söyleyebiliriz. Öyle ki, panik ve kaygı ile birlikte ne gelirse kârdır mantığı ile hareket edildi ancak ortada ciddi bir muhasebe hatası yapıldı."

“Deprem, muhalefet bloğunun beklediği düzeyde bir kopuşu yaratmadı”

Öte yandan, 11 ili etkileyen depremin iktidardan kitleleri kopardığına dair muhalefette bir beklenti oluştuğunu söyleyen Aksoy, “Deprem akabinde gerçekleştirdiğimiz ilk ölçümlerimiz kaybın yüzde 1,2 olduğunu gösteriyor. Bundan önceki ayda da kayıp 1,2 puan civarındaydı. Dolayısıyla deprem, muhalefet bloğunun beklediği düzeyde bir kopuşu yaratmadı” dedi.

“Kılıçdaroğlu’nun eli güçlendi”

Aksoy, Akşener’in sert açıklamalar eşliğinde masadan ayrılmasının ve daha sonra müzakereler sonucunda masaya geri dönmesini de değerlendirdi. Kılıçdaroğlu’nun elini güçlendiğine işaret eden Aksoy, şöyle konuştu: “Akşener’in masadan sert açıklamalarla ayrılması CHP tabanındaki Kılıçdaroğlu’na mesafeli yahut adaylığı konusunda çekinceleri bulunan kesimi Kılıçdaroğlu etrafında kenetledi. Esasında bu durum HDP tabanı açısından da benzer bir süreci yaşattı. Akabinde Akşener’in masaya dönmesiyle beraber ise İYİ Parti’nin desteği de kesinleşti ve birçok kesim açısından 'kriz' şeklinde okunan durum yüzde 11,2’lik büyük farkı yaratan noktaya evrildi.”

Politika