İBB'nin 'Depreme Yenilme' uygulamasıyla binanın riski hesaplanabiliyor

İBB'nin 'Depreme Yenilme' uygulamasıyla binanın riski hesaplanabiliyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin "Depreme Yenilme" adlı mobil uygulaması adres girilerek bina ve bölgenin riskli olup olmadığı öğrenilebiliyor.

Maraş depremlerinin ardından uzmanların uyarısıyla olası Marmara depremi de gündemde. İstanbul'da birçok yurttaş binasının sağlam olup olmadığını analiz ettirirken, yetkililerden de deprem senaryolarıyla ilgili çarpıcı açıklamalar geliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin "Depreme Yenilme" adlı mobil uygulaması da gündemde. Habertürk yazarı Nagehan Alçı'nın bugünkü köşesinde bahsettiği uygulamanın internet sitesinde şu bilgiler yer alıyor:

"DepremeYenilme Mobil Uygulaması üzerinden kullanıcının bina noktasını harita üzerinde işaretleyerek, adres bilgileri, fotoğraf, yapım yılı bilgileri ile FEMA-154 standartlarına göre hazırlanmış görsellerden bina tipi ve varsa düşey düzensizlik ve plan düzensizliği bilgilerinin seçilmesi, FEMA-154 Standartlarında belirtilen Sismik Bölge Derecelerinden Düşük, Orta, Orta-Yüksek, Yüksek, Çok Yüksek değerlerine göre skor hesabı yapılması sonucunda kullanıcının belirttiği binaya ait bir zarar görebilirlik raporu oluşturulabilmesi için geliştirilmiştir."

Nasıl kullanılıyor?

* Uygulamayı indiren kullanıcı cihazda konum erişimine izin vererek analiz yapmak istediği binayı harita üzerinde işaretliyor.

* Adres bilgileri girişinden sonra reverse geocode ile adres bilgisi koordinata dönüştürülerek binanın bulunduğu bölgeye ait sismik dereceler hesaplanıyor. Böylelikle binanın hangi sismik bölgede olduğu bilgisi sismik haritadaki değerler ile çakıştırılarak ortaya çıkarılıyor.

* Kullanıcı FEMA Standartlarına göre hazırlanmış bina görselleri ve açıklamalarından ilgili binaya ait tip seçimi yapıyor. Bina da varsa düşey düzensizlik ve/veya plan düzensizliği ile ilgili seçimler yine FEMA Standartlarına göre hazırlanmış görseller içerisinden kullanıcıya seçtirilerek skor hesapları yapılıyor. (Kısa Dalga)

Gündem