İç turizmde yüzde 100’ü aşan zam: Ucuz tatil bir ihtimaldi fakat artık hayal oldu

İç turizmde yüzde 100’ü aşan zam: Ucuz tatil bir ihtimaldi fakat artık hayal oldu
Turizmci son bir yılda iç turizmin yüzde 50-100 aralığında zamlandığını söylüyor. TÜİK'in ülke genelindeki ortalama fiyatları ise otellerde bir gece konaklama ücretinin yaklaşık yüzde 200 zamlandığını ortaya koyuyor.

TÜİK’in ülke genelindeki ortalama fiyatlarına göre, 2021-2022 Mart döneminde yurt içi hafta sonu turlarının fiyatlarında yüzde 63.3 artış yaşandı. Aynı dönemde kişi başı ortalama gecelik otel fiyatları da yüzde 189.7 oranında zamlanarak 754.3 TL’ye yükseldi.

Dört kişilik bir ailenin yapacağı bir haftalık tatilde sadece konaklama bedelinin bir yılda 1.040 TL’den 3.000 bin TL’ye çıktığı görülüyor.

Sözcü'den Gamze Bal'a açıklamada bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, bu yıl ciddi bir maliyet enflasyonu yaşadıklarını, giderlerindeki artışların ancak yarısını fiyatlara yansıtabildiklerini, buna rağmen talepte istenilen canlılığın oluşmadığını anlattı.

Bülbüloğlu, “Ağırlıklı olarak enerji ve personel giderlerinde ciddi bir enflasyon yaşadık. İç pazar canlı kalsın, yaşasın diye giderlerdeki artışı fiyatlara olabildiğince yansıtmamaya çalışıyoruz” dedi.

Yapılan zam oranlarının yüzde 50-100 aralığında değiştiğini kaydeden Bülbüloğlu ekledi: “Rezervasyonlarda istenilen hareketlilik yakalanmış değil. Şu anki rezervasyonlar geçen yılın aynı dönemine göre daha zayıf seyrediyor. Ancak Ramazan Bayramı'yla birlikte hareketlilik bekliyoruz."

'RUSYA'DAN REZEVASYON ALAMIYORUZ'

Bülbüloğlu, “Yabancı turist tarafında ise ana pazarlardan Rusya'dan zaten rezervasyon alamıyoruz. Rus turist tarafındaki ödeme sorunu hala çözülmedi. Ancak devam eden çalışmalar var, 15 gün içinde çözüme kavuşmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Avrupa pazarından gelen talebin de zayıf seyrettiğini aktaran Bülbüloğlu, “İngiltere pazarından gelen talep fena değil. Sezon yeni başlıyor, ümitli bakmaya çalışıyoruz. 15 gün içinde daha da netleşecektir” değerlendirmesinde bulundu.

'UYGUN KOŞULLARDA TATİL KREDİLERİ VERİLEBİLİR'

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya ise "İç turizmin desteklenmesi gerekiyor. Uygun koşullarda tatil kredileri verilebilir. Bu kredileri mevcut faiz oranlarının dışında değerlendirmek gerekiyor. İnsanlarımız uzun süredir tatil yapmıyorlar. Tatile gidecek insanlara uzun vadeli özel şartlarda kredi verilmesi lazım" dedi.

Ekonomi