İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı: "Türkiye’de 3 milyon 700 bin Suriyeli yaşıyor"

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı: "Türkiye’de 3 milyon 700 bin  Suriyeli yaşıyor"
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Türkiye’de 3 milyon 700 bin Suriyeli’nin yaşadığını söyleyerek, "5 milyonun üzerinde 190 farklı uyruktan insana ev sahipliği yapıyoruz" dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Eskişehir ‘Göçmenler Günü’ programına katıldı. Çataklı, Suriye’deki iç savaştan sonra gelen sığınmacılara Türkiye’nin tereddütsüz kucak açtığını ve halen Türkiye’ye 3 milyon 700 bin Suriyeli’nin yaşadığını söyledi.

Sığınmacıların Türkiye’yi ‘büyüğü’ olarak gördüğünü belirten Çataklı, “325 binin üzerinde farklı uyruklardan uluslararası koruma altında yabancıya ek olarak 1 milyon 200 binden  fazla ikamet izni sahibi de ülkemizde yaşamaya devam etmektedir” dedi.

Göçmenlerin dünyada yaşadığı sıkıntılara değinen Çataklı, 281 milyon insanın dünyanın çeşitli yerlerinde göçmen olarak yaşamlarını sürdürmelerine rağmen pek çok ülkede ayrımcılık, eşitsizlik, yabancı düşmanlığı ve ırkçılıkla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, “Bugün dünyada 281 milyon insan, dünyanın çeşitli bölgelerinde göçmen olarak yaşamlarını sürdürüyorlar ve bu nüfus, küresel nüfusun yüzde 3,6'sını oluşturuyor. Ülkemizde 5 milyonun üzerinde 190 farklı uyruktan insana ev sahipliği yapıyoruz” şeklinde konuştu.

SURİYELİLER HANGİ ÜLKELERDE YAŞIYOR?

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, 2010 yılında Suriye’nin nüfusu 21.3 milyon olduğunu, bu nüfusun şu anda yaklaşık 3 milyon 750 bininin İdlib’te, 2 milyon 100 bini Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekat bölgelerinde yaşadığını söyledi. Yaklaşık 6 milyon Suriyeli rejimin kontrol ettiği alan dışında, yaklaşık 3 milyon 700 binin ise Türkiye’de yaşadığını hatırlatan Çataklı sözlerini şöyle tamamladı:

“700 bin ile 1 milyon arası bir nüfus Lübnan’da, bir o kadar Ürdün’de, 300 bin kadar Irak’ta, 1 milyon kadarı da Avrupa’da. Yani yaklaşık 7 milyon nüfus da rejimin zulmünden kaçmış ve Suriye dışına çıkmış. Toplamda 21.3 milyon nüfusun 13 milyonu evini, yurdunu, barkını terk etmiş. Bir ülke düşünün 21 milyondan 13 milyonu göçmen olmuş. Geri dönebilen yaklaşık 470 bin kişi var. Onlar da bizim operasyon yapıp güvenliğini sağladığımız bölgelere dönebilenler." (DHA)

Gündem