İBB’nin ücretsiz uygulamaları Sayıştay’a takıldı: ‘Belediye yapamaz, Cumhurbaşkanı yapar…’

İBB’nin ücretsiz uygulamaları Sayıştay’a takıldı: ‘Belediye yapamaz, Cumhurbaşkanı yapar…’
Sayıştay, 2020 denetim raporunda İBB'nin yüzlerce çocuğa ücretsiz süt dağıtmasını 'mevzuata aykırı' buldu. Rapora göre 0-4 yaş çocuk sahibi annelere ücretsiz ulaşım hakkı da Cumhurbaşkanı yetkisinde.

Sayıştay’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2020 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu yayımlandı.  Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre İBB, bugüne kadar çocuk nüfusunun fazla olduğu Bağcılar gibi birçok ilçede 100 bini aşkın çocuk için ücretsiz süt imkanı sundu. İBB bu sütlerin en uygun fiyata doğrudan üreticiden alındığını açıklamıştı. Sayıştay "sütlerin ihalesiz olarak alınması ve doğrudan işlenmesi" nedeniyle uygulamayı mevzuata aykırı buldu.

İBB ise Sayıştay’a verdiği yanıtta yardıma muhtaç, kimsesi olmayanlara ve engellilere verilen hizmetlerin, yardımların belediyelerin görev ve yetkileri arasında yer aldığını söyledi.

Sayıştay’ın mevzuatta aykırı bulduğu bir diğer uygulama ise İstanbul'da ikamet eden 0-4 yaş arası çocuk sahibi annelerin toplu ulaşımdan ücretsiz olarak faydalandığı 'Anne Kart' oldu. Sayıştay bu kararın yasaya uygun olmadığını belirterek, “Hangi amaçla olursa olsun, hizmet sunumunda ücretsiz veya indirimli tarife uygulama belirleme yetkisi 4736 sayılı Kanun gereğince Cumhurbaşkanına aittir” dedi.

Sayıştay İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun AK Parti döneminde kiralanan ve ‘israf’ diyerek Yenikapı’da sergilediği araçlar için herhangi bir değerlendirme yapmazken, yeni yönetimin kiraladığı araçlar rapora girdi. Sayıştay İBB’ye araç kiralama ihalesi kapsamında yabancı menşeli araç temin edilmesini mevzuata aykırı buldu. Raporda bu duruma da Cumhurbaşkanı tarafından karar verileceği belirtildi ve şu ifadeler kullanıldı: “Belediye teşkilatı içerisinde yer alan herhangi bir makam veya belediye hizmetleri için yabancı menşeli binek veya station-wagon cinsi araç temin edilebileceğine dair bir ibare bulunmamakta. Dolayısıyla, belediyelerin herhangi bir makamı veya hizmeti için yabancı menşeli binek araç temin edilmesi mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil edecektir.”

HABERİN TAMAMI

Gündem