Hüseyin Gazi Cemevi Başkanı, Erdoğan'ın ziyaretini anlattı: Makamında ziyaret edip hediye vereceğim

Hüseyin Gazi Cemevi Başkanı, Erdoğan'ın ziyaretini anlattı: Makamında ziyaret edip hediye vereceğim
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretiyle gündeme gelen Hüseyin Gazi Vakfı Başkanı Ali Ayyıldız, ilettiği talepleri anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Aleviler için önemli olan Hüseyin Gazi türbesini ve cemevini ziyaret etmesiyle başlayan tartışma sürüyor.

Hüseyin Gazi Vakfı Başkanı’nın yönetim kuruluna haber vermeden ziyareti organize etmesine Hüseyin Gazi Derneği ve Alevi kamuoyundan tepkiler geldi. Basına kapalı yapılan ziyarete ilişkin Evrensel’e konuşan Hüseyin Gazi Vakfı Başkanı Ali Ayyıldız, eleştirilere yanıt verdi ve görüşmeyi anlattı.

“Alevilerin talepleri konusunda dergahta çok siyasete giremiyoruz” diyen Ayyıldız, Cumhurbaşkanı’ndan vakfa kamu yararı statüsü ve askeri bölgede bulunan Hüseyin Gazi mağarasının verilmesini istediklerini söyledi.

'2 DAKİKA KONUŞMA ZAMANIMIZ OLDU'

Cemevi ve türbede dualar edildiğini anlatan Ayyıldız, “Ziyaretin sonunda Cumhurbaşkanımız bir tabak hediye etti ama ben 10 Muharrem sebebiyle hediyesine karşılık veremedim. Ancak Muharremden sonra uygun olursa, hediyesini makamında takdim edeceğim. Arabasına kadar refakat ettim. Bu sırada 2 dakika konuşma zamanımız oldu. İçişleri Bakanlığı, Kültür bakanlığı ve valiler koordinesinde Alevilerin istekleri, dilekleri ve cemevleri konusunda çalışma yaptığını biliyordum. Alevilerin toplumunun kendisinden beklentileri olduğunu söyledim. Ancak Dergah içinde siyaset konuşmadığımız çok detaya girmedim. Cumhurbaşkanımız da arkadaşlar çalışıyor, inşallah hayırlı işler yapacağız” dedi.

'VAKIF İÇİN KAMU YARARI STATÜSÜ VE HÜSEYİN GAZİ MAĞARASINI İSTEDİK'

Ayyıldız, “Bunlardan biri Hüseyin Gazi yanındaki ikiz dağın arka cephesinde Hüseyin Gazi mağarası var. Bizi ziyarete gelen arkadaşlar burayı ziyaret etmek istiyor ama askeri bölgede. Burasının bize verilmesi gerektiğini anlattım. Olumlu buldu, bakanları çağırarak çalışma başlatılmasını istedi. Bir de vakfımıza kamu yararı statüsü verilmesi talep ettik. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle hazırlanmasını istedik. İçişleri Bakanlığımıza bu konuda talimat verdi” ifadelerini kullandı.

Alevilerin inanç özgürlüğü, cemevlerine ibadethane statüsü gibi taleplerini sorduğumuzda “Bakanlıkların yaptığı çalışmaları bildiğim için bugünlerde bu konuda bir dosya da sunulacak. Alevilerin toplumunun beklentileri var diyerek bunu kast ettim, cumhurbaşkanımız da mesajı aldı” yanıtını aldık.

'DUVARIN SU ALMASI NEDENİYLE...'

Ziyaretin diğer yöneticilere haber verilmemesi, cemevindeki resimlerin indirilmesi konusundaki eleştirileri sorduğumuzda ise Ayyıldız’ın yanıtı şöyle oldu: “Cemevi ve çevresinde bakanlık, belediyeler ve valilikten destek alarak tadilat yaptık. Ortada Hacı Bektaş-ı Veli resmimiz var, onu kurtardık. Ancak Atatürk ve Hz. Ali tablolarını yeniden yaptırdık. Bu konuda bilgi kirliliği. Başka bir duvar çekip paylaşmışlar. Neden resimlerin yerini değiştirdim diye eleştiriler almışım. Duvarın su alması nedeniyle tekrar resimlere zarar vermemesi için karşı duvara astık. Tadilat boyunca dernek yöneticileri aylardır dergaha gelmediler. Daha sonra bizi niye çağırmadınız diyorlar. Siz geldiniz de ben bilgi mi vermedim. Siz ilgilenmezseniz, aramazsanız, beni yalnız bırakırsanız ben de sizi bilgilendirmem. Kaldı ki vakıf yöneticilerinin bundan bilgisi var, dernektekiler boşboğazlık yapıyor” dedi.

NE OLMUŞTU?

Erdoğan’ın sürpriz bir kararla yaptığı ziyarete tepki gösteren Hüseyin Gazi Derneği yönetimi kendilerine haber verilmediğini, Hüseyin Gazi Vakfı Başkanı ile bu organizasyonun yapıldığı açıklamıştı. Alevi örgütleri de ziyaretin bir dayatma biçiminde organize edilmesini eleştirerek protesto etmişti.

Erdoğan’ın ziyaretinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yer alırken, ziyaret sırasında Hz. Ali, Hacı Bektaş-ı Veli ve Atatürk resimlerin başka bir duvara alınması da eleştirilere neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Alevi dedesinin makamına otururken, arkada resimlerin kaldırıldığının görülmesi tepki çekmişti.

Gündem