İddia: "Bazı firmalar ayçiçek yağı artıklarından yapılan yeni yağı kullanıyor"

İddia: "Bazı firmalar ayçiçek yağı artıklarından yapılan yeni yağı kullanıyor"
Ayçiçek yağı fiyatları el yakarken, toplum sağlığını yakından ilgilendiren bir iddia gündeme geldi. Hürriyet yazarı Sefer Levent, ayçiçek yağının atıklarından, yeni yağ yapıldığını ve bazı firmaların bu yöntemle normalde litresi 30 ila 40 lira olan ayçiçek yağının litresine 5 lira ödediğini yazdı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre  lokantalarda, yemek fabrikalarında biriken atık yağlar lisanslı şirketlere teslim edilmek zorunda. Bu yağlar isteğe göre çöpe atılamıyor; kanalizasyon sistemine boca edilemiyor.

Hürriyet gazetesi yazarı Sefer Levent bu atık yağların bazı firmalar tarafından yeniden kullanıldığını yazdı. Buna göre bazı lokanta ve yemek fabrikalarındaki aşçı, bulaşıkçı gibi elemanlar atık yağların bir bölümünü sisteme girmeyerek, saklıyor. Bu yağlar, işbirliği içinde oldukları atık yağ şirketi çalışanlarına ya da kaçakçılara el altından teslim ediliyor. Yapılan bu teslimatın sonucunda da atık yağı kayıtsız bir şekilde satan kişilere 50 kg’lık bidonlardaki yağ için açıktan para ödeniyor. Sonrasında bu atık yağlar merdiven altı üretim yapan firmalara satılıyor. İddia o ki, bu firmalar atık yağın litresine 5 TL civarında para ödüyor.

Sefer Levent yazısında "Marketlerdeufak bir araştırma yaptım. Ayçiçeğiyağının litresi yaklaşık 30-40 TL’den satılıyor. Ham yağın litresi ise 20 TL. Özetle ham yağa karıştırılan her litre atık bitkisel yağda hem kaçakçıların hem de bu işin içinde olan firmaların cebine servet akıyor" diyor.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

Gündem