İbrahim Akın: HDP kapatılırsa seçime Yeşil Sol Parti olarak gireceğiz

İbrahim Akın: HDP kapatılırsa seçime Yeşil Sol Parti olarak gireceğiz
Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, "Seçim sath-ı mailine girdiğimizde yargı süreci netleşir ve olumsuz bir karar çıkarsa, bileşenler olarak bu riski almanın mümkün olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), hakkındaki kapatma davasıyla ilgili savunmasını 11 Nisan’da yapacak. Parti daha önce B planı olarak seçime Yeşiller ve Gelecek Sol Partisi (Yeşil Sol Parti) üzerinden girilebileceğini söylemişti.

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, "Seçim sath-ı mailine girdiğimizde yargı süreci netleşir ve olumsuz bir karar çıkarsa, bileşenler olarak bu riski almanın mümkün olmadığını düşünüyoruz" dedi.

BBC Türkçe'den Günce Akpamuk’a konuşan Akın, şunları söyledi:

"Yıllardır HDP içerisinde ortak mücadele yürütüyoruz. Mevcut demokratik koşullar Türkiye’de çok sınırlı olduğu için, siyasi parti yasaları da çok sorunlu olduğu için böyle bir durum oldu. Baraj gerekçesiyle hep beraberdik. Yaklaşık iki yıl önce biliyorsunuz seçim yasası değişti. Seçime girme yeterliliği sağlayan her parti ittifak partileriyle ilerleyebiliyordu. Biz de bir çalışma içerisine girdik. Yaklaşık altı yedi ay önce de bitirdik. Şu anda 49-50 ilde örgütlüyüz. Seçime girme yeterliliği sağlamış bir parti durumundayız.”

“HDP siyaset sahnesinde sürekli kararsız duruma düşürülmeye çalışılıyor”

HDP üzerinde bir baskı olduğunu ve bu partinin "her an kapatılacak kaygısı içerisinde siyaset sahnesinde sürekli kararsız duruma düşürülmeye çalışıldığını" söyleyen Akın, Emek ve Özgürlük ittifakı içerisinde bugüne kadar Yeşil Sol Parti de dahil altı partinin HDP çatısı altında temsil edildiğini hatırlattı.

Akın, şöyle devam etti:

"HDP’nin durumu böyle olunca o çalışma içerisinde HDP yerine Yeşil Sol Parti'nin ittifakın parçası olması ve temsiliyetini sağlaması söz konusu olacaktır diye düşünüyorum.

"HDP’nin kapatılma davasının seçim sath-ı mailinde istenirse karara dönüşme ihtimali olduğu için ve bunun ciddi bir risk, tehlike olduğunu düşündüğümüzden dolayı, bizim temsiliyetimizi sağlayan HDP yerine, seçime eğer HDP girmezse -ki öyle bir olasılık yüksek- o zaman Yeşil Sol Parti olarak gireceğiz. Dolayısıyla ittifak içerisindeki pozisyonumuzu temsilen bütün bileşenlerimizi kapsayan bir yerde, Yeşil Sol Parti orada olacak.

“Bu sopaya boynumuzu uzatmayacağız”

"Kapatılma davası sürecinde 11 Nisan’da HDP Eş Başkanların savunmalarını alacaklar. Diyelim ki seçim sath-ı mailinde kapatılma kararı verirlerse, ihtimal yüzde 1 bile olsa bu riski göze almak mümkün gözükmüyor. Biz bunun hukuki değil politik olarak verilecek bir karar olduğunu düşündüğümüz için, bu iktidarın seçim sırasında yapmayacağı bir şey olmayacağını, her türlü riskin olduğunu düşünüyoruz. Kapatılma ihtimali başımızda sopa gibi duruyor. Bu sopaya boynumuzu uzatmayacağız." (Kısa Dalga)

Politika