İbrahim Kalın'dan Kaşıkçı davası yorumu: Bazen hukukun verdiği bazı kararlar kamu vicdanını rahatlatmayabilir

İbrahim Kalın'dan Kaşıkçı davası yorumu: Bazen hukukun verdiği bazı kararlar kamu vicdanını rahatlatmayabilir
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ibrahim Kalın, Cemal Kaşıkçı davası ile ilgili açıklamalar yaptı. Kalan, dava süreciyle ilgili "Bazen hukukun verdiği bazı kararlar kamu vicdanını rahatlatmayabilir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Habertürk TV'de Kübra Par'ın Açık ve Net programında gündemle ilgili soruları yanıtlıyor.

İbrahim Kalın, Cemal Kaşıkçı cinayeti davasının düşürülmesine ilişkin olarak, "Bazen hukukun verdiği bazı kararlar kamu vicdanını rahatlatmayabilir. Neticede mahkemenin verdiği karara hukuken saygı duymak zorundayız" dedi.

Kalın'ın Kaşıkçı davasıyla ilgili söyledikleri şöyle:

"KAŞIKÇI CİNAYETİ BÜYÜK BİR TRAVMA YARATTI"

"Uluslararası ilişkilerde daralmalar ve genişlemeler olur. Bizim Mısır, Ermenistan, Suudi Arabistan'la normalleşme döneminden geçiyoruz. Uluslararası ilişkilerde ezeli ve ebedi düşmanlık husumet olmaz. Barış yaparsınız yolunuza devam edersiniz. Suudi Arabistan'la Kaşıkçı cinayetine kadar çok ciddi sorunlarımız yoktu. Bir iki yerde görüş ayrılıklarımız vardı. Kaşıkçı cinayeti büyük bir travma yarattı. Ülkemizde bu şekilde yapılmış olması. Türkiye o dönemde üzerine düşeni fazlası ile yaptığını düşünüyorum. Duyurulması ve dünyada gündem olması. Daha sonra hukuki bir süreç başladı.

Bu hadiseden dolayı Suudi Arabistan'la ilişkilerimiz ciddi yara aldı. Türkiye Cumhuriyeti topraklarında böyle bir cinayete kurban gitmesi es geçilecek, üzeri örtülecek bir şey değildi.

"BAZI KARARLAR KAMU VİCDANINI RAHATLATMAYABİLİR"

Adli süreçlerde ilgili makamların birbiriyle konuşması gerekiyordu. Sonuçta bir başka ülkenin vatandaşıyla ilgili bir iddianame ortaya koyuyorsunuz. Burada bir sürü hukuki olarak teknik var. 6706 sayılı Uluslararası Adli İşbirliği Kanunu işletildi. Bizim bir vatandaşımız falanca ülkede uyuşturucu suçundan idama mahkum ediliyor mesela. Bununla ilgili girişimde bulunuyoruz. 'Mümkünse imkan olmasın, gelsin Türkiye'de cezasını çeksin' gibi. Bazen hukukun verdiği bazı kararlar kamu vicdanını rahatlatmayabilir. Neticede mahkemenin verdiği karara hukuken saygı duymak zorundayız. Siyaseten ve vicdanen yeterli bulmayabilirsiniz."

Politika