İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan Taksim açıklaması: İzin verilmeyeceği sendikalara bildirildi

İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan Taksim açıklaması: İzin verilmeyeceği sendikalara bildirildi
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasına dair açıklama yaptı. Yerlikaya, "Sendikalara Taksim'e izin verilmeyeceği İstanbul Valiliği tarafından yazılı olarak bildirildi" dedi. DİSK, Bakan Yerlikaya'nın açıklamasının ardından Anayasa Mahkemesi'nin Taksim 1 Mayıs kutlamalarına dair verdiği kararı hatırlattı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sendikaların 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama çağrısına dair açıklama yaptı. Yerlikaya, 1 Mayıs'ta Taksim'de kutlama yapılmasına izin verilmeyeceğini duyurdu. DİSK ise açıklamanın ardından, Anayasa Mahkemesi'nin Taksim kararını hatırlattı.

Yerlikaya, "Toplantı ve gösteri yürüyüşü demokratik bir haktır. Ancak İstanbul için farklı bir durum var. Sendikalara Taksim'e izin verilmeyeceği İstanbul Valiliği tarafından yazılı olarak bildirildi. Burada açık ve net bir şekilde ifade etmek istiyorum, Taksim Meydanı toplantı ve gösteri alanı olarak belirlenen yerlerden değildir. Taksim Meydanı gösteriye uygun değildir" dedi.

Bakan Yerlikaya ayrıca "Şimdiye dek 55 ilimizde 103 ayrı etkinlik başvurusu yapıldı. Tamamına izin verildi. İstanbul genelinde de 40 ayrı yer ve güzergah ilan edilmiştir. Ancak bu yıl bir konfederasyon ve bazı sendikalar Taksim'de buluşalım çağrısı yapmaya devam ediyorlar. Kendilerine bu taleplerine izin verilmeyeceği açıklandı" ifadelerini kullandı.

Trafik akışı gerekçe gösterildi ancak Taksim'e çıkan yolların kapatılacağı duyuruldu

Bakan Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul'da toplantı ve yürüyüş güzergahı valiliğimizce bu yıl 40 ayrı güzergah ilan edilmiştir. Geçmişte olduğu gibi işçi sendikalarının müracaat yaptığı yerlere izin vermiştir. Bazı işçi sendikaları da Taksim'e çağrıda bulunmaya devam etmişlerdir.

Terör örgütleri de 54 sosyal medya hesabından 'Taksim'e gelin' çağrısı yapıyorlar. Taksim Meydanı, toplantı ve yürüyüş güzergahları arasında değildir. Çünkü Taksim ve çevresi toplantı ve gösteri için uygun değildir. Araç yoğunluğunun çok olduğu bu bölge kişi haklarının korunması yönünde ciddi riskler barındırmaktadır.

1 Mayıs'ın huzur ve güvenliğin sağlanması için toplam 29 cadde ve bu caddelere açılan sokaklar trafiğe kapatılacaktır. 42 bin 434 polisimiz görev yapacaktır. 1 Mayıs'ta İstanbul Valiliğine başvuran konfederasyon ve belirli sayıdaki temsilcileri Taksim anıtına çelenk bırakabilecek ve saygı duruşunda bulunabilecek."

"Bir hak ve özgürlüğü koruma adına, serbest ticaret yapma hakkı riske edilemez"

İçişleri Bakanı Yerlikaya, gösteri hakkının kullanılması için diğer hakların riske edilemeyeceğini söyledi ve "Bir hak ve özgürlüğü koruma adına, mülkiyet hakkı, serbest ticaret yapma hakkı, seyahat hak ve özgürlüğü ile diğer kişisel hak ve hürriyetleri riske edilemez. Hele ki sosyal medyadan çağrı yapan terör örgütlerinin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarını bir eylem ve propaganda sahası haline getirmelerine asla ve asla müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

CHP lideri Özel çağrı yapmıştı: "Ben kefilim, orada olacağım"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin son grup toplantısında iktidara Taksim'i 1 Mayıs kutlamalarına açma çağrısında bulunmuştu.

Özel, şunları kaydetmişti:

"Özgüvenle, işçilere inanarak, güvenerek Taksim’i 1 Mayıs’a açın. Kontrol noktalarında polisin yanında DİSK, üzerimize düşerse CHP, birer görevlisiyle kontrol noktasından başlayarak, tansiyonu düşürerek içeriye bir tek 1 Mayıs dışı pankart sokmayarak ve orayı bir kutlama, bayrama yakışan, kanlı 1 Mayısların matemine yakışan şekilde kutlanmasına izin vermek ve 1 Mayıs’ın salimen Taksim’de kutlanmasını sağlamak bugünkü iktidarın kendi için yapabileceği en doğru iştir. Yasaklarsanız, engellerseniz o zaman belki o gün o meydanın işçilere bırakılmasını bir başka 1 Mayıs’a bırakırsınız ama o 1 Mayıs’ta artık siz olmazsınız çünkü bittiniz, tükendiniz demektir.

Karar alıcılara sesleniyorum; ben kefilim, orada olacağım işçilerle birlikte bir kişinin burnu kanamadan 1 Mayıs’ın kutlanmasına ve o meydanın boşalmasına kefaleti ben koyuyorum. Taksim’i 1 Mayıs’a açın 31 Mart’ın mesajını aldığınızı anlatın, özgüvenli olduğunuzu gösterin. 1 Mayıs’ta Taksim’in kazanılması bu ülkenin yeni iklimine hizmet edecektir. Emekçilerin elini havada bırakmayınız." (Kısa Dalga)

Politika