İddia | ABD'nin yaptırım uyguladığı Rus gemileri Türk limanlarına 100'den fazla kez demirledi

İddia | ABD'nin yaptırım uyguladığı Rus gemileri Türk limanlarına 100'den fazla kez demirledi
ABD’nin yaptırım uyguladığı Rus gemilerinin Türkiye'deki limanlara 100'den fazla kez demirlediğini kaydeden Wall Street Journal'deki haberde, "ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gerilmesine sebep olabilir” ifadeleri kullanıldı.

Amerikan The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Washington yönetiminin yaptırım uyguladığı Rus kargo gemilerinin düzenli olarak Türkiye'deki limanlarda durduğunu yazdı. ABD’nin yaptırım uyguladığı bazı Rus şileplerinin Türkiye’deki limanlara 100’den fazla kez demirlediğinin iddia edildiği haberde, bu durumun Ankara ve Washington arasındaki ilişkileri daha da gerebileceği değerlendirmesine yer verildi.

“Gemilerin Türkiye’deki limanlara yanaşması, ABD ile NATO üyesi Türkiye arasındaki ilişkilerin gerilmesine sebep olabilir” ifadelerine yer verilen analizde, şunlar dile getirildi:

“ABD’nin yaptırım uyguladığı ve silah ve diğer mühimmat ve ekipman taşıyan Rus kargo gemileri Ukrayna savaşı başladığından beri sık sık Türk limanlarıyla iletişime geçiyor. Bu durum ABD ile NATO’da Kremlin’e yaptırım uygulamayan tek ülke olan Türkiye arasında gerilim yaratabilir.”

Yaptırımlar delindi

GazeteDuvar'ın derlediği haberde; yaptırım uygulanan gemilerin Mayıs 2022’den bu yana Türkiye limanlarına 100’den fazla kez demir attığı, gemilerin Karadeniz, Akdeniz ve Marmara Denizi’ndeki limanlarda durduğu ve bunların bazılarının Mısır, Suriye ve İran’a devam ettiğini diğerlerinin ise Türkiye-Rusya arasında gidip geldiği ifade edildi.

Buna göre, Port Olya-1 isimli geminin geçtiğimiz yıl Türkiye’de görüldüğünü aktaran gazete, Port Olya-2 isimli geminin de geçen yıl en az 3 kez Türkiye’ye geldiğini belirtti. Haberde, bu uygulamaların ABD yaptırımlarını ihlal ettiği ve Washington'ın Rusya yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle bazı Türk şirketlere yaptırım uygulayabileceği ileri sürüldü.

Dünya